Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát szilasi ilona indította 9 éve
KEDVES KLUBTÁRSAIM!
LEGYEN EZ A TÁRSALGÓ, EGY OLYAN HELY, AHOL BÁRMELYIKŐNK BÁRMIKOR BETÉRHET EGYMÁS KÖSZÖNTÉSÉRE, SZEMÉLYES ÜZENETEKRE, VÉLEMÉNYEK ELMONDÁSÁRA, ESZMECSERERÉRE SZÓVAL EGY OLYAN "BARÁTSÁG SAROK" ITT A KLUBBAN.........
Hozzászólások eddig: 11
szilasi ilona üzente 8 éve
A NÉBIH az EU tagállamok gyorsriasztási rendszerén (RASFF) kapta a hírt, miszerint egészségre ártalmas, nem engedélyezett összetevőt is tartalmazó fogyasztó tea és kapszula rendelhető az interneten elérhető online boltokban és a Facebook-on is.
A holland élelmiszerbiztonsági hivatal által közölt információk alapján olyan bolgár eredetű, gyógynövény tartalmú, fogyasztó hatású étrend kiegészítőt hoztak forgalomba az interneten, amely nem engedélyezett összetevőt, valószínűleg szibutramint tartalmaz.
http://portal.nebih.gov.hu/-/veszelyes-fogyasztoszereket-is-forgalmaznak-az-interneten
szilasi ilona üzente 8 éve
szilasi ilona üzente 8 éve
Hogyan használjuk a vajat? - Így tesz csodát a hússal
http://mindenar.reblog.hu/hogyan-hasznaljuk-a-vajat---igy-tesz-csodata-hussal
szilasi ilona üzente 8 éve
A fű természetesen nem gyepet jelent, hanem hagyományos értelemben azokat a gyógynövényeket, amelyeket hatásukért, illatukért vagy ízükért termesztünk.
http://www.mindmegette.hu/zoldfuszer-az-ablakban-29639
szilasi ilona üzente 8 éve
A bazsalikomot ősztől tavaszig csak lakásban tartható mindaddig, amíg az éjszakai hőmérséklet tartósan nem emelkedik 7-10 °C fok fölé.
A cserepes bazsalikom a lakásban egy-két hétig friss marad a felhasználásig. Helyezzük kaspóba vagy tegyünk alá tálat és keressünk neki egy napos meleg ablakpárkányt. Öntözzük mérsékelten, de soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni a földjét. A felesleges vizet mindig öntsük le a cserép alól.
Ahhoz, hogy a bazsalikom tovább fejlődjön, ki kell vinni a szabadba!
A balkonon nevelt bazsalikomot érdemes átültetni nagyobb cserépbe, vagy virágládába. A szabadban gyakoribb öntözést igényel, mint a lakásban; nagy melegben akár naponta adhatunk neki vizet és kéthetente keverjünk az öntözővizéhez általános növénytápot.
Kertben is nevelhetjük cserépben vagy kiültethetjük szabadföldbe, ha tudunk neki biztosítani egy széltől védett helyet, ahol a talaj laza és tápanyagban dús. Jól megfér a konyhakertben a zöldségek mellett is. Szabadföldbe kiültetve a nyári melegben napi rendszerességgel kell öntözni. Amikor a növényünk levelei fakóvá válnak, és kissé kókadni kezdenek, azonnal meg kell öntözni.
A hajtásait rendszeresen vághatjuk ételeinkhez. Fontos, hogy soha ne vágjuk el közvetlenül a föld felett a szárait, csak a felső friss hajtásokat metsszük le. A bazsalikom egyéves növény, így ha elvirágzott és a magjai beértek, elpusztul. A szabadban nevelt bazsalikomot a fagyok előtt szüreteljük le.
Név: Bazsalikom (Ocimum basilicum)
Eredet: Dél-Ázsia
Leírása: Egynyári növény, fehér vagy rózsaszín virággal, nagy, ovális világoszöld (egyes fajtáknál bordó) levelekkel. Kellemes, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény, a felső fiatal levelei enyhébb aromájúak.
Felhasználása: Levelei frissen levesekhez, egytálételekhez, főzelékekhez, hal- és húsételekhez, saláták, paradicsom ízesítéséhez és pesto készítéséhez használhatóak. A friss leveleket összevágva közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe. Díszítésre is igen alkalmas.
Gyógyászati alkalmazása: A bazsalikom étvágy- és emésztésjavító, teltségérzet és puffadtság ellen hat.
Termesztése, szedése: A kert meleg, napos, széltől védett részébe, tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A nyári melegben rendszeres öntözést igényel. 10 °C alatti hőmérsékleten leáll a növekedése és már az enyhe fagy is károsítja. Virágzásig szedhetjük friss leveles hajtásait. Mivel szárítás során hamar elveszti aromáját, inkább olajba vagy ecetbe tartósítsuk.
http://freshherbs.hu/bazsalikom.html
szilasi ilona üzente 8 éve
Soha ne tedd a hűtőbe!
http://www.tudasfaja.com/soha-ne-tedd-a-hutobe-a-krumplit-veszelyesebb-mint-gondolnad/
szilasi ilona üzente 9 éve
Zöld fűszer az ablakban.
A zöldfűszer akkor az igazi, ha friss, ha sokféle áll belőle rendelkezésünkre, vagyis a legjobb, ha magunk termesztjük. Akár cserépben az ablaban, még jobb balkonunkon, de a legjobb, ha van egy zsebkendőnyi kis kertünk. Mert akkor igazi füveskertünk lehet.
A fű természetesen nem gyepet jelent, hanem hagyományos értelemben azokat a gyógynövényeket, amelyeket hatásukért, illatukért vagy ízükért termesztünk.
Már a rómaiak is létesítettek füveskerteket, dombágyásokban koriandert, kaprot, petrezselymet, rozmaringot és édesköményt neveltek. A középkorban a kolostorok kertjében, ágyásokban termesztették a gyógynövényeket, általában a betegszoba közelében. A legtöbb nagy ház kertjében is nőttek illatos gyógyfüvek, a zöldfűszerek rendszerint a virágok közt kaptak helyet.
http://www.mindmegette.hu/zoldfuszer-az-ablakban-29639
szilasi ilona üzente 9 éve
szilasi ilona üzente 9 éve
Gulyás leves.
Hozzávalók: 30 dkg marha-vagy sertés hús,
1 fej vöröshagyma,
3 szál zöldség-sárgarépa,
3 db krumpli,
1 db paradicsom,és paprika,
olaj,pirospaprika,köménymag,só.
2 dl tejföl.
Az olajon üvegesre pirítjuk a kockákra vágott hagymát,hozzáadjuk a kockákra vágott húst,a paprikát,a paradicsomot,és a kockákra vágott zöldséget,répát,krumplit,a köménymagot.Vízzel felengedjük,és lassú tűzön főzzük.
Amíg fő a levesünk elkészítsük a csipetkét.Ha a leves félig megfőtt a csipetkét ujjunkkal fél centi vastagságú darabonként szaggatjuk ( csipegetjük ) a levesbe,és a levest készre főzzük.
Ha kész a leves a 2 dl tejfölt simára keverjük,és a levesbe csurgatjuk,ha felforrt még 10 percig forraljuk és aztán lehet tálalni. ( A pirospaprikát csak 5 perccel a főzés befejezése előtt tegyük bele )
Csipetke.
http://jokaja.hu/csipetke-keszitese-hazilag/
szilasi ilona üzente 9 éve
Isteni, gyorsan elkészíthető liszt nélküli pizza fogyókúrázóknak is!
Hozzávalók:
1 db közepes fej karfiol
1/4 csésze reszelt mozzarella sajt
1/4 csésze reszelt parmezán sajttal
1 tojás és 1 tojásfehérje
1/2 teáskanál szárított oregánó
1/2 teáskanál só
Pizza feltét a te ízlésed szerint (mi 2/3 csésze mozzarella, 1/4 csésze parmezán, kolbász, szeletelt piros kaliforniai paprika, friss kakukkfű, és a szárított pirospaprika darabkákat használtunk)
Elkészítés:
1) Melegítsük elő a sütőt kb 230 fokra, készítsünk elő egy pizza sütőformát vagy sütőlapot és béleljük sütőpapírral.
2) Mossuk és szárítsuk meg jól a karfiolt. Vágjuk le a leveleket, és a szár nagy vastagabb részeit.
3) Vágjuk a karfiolt nagyjából 2,5 cm-es darabokra.
4) A karfiolt a robotgép segítségével egyforma, rizsszem nagyszágúra daráljuk. Ebből az aprított karfiolból 4 csészényire lesz szükségünk.
5) Mikrohullámú sütőben használható edényben a feldolgozott karfiolt 3-4 percig melegítjük, amíg készre nem fő, a felénél keverjük meg. Tegyük félre hűlni egy kicsit.
6) Ha a karfiol kézmelegre hűlt, akkor ki kell facsarni belőle a vizet amennyit csak tudunk, ehhez haszmálhatunk egy tiszta konyharuhát vagy nagyon apró lyukú szűrőt is.
7) Egy közepes tálban keverjük össze a karfiolt, mozzarellát, parmezánt, a tojást, a tojásfehérjét, oregánót és a sót. Tegyük a keveréket az előkészített sütőformába vagy sütőlapra, és nyújtsuk ki kör alakúra.
8) Előmelegített sütőben 10-12 percig aranybarnára sütjük.
9) Ha elkészült vegyük ki a sütből, és tegyük rá az általunk választott feltétet. Ezután tegyük vissza a sütőbe kb 10 percig, amig a sajt kicsit megpirul és aranybanra lesz.
Azonnal tálaljuk.
Forrás: kiskegyed.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás