Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Különösen idősebb korban, 50 év felett ajánlott nagyon odafigyelni arra, hogy az ember mit eszik, iszik. Az egyszerű víz, a diófélék, a kelkáposzta, a lenmag és a frissen elkészített ételek csodára lehetnek képesek.
A régi példabeszéd, miszerint „az vagy, amit megeszel”, csak részben igaz, mert azok is vagyunk, amit a génjeink diktálnak. Mégis egyértelmű, hogy mindaz, amit beviszünk a szervezetünkbe, jelentősen befolyásolja egészségi állapotunkat és általános jólétünket. Különös tekintettel igaz ez akkor, amint az idősebb korosztályba lépünk. Számtalan diéta kínálja a legjobb megoldást, de ettől függetlenül néhány alapigazság örök. Van néhány étel, amelyhez minden nap ragaszkodni kell.
1. Igyon vizet!Mit ne együnk? |
1. Ne egyen olajban, zsírban sült ételeket! – telítődnek zsírral és nulla a táplálkozási értékük.
Helyette válasszon barna rizst, ami több rostot és B-vitamint tartalmaz, és tovább tartja fenn a telítettség érzését! |
Testünk működéséhez nélkülözhetetlen a víz. Segít a tápanyagok eljuttatásában a sejtekhez, illetve a méreganyagok kiválasztásában. Ugyanakkor az izzadással, a könnyezéssel és a vizelet kiválasztásával folyamatosan veszítünk vizet, a veszteséget pedig folyamatosan pótolni kell. Hogy pontosan mennyi vizet kell meginnunk, az még mindig tudományos viták tárgya. Nem tévedünk nagyot, ha követjük a következő útmutatást: férfiaknak napi 3, nőknek 2,2 liter folyadékra van szükségük. Ebbe persze minden beletartozik a húslevestől kezdve, de a még mindig a víz a legjobb megoldás.
2. Egyen zöld zöldségeket, élen a kelkáposztával!Furcsán hangzik, de korunk szuperzöldsége a kelkáposzta. Ma már a kelkáposzta nem csak a saláták díszítő eleme, az a szép zöld levél, amire a lényeg rákerül. A kelkáposzta energiatartalma alacsony, nagyon gazdag kalciumban, A-, C- és K-vitaminban, antioxidánsokban – és mindez a jelenlegi kedvenccé teszi. Ha valaki már 100 módon elkészítette és mégis unja, hasonló remek tulajdonságokra lelhet a spenót, a mángold, a brokkoli és a spárga fogyasztásában. Csak ne főzzük szét őket főzelékként.
3. Egyen dióféléket!A dió minden diéta egészséges kiegészítője lehet. Korábban a diót túl sósnak, zsírosnak és energiában túl gazdagnak tartották, ma viszont a dietetikusok által is tisztelt helyet kapott táplálkozásunkban. Ennek oka az, hogy sok fehérjét, rostot, egészséges, egyszeresen telítetlen zsírt és antioxidánsokat tartalmaz. A kutatások azt is bizonyítják, hogy a dió kedvező hatást gyakorol a szív egészségére, valamint jelentős a koleszterinszintet csökkentő hatása.
A különböző diófélék kedvező élettani hatása az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerhivatalát arra ösztönözte, hogy már 2003-ban kiadjon egy szakmai ajánlást a földimogyoróval, a mandulával, a mogyoróval, a fenyőmaggal és a dióval kapcsolatban. Az ajánlás szerint a dióféléket, illetve a velük készült ételeket is tartalmazó étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
4. Egyen lenmagot!Bolygónk egyik leghasznosabb növényi tápláléka a lenmag. Rendkívül gazdag a növényi származású omega-3 zsírsavban, és már vannak tudományos bizonyítékok is arra nézve, hogy hatékonyan segíthet a szívbetegségek, a szívroham, a rák és a cukorbetegség megelőzésében. Bár a lenmag tartalmazza a legtöbb az egészségesre fontos összetevőt, a legfontosabbak mégis az omega-3 zsírsavak, a rostok és az antioxidánsok.
5. Egyen frisset, kerülje a feldolgozott ételeket!Az utolsó pont nem egy konkrét étel, hanem egy jó tanács. Az élelmiszerek előkészítésének széles spektrumát ismerjük. A magvak pirítása például előkészítés a fogyasztásra. Azok az ételek azonban, amelyeket csak meg kell „mikrózni”, mert már előre sütötték-főzték-fagyasztották őket, kerülendők. Mindenképpen át kell tanulmányozni a címkét, hogy kiderülhessen, mi történt az élelmiszerrel és mi került bele, de még az információk ismeretében is gondoljuk át kétszer, megesszük-e. Különösen a sótartalom lehet nagyon magas, ami magas vérnyomáshoz vezethet.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!