Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Horváth Lászlóné Erzsébet indította 12 éve
Úton útfélen illatozik ilyenkor nyár elején a bodza.Érdemes gyűjteni belőle,mert nem csak kellemes italt,de gyórs házi gyógyszer is készíthető belőle.Érdemes lefagyasztani,télen is friss üditő italt készíthetünk.Kérlek benneteket aki tud kipróbált receptet írja meg
Hozzászólások eddig: 2
Juhászné Illés üzente 12 éve
Szia Erzsébet!
Mit hoz az élet, én Juhászné Szabó Erzsébet vagyok. Tegnap már írtam Neked egy litániát, beszúrtam többféle bodza ivólé, szörp, lekvár recipét, de sajna a végén eltünt minden.
Azt is írtam, hogy próbáltuk fagyasztani, de felolvasztás nélkül is látszott rajta, hogy egy nagy barna kupac. Nem volt guszta, no... Azóta szárítom, így megmarad az illata, a színe is majdnem és sokkal jobb, még a helyet sem foglalja a mélyhűtőben. Ha lehetséges a fórumon belül privát emailezés, nagyon szívesen elküldöm az összes recipét, sőt még hamis kapribogyót is lehet belőle készíteni.
Kérlek válaszolj, és akkor email címet cserélünk, ha gondolod.
Üdv: Jnél Szabó Erzsi
Borbás Zoltán fafaragó népművész üzente 12 éve
A fekete bodza fa,túlnyomórészt cserje virága és termése kitűnő gyógyhatásokkal bír.Nem tévesztendő össze az ún. földibodzával,melynek más hatóanyagai vannak.A fekete bodza virága kitűnő izzasztó,teája (meghűlésnél) és eből adódó fejfájásra,fülfájásra,légcsőhurut,infulenza,köhögés,rekedség ellen hatásos.Ilyenkor két-három óránként kell a forró teát inni mindaddig,míg megfelelő izzadás jön létre.
Tea készítés:Lehet önmagában,vagy hársvirággal keverve egyenlő arányban.Szárított virágból 1 csapott evőkanál virágot,(frissből 2 kanállal) 2,5-3 dl forrásból levett vízzel leforrázunk,majd letakarva 15-20 percig álnihagyjuk.Ezután leszűrjük és felforrósítjuk(de nem hagyjuk forrni)és így fogyasztjuk.A gyümölcséből készült lekvár,dzsem jó hatással van a gyomorra,vese -,hólyagöblítő,tüdőtisztító.Na és a belőle készített pálinka is nagyon jó.
Bodzavirág szörp: egy edényt kétharmadáig megtöltünk rózsájával lefeléfordított bodzavirággal.Töltsük fel az edényünket hidegvízzel annyira,hogy a virágokat ellepje.Így hagyjuk állni 24 órán keresztül.Az idő elteltével szűrjük le.Az így kapott folyadék minden literéhez adjunk 80 dkg cukrot,vagy ennek megfelelő mennyiségű fruktózt(cukorbetegeknek),és ízlés szerint ízesítsük citromlével.Így elkészült a finom bodzaszörpünk.Az szörpünket a kellő mennyiségű (más szörpöknél szokásos módon)szalicil hozzáadásával el lehet tenni télre.Nálunk nem keverjük bele a szalicilt a szörpbe,hanem az üveget lekötjük a szokásos módon celofánnal,maj erre szórunk kb egy késhegynyi port,hogy egyenletesen befedje.Ezután még kap egy celofános lekötést,és mehet az éléskamrába.
Virágok szárítása: Feszítsünk ki padláson,vagy más meleg,de nem napos helyen egy zsinórt.A virágokat akasztgassuk rá rózsájával lefelé.Körülbelül három négy nap alatt megszárad.A száraz virágokat én le szoktam mozsolni a kocsányukról és így teszem el zárható dobozokba,vagy befőttes üvegekbe.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás