Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1690 fő
  • Képek - 543 db
  • Videók - 100 db
  • Blogbejegyzések - 624 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 44 db

Üdvözlettel,
szilasi ilona
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1690 fő
  • Képek - 543 db
  • Videók - 100 db
  • Blogbejegyzések - 624 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 44 db

Üdvözlettel,
szilasi ilona
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1690 fő
  • Képek - 543 db
  • Videók - 100 db
  • Blogbejegyzések - 624 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 44 db

Üdvözlettel,
szilasi ilona
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1690 fő
  • Képek - 543 db
  • Videók - 100 db
  • Blogbejegyzések - 624 db
  • Fórumtémák - 27 db
  • Linkek - 44 db

Üdvözlettel,
szilasi ilona
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

DIÓ

Zölddió szirupban. Diólevél, mint gyógynövény

Gyermekkori emlék. Nem nekem, a Férjemnek.Már régóta, évek óta készülök eltenni, csak ennél tovább nem jutottam. Egészen mostanáig.A napokban a vihar levert néhány diócskát, megsajnáltam őket és azonnal kapcsoltam,
 mi lehet nekik jobb sors, mint a komposzton landolni.
Földi "érkezésüket" jelnek vettem.




Így hát, családi vállalkozás keretében útjára indítottuk, a mi zölddió befőttünk készítését: Anyósom adta a receptet, a Férjem és Fiam szedtek még diót ( ugye így létra sem kellett... ), megmosták és hústűvel átszurkálták. Rám pedig a többi munka vár.Most az első fázisnál tart a dolog, mert sokáig nincs sok teendő, mint kiáztatni.Azért osztom már is meg, mert most van itt az ideje a zölddió szüretnek,hisz addig jó még zöld ( belül zöld, fiatal, azaz zöldfülű :D nem kezd el csontosodni.Így aki szeretne eltenni, csinálhatjuk együtt....




Zölddió befőtt



Hozzávalók3 kg zölddió1 kg cukorcitromvízesetleg fűszerek: fahéj, szegfűszeg....
Tehát, először szedjünk diót: akkor jó, ha még könnyen eltudjuk vágni, de azért már kifejlett.A népi hagyomány szerint Medárd és László nap között ilyen a dió, ez ugye most van.A mosás, szurkálás után, áztassuk be hideg vízbe. Napi kétszeri jelenlétet igényel, legalább naponta kétszer cseréljük le az áztató vizet.Ez a folyamat eltart kb. 10 napig: akkor lesz jó, amikor a dió már fekete. 
Tehát, zölddió, ami fekete.Ugye ez sokmindentől függhet ( maga a diótól, a víztől, a hőmérséglettől....) 
én itt, fogom jelezni, mikor látom jónak:)Itt tartok most, már mint az áztatásnál: 2. nap.



Ezt követően csak a tervekről tudok írni, de azt leírom.Szépen, szorgalmasan cserélgetem a vizet és figyelek a szívem hangjára, mikor szólal meg együtt működve a dióval, hogy : jó! na akkor fogok készíteni szirupot.Biztos vagyok benne, hogy nem a hagyományos 1:1 cukor - dió arányt alakalmazom, még az is biztos, hogy a 1/2 : 1 arányt sem, hisz az nekem meghaladja az ingerküszöböm.El sem tudom képzelni, hogy 1 kg dióhoz 1 kg cukrot adjak.Most úgy gondolom, hogy én a 3 kg dióhoz, 1 kg cukorból fogok szirupot készíteni,esetleg picit többől de ez ízlelés dolga.Mint ahogy az is ízlés dolga, hogy milyen és mennyi fűszert teszünk a szirupba. Mehet bele, narancs-, citromhéj, szegfűszeg, fahéj, vaníliarúd, ánizs stb.
Ha elkészült a szirup, akkor majd abban fogom a fekete diókat főzni, majd benne kell hagyni 1 napig és újra főzni és utána üvegekbe rakni és dunsztolni.Lehet rá tartósítószert tenni, én nem fogok és lehet rá rumot tenni, szerintem én ezt úgy fogom, hogy felére teszek, felére nem.
A zölddióból szokás volt ecetes diót is készíteni, ebben az esetben a sziruphoz még ecet is kell, illetve likőrt készíteni, vagy csak alkoholban kivonni a gyógyító hatóanyagait.
A zölddió gyógyító tulajdonságairól itt olvashatunk és 
más felhasználási lehetőségekről is kaphatunk információt.




--------------------------------------------


Diólevél, mint gyógynövény

Még időben vagyunk, hogy gyűjtsünk fiatal diólevelet  ( június közepe és julius eleje a megfelelő időpont ), amely sokféle bajra gyógyír: máj problémáktól kezdve a különféle bőrbetegsékekig, a hajunktól a talpunkig. 
Érdemes ebben a témában a bükki füvesember Szabó Gyuri bácsi anyagai között tájékozódni, Ő köztudottam a diólevél "szponzora" hatalmas tapasztalat birtokosa az alkalmazásával kapcsolatban, szívesen tanítja, előadásain megosztja. 
Sok-sok, a praxisa során felhalmozódott tapasztalattal rendelkezik.
Néhány példa:
- Korpás, zsíros haj esetén forrázunk le 3 gr diólevelet 2 dl vízzel, hagyjuk álni 10 percig, majd dörzsöljük be a fejbőrbe. Mossuk le 10 perc után, mert ha nem akkor ne lepődjünk meg ha megállítja a hajhullást és hajunk intenzív növekedésbe fog:D
- Szájöblegetésre, fogínygyulladás esetén, egy csapott evőkanál diólevelet forrázzunk le, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrve tegyük sötét üvegbe és ezzel öblögessünk gyakorta.
- Torok-,  és mandulagyulladásnál jusson eszünkbe, a vele való öblögetés, 
ugyan ebben a hígításban.
- A májban lévő cisztánál, 6 hétig diólevélből készült teát kortyolgatni, napi egy csészével, a visszamaradt ázott levelet a májra pakolásként alkalmazni, dunsztkötésként rátenni, javasolt.
- Bizony krónikus hasmenésnél is jó szolgálatot tehet a diólevél tea, 6 hétig tartó fogyasztása.
- Gondolom nem is meglepő, hogy a láb izzadásánál is bevethetjük, ekkor vegyünk kúraszerűen lábfürdőt, amiben forrázott diólevelet tettünk. 
Az is előfordulhat, hogy a körömgombák pedig kereket oldanak.
- Kíváló gyulladás csökkentő.
Gyuri bácsi honlapja: http://gyorgytea.hu/



-------------------------
2. bejegyzés ( 06.26. )

A bejegyzés óta szorgalmasan cserélgettük a vizet a dión, naponta többször. A dió egy része fekete lett, a másik része még zöld. Nem akartam tovább várni, hisz 16 nap telt el.
25-én elkészítettem a szirupot. 2 l víz + 1 kg cukor. Fűszereztem: tettem bele 10-15 szegfűszeget, 2 rúd fahéjat és a Férjem ötletére/kérésére 10 szem fekete borsot. Beleraktam a diókat és 1 órán át főztem, kicsi lángon. Hagytam, hogy benne hűljön ki.

------------------------------
3. bejegyzés ( 06.27. )

 
Jelentem minden dió fekete!
Ma újra felfőztem a szirupban, előtte kivettem a fahéjrudakat.
Egyet megkóstoltunk  - a 2. főzés után - : puha, a héja picit keményebb, de ehető az is.
Az íze: érezni a zölddió jellegzetes ízét, a fahéjat, szegfűszeget, édes, de NEM KESERŰ! cseppet sem. Az áztatással eltávozott a keserű íz.
A Férfiak azt mondták finom. A Fiam most evett életében először és Neki is ízlett.

---------------------------

4. bejegyzés ( 06. 28. )


Elkészült.
Ma, felforraltam a sziruppal együtt a diót, előtte belefacsartam egy citrom levét.
Csak addig forraltam még felforrt, utána rögtön üvegbe rakosgattam egy kanállal és teletöltöttem lével egy szűrőn keresztül. Rácsavartuk a tetőt és száraz dunsztba raktam.
 Ott tölti a következő 24 órát.
Ízletes, nem keserű, nem ragacsos, csak édes,
főleg a zölddió íze és a fahéj dominál, karamelles beütéssel.
Elegendő volt kétszer főzni, már tegnap üvegbe rakhattam volna, de nem került rá sor...




Y

Címkék: dió receptek

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Répásy János üzente 1 éve

naprakészen bármit bármikor csak szólni kell, de ez most pont időben van minden a levél is a kis diók is. ja és a pálinkás receptet is hoznám , de ha nem akkor nem ,

Válasz

Madarász Lajosné Éva üzente 1 éve

Köszönöm ezt a szuper tájékoztatást.Most hallottam igazán erről.

Válasz

Ez történt a közösségben:

szilasi ilona 1 hete új képet töltött fel:

Wwwtvnhu_3e97e92388e8feae24c0db844e4f26e8_1_1884175_8664_s

szilasi ilona 1 hete új blogbejegyzést írt: Immun A B C

Temesváriné Vágó Jutka írta 1 hete a(z) kamera sakasi Google Chrome videóhoz:

nagyon sok mosolyt meg ér! aranyos! és köszönöm!

Temesváriné Vágó Jutka írta 1 hete a(z) Olcsó házi csodaszer ízöleti gyulladásra. blogbejegyzéshez:

ezt ki fogom próbálni! de szoktam venni gumi cukrot is! ...

szilasi ilona 1 hete új képet töltött fel:

1621882_565085527020995_1051992896879050691_n-001_1883143_8593_s

szilasi ilona 2 hete új képgalériát töltött fel:

Megér egy mosolyt?

Amosoly1_1882448_6942_t

szilasi ilona 2 hete új képet töltött fel:

Amosoly1_1882448_6942_s

Egyed Józsefné írta 2 hete a(z) Tájékoztató blogbejegyzéshez:

Kedves János, a Klubvezetőknek már néhány ...

Répásy János írta 2 hete a(z) Tájékoztató blogbejegyzéshez:

Már nem lep meg semmi !!. Edit sok munkával hozza az infókat...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu