Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 11 éve
Vadon termő gyógy-- növények
Hozzászólások eddig: 10
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Sziasztok Figyelem Hamar itt lesz a nyár átmenet nélkül,Hamar jönnek a virágzások is ,AZ akác és a Bodza jön soron az akác és a bodza virága a téma , ha érdekel kezdhetjük már előbb is mint május,
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
lassan véget ér a medvehagyma őrület aminek mi is részesei voltunk és vagyunk ,itt sok mindent olvashattatok ha akartatok, mivel javuk az idő majd lassan áttérünk egy még érdekesebb és szinte tűzzel vassal irtott gazra a gyermek láncfűre gondoltam.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Répásy János és Jánosné Bori üzente 3 perce
törlés
Most ide hozom a témát mivel ez is az egészségröl fog szólni ,Tehát levegőzés kikapcsolódás haszon. mármint értékes gyógynövény gyüjtés .Kihasználva a tegnapi jó időt,elindultunk medvehagymát szedni .Tv rádió már foglaklozik vele hogy be akarják tiltani, és csak felügyelet szervezett túrák álltal szabadjon szedni .Ugye mindent összetaposnak szemetelnek kihuzzák stb .Mi Móriak könnyen vagyunk itt nálunk közel vannak telepek lelöhelyek !Tegnap is a mi titkos lelöhelyünkön voltunk.Vértes Csákvár Vértes déli oldala ,max 5 Km tőlünk .Egy röpke óra alatt szedtünk 2 x 20 literes kannányit .Most még zsenge 15 -20 cm -es levelekkel .még 3 hétig jó. utána már virágzik és akkor már nem gyógyít úgy mint fiatal korában.Ma feldolgozzuk majd eltesszük a fagyasztóba, és a másik részit péppé zúzva sóval olivával. üvegekbe tesszük .Nagyon nagy érték .Megjegyzendö ,1 tő pohárban A Baumaxban 500 forint .nem tálca.Tisztelettel
Bori és János A gyógy füszer és különleges zöldségek és táplálkozás klub vezetöi.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Rövid leírás:
MEDVEHAGYMA TÚRÁK A KELETI-BAKONYBAN 2013 április 13-án,
Az öt és tizenöt km-s vezetett túrák a Természetbarát Telepről indulnak, 9 órától 15-30 fős csoportokban. A túravezetők segítségével, útmutatásával lehetőség nyílik a medvehagyma kulturált, termőhelyet kímélő gyűjtésére, a túrák után a résztvevőket a szervező egyesületek medvehagymás ételek kóstolására invitálják.
További részletek:
2013 április 13-án, a Pentele Természetjáró Egyesület és a Fejérmegyei Természetbarát Szövetség nyilt túrákat szervez a Keleti-Bakonyban.
A medvehagymáról már nagyon sokan hallottak, tudni vélik jótékony hatásait. Ám, kevesen ismerik magát a növényt, vegetációjának sajátosságait, így a gyűjtés során akaratlanul is károsítják az termőhelyeket. Az FMTSz aktivistái, a VADEX Zrt. szakemberei túrával, étel kóstolással fűszerezett ismereteket szeretnének átadni az érdeklődőknek.
Az öt és tizenöt km-s vezetett túrák a Természetbarát Telepről indulnak, 9 órától 15-30 fős csoportokban. A túravezetők segítségével, útmutatásával lehetőség nyílik a medvehagyma kulturált, termőhelyet kímélő gyűjtésére, a túrák után a résztvevőket a szervező egyesületek medvehagymás ételek kóstolására invitálják.
Túra útvonalak:
Kisgyón – Melár – Erdei szentély – Kisgyón 5 km
Kisgyón - Erdei szentély – Károly lak – Csikling vár – Kisgyón 15 km
Túravezetőket a Fejérmegyei Természetbarát Szövetség biztosítja.
Találkozó: Kisgyón Természetbarát Telep, Pentel Kulcsosház
2013 április 13. 8-9 óráig
Külső weboldal li
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Recept ötletek:
Medvehagymás-sajtos muffin
1 csésze teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor foszfátmentes
1 házi tojás
¾ csésze házi joghurt
2 evőkanál olaj
½ csésze reszelt trappistasajt vagy feta vagy kecsketúró
10-12 medvehagymalevél apróra vágva
(ízlés szerint só)
A lisztet a sütőporral összeszitálom. Egy másik, nagyobb edényben, amibe majd minden belefér, összekeverem a tojást, joghurtot, olajat, hozzáadom a reszelt sajtot és a medvehagymát, majd a lisztes keveréket. Összekeverem a masszát. Nem szabad nagyon kikeverni, mert akkor elázik a tészta, és tömör, lapos marad. Kivajazott muffintepsibe adagolom, kb. 200 fokos sütőben 15-20 percen át sütöm. Tűpróbával ellenőrizhetem, hogy megsült-e, közben pedig élvezhetem a sütőből kiáradó isteni finom, fűszeres illatot.
