Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Legalább is azt olvastam Earl Mindel A vitalitás Bibliája
című könyvéből, hogy a Nemzetközi Rákszövetség kutatásai szerint a
benne lévő flavonoidok (vagyis a P vitamin) védettséget adnak a rák
ellen, de a hagyma alkalmas az Alzheimer kór, a szív- és keringési
megbetegedések megelőzésére és kezelésére is.
Javasolják,
ne csak fokhagymát együnk rendszeresen, hanem vörös-, lila-, és
gyöngyhagymát is, akár párolva, sütve, vagy nyersen. Őseink ugyancsak
tisztában lehettek a hagymák gyógyító erejével, mert ajánlották
megfázás, fülfájás, torokgyulladás, rovarcsípés, égési sérülés ellen,
valamint szemölcs eltüntetésére. Gyógyszerként daganatoszlatóként,
idegerősítőként, vizelethajtóként használták, de eredményesnek tartották
bélféreghajtónak és a fagyás ellen is. Javasolták étvágyjavítóként,
feltehetően azért, mert a hagymában lévő kénes illóolaj munkára serkenti
a gyomrot. A vöröshagyma az egyik legkedveltebb zöldségféle, nagy bajba
kerül az a háziasszony, szakács, akinek kamrájából kifogy a hagymája,
hisz leszűkül ételválasztéka, mivel rengeteg étel tőle kapja az
aromáját, azt is mondhatnánk, hogy a hagyma az étkek alfája és ómegája.
A
legelterjedtebb konyhakerti növényünk, elsősorban a rézszínű, többnyire
erős ízű, csípős szagú vöröshagyma. A lilásvörös lila hagyma édeskés
íze főleg az olaszok körében kedvelt, de hasonlóan szeretik az ezüstös
héjú, enyhe ízű fehér hagymát is, amiből remek mártást, salátát
alkotnak. Ennek a fehér hagymának aprócska változata a gyöngyhagyma. Az
újhagymák a tavasz ízét juttatják eszünkbe, melyeknek a zöld szárait sem
szabad eldobni, belőlük saláták, serpenyős ételek, raguk készíthetők. A
rézhéjú, kicsi salotthagymáknak számos változata létezik. A
metélőhagymát, vagyis a snidlinget kés helyett jobb ollóval aprítani,
finom zöldfűszer levesekbe, salátákba, szószokba szórva, de remek ízt
kölcsönöznek a szendvicskrémeknek, például a körözöttnek, vagy a
fűszeres vajaknak is.
A hagyma pucolása, szeletelése sokakat
megkönnyeztet, a könnyezés ellen jó módszer, ha a hagymát felhasználás
előtt hideg helyen tartjuk, pl. jól záródó tálban, a hűtőszekrényben, de
néhány percre betehetjük a mélyhűtőbe is. Javasolják, a folyó víz
alatti vágást, vagy a búvárszemüveg használatát, de azt hiszem ez utóbbi
nem nyerő, mert nem túl sok háztartásban búvárkodnak.
A receptek sora bővíthető, ha a keresőbe beírják a hagyma szót, sok hagymás ételre lelnek.
Egyszerű hagymaleves
A
megtisztított, négybe vágott vöröshagymát, felkarikázott sárgarépát és
kockára vágott krumplit sós vízben megfőzzük. Beleteszünk tejfölt,
rászórunk lisztet és az egészet turmixgéppel összedolgozzuk. A levest
őrölt borssal, vagy aprított petrezselyemzölddel ízesíthetjük.
Hagymás ponty sütőben
A
megtisztított, filézett halszeleteket besózzuk. Az apróra vágott
vöröshagymát és paprikát olajon pároljuk meg, szórjunk rá pirospaprikát,
őrölt borsot, kevés sót. Olajjal kikent tűzálló tálba tegyük szép sorba
a halfiléket, öntsük rá a ragút, és kevés vizet hozzáadva forró sütőben
addig süssük, míg a leve el nem párolog.
Hagymás gomba omlett
A
megpucolt és felszeletelt gombát (legjobb, a vargánya, de megteszi a
sok helyen kapható csiperke is) szórjuk rá az előzőleg olajban
megfonnyasztott vöröshagymára és zúzott fokhagymára, és ezekkel legalább
még 5 percig pároljuk. Hintsünk rá sót, apróra vágott petrezselyemmel,
és öntsük nyakon felvert tojással. A tojásba keverhetünk egy kis
lisztet, hogy feszesebb legyen az omlett állaga.
Fűszervajas sült lila hagymák
Készítsünk
puha vajból a kedvenc fűszerünkkel - snidlinggel, petrezselyemmel,
korianderrel, zsályával, zsázsával, mentával stb. - fűszeres vajat.
Személyenként egy nagy lila hagymát számítsunk. Hámozzuk meg a
hagymákat, mindegyik tetejéről és aljáról vágjunk le egy-egy vékony
szeletet. Az ujjainkkal dörgöljünk bele kis sót, majd a héjak közé
tömködjük a fűszervajat. A hagymákat állítsuk szorosan egymás mellé
kiolajozott, sóval meghintett hőálló tálba, vagy tepsibe, és süssük
puhára. Kiváló előétel, de finom halak, húsok mellé vagy olívás,
fokhagymás pirítóssal is.
Fetával töltött lila hagyma
A
fűszervajas sült lila hagymák leírása szerint járunk el, csak nem
fűszervajat használunk, hanem zsemlemorzsával összedolgozott feta
sajtot, amit kedvünk szerint fűszerezhetünk őrölt borssal, majoránnával,
adhatunk hozzá pirított fenyőmagot vagy pörkölt, durvára darált
mogyorót. Ha a megpucolt hagymákból a közepüket sikerül kihúznunk, akkor
több tölteléket tehetünk beléjük.
Citromlében vagy vörösborban főtt hagyma
A
citromlében vagy vörösborban, esetleg ecetes vízben megfőzött hagymák
könnyen emészthetők és ízletesek. Ez esetben a megpucolt hagymákat
egészben kell hagyni. Köretként tálalhatjuk.
Fokhagymás sült hagymák
A
közepes nagyságú, meghámozott vöröshagymákat rakjuk szorosan
kiolajozott tűzálló tálba. Szórjunk meg összezúzott fokhagymával, majd
öntsük le olajból, citromléből, fehér borból készült öntettel, amit
kevés sóval, törött borssal, pirospaprikával és apróra vágott
petrezselyemmel fűszerezhetünk. Közepesen meleg sütőben 20-30 perc alatt
megsül. Köretként sültekhez adhatjuk.
Ropogós hagymakarikák
Sült
halra, hirtelen sültekre, pl. hagymás rostélyosra, vagy krumpli
gánicára sült hagymát szórhatunk. A hagymánk akkor lesz ropogós, ha
sütés előtt kevés lisztben meghempergetjük.
Rántott hagymakarikák
Néhány
nagyobb vöröshagymát a tisztítás után szeljünk félujjnyi karikákra, a
karikákat szedjük szét és sózzuk be. Szokott módon panírozzuk - liszt,
felvert tojás, zsemlemorzsa - a hagymakarikákat, és bő forró olajban
süssük pirosra.
Hagymamártás
A
vöröshagymát vágjuk négybe, sós vízben főzzük puhára, készítsünk
tejfölös lisztes habarást, melyet a turmixszolt vöröshagymás lére
öntünk. Sűrítsük be, adhatunk hozzá kevés cukrot, citromlevet.
Hagymás resztelt krumpli
Az
apróra vágott vöröshagymát dinszteljük meg olajon, szórjunk rá őrölt
piros paprikát, sót és törött borsot, majd keverjük bele a megfőtt,
összetört krumplit. Ízletes köretként, ha viszont főtt tésztával
keverjük el, akkor ebből lesz a krumplis tészta.
Majonézez hagymasaláta
Vékonyra
szeletelt lila hagymára tegyünk majonézt és keverjük össze.
Tartásmártással is készíthetjük. Én a majonézes salátákhoz is - amihez
remekül illik - apróra vágott lilahagymát teszek.
Mustáros hagymasaláta
6
nagy fej megtisztított lila hagymát vágjunk félbe, és szeleteljük fel
vékonyan, majd sózzuk be és hagyjuk állni. Keverjünk simára 4 evőkanál
mustárt, 1 evőkanál cukorral, 2 evőkanál citromlével. A só levét
nyomkodjuk ki a hagymából, dolgozzuk össze a mártással, és fogyasztás
előtt legalább egy napig érleljük. Újhagymával is készíthetjük, ekkor
adjunk hozzá vékony csíkokra szelt piros retket.
Almás hagymasaláta
A
megtisztított vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, a savanykás almát
pedig kockára vagy laskára szeljük. Olíva olajból, kevés sóból, cukorból
készítsünk öntetet, és keverjük össze az egészet. Ízesítőkén illik
hozzá az őrölt bors és szépen mutat a saláta tetején az apróra vágott
metélőhagyma, a snidling.
Hagymás béles
Nagyon
apróra vágott vöröshagymát olajon megdinsztelünk. Tejfölből liszttel,
tojássárgájával és őrölt szerecsendióval keverjünk habarást, öntsük rá a
kész hagymára, és alaposan dolgozzuk össze. Béleljünk ki egy közepes
nagyságú tepsit leveles tésztával (készen kapható), kicsit süssük meg,
majd öntsük rá a masszát, szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal, és
süssük nem forró, hanem meleg sütőben készre. Kb. 20-25 perc alatt
megsül. Akkor jó, ha a sajt szétfolyt a tetején és már pirosodik.
A
hagymás bélest készíthetjük rétestésztával is, ekkor a megtöltött
tésztát felgöngyöljük, de a vajas tésztát is felcsavarhatjuk. Mindkét
esetben kenjük meg a tészta tetejét olajjal, vagy tojásfehérjével,
esetleg tejjel vagy tejföllel.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!