Medvehagymás-túrós háromszög
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
ti saláta ötlet: tyúkhúros céklasaláta mogyoróvajjal
A jó időre való tekintettel a kertünk tele van zsenge tyúkhúrral, ami szinte kéreti magát, hogy leszedvén salátánk alkotórésze legyen.
Ez a saláta most vegyesen tartalmaz nyers, és főtt alapanyagot is:
nyers benne a tyúkhúr, a hidegen sajtolt olívaolaj, és a citromlé
főtt a cékla (párom készített céklasalátát), és a pirított földimogyoró
Régebben kaptunk néha Amerikából mogyoróvajat, és mindenki nagyon szerette a családban. Aztán itthon is megjelent a boltokban, de sem az íze, sem az ára nem tetszett nekünk. Végül elkezdtünk házilag készíteni: sós vagy sótlan pirított földimogyorót ledarálunk, és annyi hidegen sajtolt olajat teszünk hozzá, hogy kedvünk szerinti legyen az állaga.
A saláta elkészítése igen egyszerű: összedaraboljuk a céklát és a tyúkhúrt, majd locsoljuk citromlével, és teszünk rá némi mogyoróvajat :-)
Tyúkhúr: vadontermő sza
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Receptek
Tyúkhúrleves. A tyúkhúrt megmossuk, megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy pépesítjük. Világos rántást készítünk, a tyúkhúrhoz adjuk, húslével felöntjük, sózzuk, a levest 1/4 óráig főzzük. Főzés közben egy kis csomó kaprot lógatunk bele, majd kb. 5 perc után eltávolítjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Tyúkhúrfőzelék. Szalonnát és hagymát megpirítunk, a finomra vágott tyúkhúrt hozzáadjuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük, 15 percig pároljuk, vízzel vagy fehérborral felöntjük. Tálalás előtt liszttel besűrítjük és pirított dió-, illetve manduladarabokkal tesszük felejthetetlenné.
Tyúkhúrsaláta. A növényt a keményebb száraktól, a már elsárgult levelektől megszabadítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Ecettel, olajjal, kevés mustárral, sóval, borssal, csipet cukorral ízesítve salátaöntetet készítünk. A növénnyel összekeverve rövid ideig érni hagyjuk. A salátát ízesítjük még gyermekláncfű, mezei sóska leveleivel.
[Törölt felhasználó] üzente 11 éve
Erdőkóstoló
FőoldalFajfelismerésIrodalomJó tudniUtánajárokFűből, fából receptek
2012. március 1., csütörtök
Végre végre tavasz! Végre végre ismét medvehagyma!
Hozzánk a hétvégén megérkezett tavasz, végre elolvadt a néhol fél méteres hó. Itt volt az ideje, hogy felkeressem titkos, korai medvehagyma-lelőhelyemet, ahol már január végén, a hó előtt megállapítottam, hogy bújnak.......
Medvehagyma nélkül nem teljes az élet, mint tudjuk. Tavaly betárolt készítményeim némi üveg alján lötyögő medvehagyma capryn kívül (amiből egyébként is csak az arra legérdemesebbek ehettek) már mind elfogytak. A hétvégén ezért gyerekeimmel ellátogattunk a közeli erdőbe, ahol a zöld levelekkel teli zacskókkal távozó konkurenciát látva, kényszerűen megállapítottam, hogy titkos, korai lelőhelyem nem is annyira titkos, majd gyerekeimet is feledve, mint a szagot fogott véreb siettem begyűjteni a maradékot az ilyenkor még csak itt-ott bújó, haragoszöld, mennyi csemegéből.
A még csak félig kibújt zsenge leveleket ollóval vagy körömmel lecsippentve, óvatosan szedtem, hogy ne rántsam ki a növényeket, így a levél tovább tud nőni.
Első alkalommal mi is készülhetett a zsenge levelekből, már ami kisfiam és jómagam "ott helyben nyomban elfogyasztó" közreműködése mellett hazajutott. Hát ez (nem nagy művészet, de aki még nem kóstolta, kezdje ezzel az erdőkóstolást!):
Az első idei medvehagyma-gyűjtés nálunk, nem is olyan titkos lelőhelyemről, ahol nemsokára mindent medvehagyma illat leng be.
Holna
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás