FotóNedves, nyirkos őszi-téli időkben legjobb megelőzni a megfázásos betegségeket, természetes gyógymódokkal.
Jó eséllyel erősíthetjük immunrendszerünket vöröshagymával, fokhagymával egyaránt.
A
vöröshagymában B1-, B2- és C-vitamin, ¬nikotinsav, kálium, kalcium, vas és foszfor is van. Jellegzetes ízét és illatát kéntartalmú illóolaja adja. A hagyma titkait kutató tudósok észlelték, hogy a felvágott vöröshagyma közelében 35-45 másodperc után elpusztultak a mikroorganizmusok.
Arra is fényt derítettek, hogy a hagyma fogyasztása megelőzheti, illetve gyógyíthatja a szív- és érrendszeri betegségeket, csökkenti a koleszterinszintet, és egyértelmű immunrendszer erősítő hatással is rendelkezik.
A hagymát hűléses betegségek gyógyítására házi szerként használhatjuk. Daraboljuk fel a vöröshagymát, csukjuk be a szemünket, és egy percig jó mélyen szívjuk be az illatát. Így érvényesül baktériumölő hatása, sőt az illóolaja oldja a hörgők görcsét, és egyben tisztítja, fertőtleníti a tüdőt.
A hagymatea betegség megelőzésére is kiváló, hatékony köhögés csillapító, nyákoldó, antibakteriális . Jó íze miatt a gyerekek is szívesen megisszák.
Lassan, kortyolgatva igyuk egész nap.
1./ Hagymatea recept:Pirítsunk meg (karamellizáljunk) enyhén egy kis barna cukrot (2 evőkanálnyi), öntsük fel fél liter vízzel, majd dobáljuk bele 2 db hagyma külső, tiszta barna héját, és forraljuk fel.
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni negyed órát.
2./ Hagymatea recept:Forraljunk fel fél liter vizet, dobjuk bele 2 db vöröshagyma külső, tiszta barna héját, forraljuk még 1 percig, majd fedő alatt hagyjuk negyed órát állni.
Amint iható hőmérsékletű lesz, ízesítsük 2 evőkanálnyi jó minőségű mézzel.
Legjobb a kakukkfű-, vagy a hársméz.
3./ Hagymatea recept:Fél liter vízben tegyünk fel egészben héjastól főzni 1 fej hagymát. Legalább fél órát főzzük.
Amennyiben elfőne a víz a főzés során, azt pótolni kell!
Amint iható hőmérsékletű lesz, 2 evőkanál jó minőségű mézzel ízesítsük.
4./ Hagymatea recept:Karamellizáljunk 2 evőkanál barna cukrot, öntsük fel fél liter vízzel, tegyünk bele 1 fej vöröshagymát egészben héjastól, és lassú tűzön főzzük fél órát.
Az elpárolgott vizet főzés közben pótoljuk!
A téli hagymakúrát kiegészíthetjük meleg
inhalálássalis, kismamáknak is ajánlható.
Egy fazék főzővízbe (érdemes beletenni 1-2 evőkanál tengeri sót) egy maréknyi kamillát szórunk.
Lefedjük, elzárjuk a tüzet, pár percig állni hagyjuk, majd óvatosan az asztalra tesszük. Levesszük a fedelét, cseppenthetünk bele illóolajat is (pl. Eucalyptus), és kellő távolságból föléje hajolunk. Egy frottír fürdőlepedővel betakarjuk a fejünket, és így belélegezzük a felszálló gőzt.
Ez sose legyen túl forró, nem kell a tüdőt leforrázni!
Kellemes melegen alkalmazzuk. Pár perc múlva feküdjünk le, a fürdőlepedő maradjon a fejünkön, az átizzadt bőrt hagyjuk szép lassan kihűlni.
Legjobb, ha alszunk is egy kicsit.
Ritka esetben, de előfordulhat, hogy a meleg inhalálás inkább fellobbantja a bajt. Hidegen is inhalálhatunk tömény illóolajakkal. Ez rendszerint fenyő-, és eucalyptus olajjal történik.
Egy vattacsomóra cseppentve belélegezhetjük, a fürdővizünkbe is tehetjük vagy a fűtőtesten a párologtatóba önthetjük.
Hatásos akár csak egy lavór gyógyteafőzetben lábat áztatni, vagy egy csésze gyógyteával gargalizálni.
5-10 perc alatt felszívódnak a hatóanyagok, és nemcsak helyi, hanem általános hatást is kifejtenek.
Forrás:
Házipatika és
Antal Vali ( fórum)
Erős immunerősítő, baktérium-, gomba-, és vírusölő a
fokhagyma, egy természetes antibiotikum. Fertőtlenít, féregűző, és daganat megelőző.
Érrendszeri és általános meszesedés ellen is kiváló, koleszterin-, és vérnyomáscsökkentő hatású.
C-vitamint, B-vitamint és szelént is tartalmaz.
Mivel hatóanyaga csak akkor érvényesül, ha szétrágjuk vagy felaprítjuk, emiatt nem javasolják egyben lenyelni a gerezdet.
Nyersen és szétrágva, nyállal keveredve hat igazán, ugyanis ekkor keletkezik fő hatóanyaga, az allicin.
1./ Fokhagyma-citrom kúra Daráljunk le húsdarálón 4 egész citromot héjastól (a citrom héját erősen permetezik és mesterséges viasszal kezelik, ezért lehetőség szerint használjunk bio citromot), 4 gerezd foghagymát, majd öntsük fel 2 liter előzőleg felforralt és lehűtött vízzel.
2 napra tegyük hűtőszekrénybe az oldatot.
Ezt követően szűrjük le, és ízlés szerint rakjunk bele pár kanál mézet (a világos fajták az erre alkalmasabbak).
2-3 héten át, reggeli előtt fogyasszunk el belőle fél dl-t. A foghagymának nem lehet érezni az illatát, a citrom ezt teljes egészében semlegesíti.
2./ Fokhagyma-citrom kúraHa az agyi erek vagy a szívkoszorú erek beszűkültek vagy elmeszesedtek, igyunk naponta egy kupicányi kivonatot a következő vegyülékből:
Hozzávalók: 30 gerezd fokhagyma, 5 citrom.
Elkészítés:
A fokhagymát lehéjazzuk, aprítjuk. A citromot, héjával együtt apróra vágjuk. Mixerben összeelegyítjük és 1 liter vízzel a főzőlapra helyezzük, de csak az első buggyanásig hagyjuk a tűzhelyen!
Ne forraljuk, mert a "C" vitamin 45 Celsius fokon kicsapódik!
Ezután leszűrjük és üvegbe öntjük, hűvös helyen tároljuk (hűtőszekrény).
A napi kupica „likőrt” akár főétkezés előtt, akár főétkezés után fogyaszthatjuk.
A gyógymód kipróbálói állítják, hogy már 3 heti alkalmazás után érezhető az egész testnek fiatalos regenerálódása.
Meszesedések és ezek mellékhatásai, pl. látásnál, hallásnál csökkennek, és lassan elmúlnak.
A 3 heti kúra után 8 nap szünetet tartunk, majd megismételjük. Ezután általános eredmény áll be.
Ezt az olcsó ártalommentes és gyógyhatású kúrát ajánlatos minden évben megismételni. A fokhagyma kellemetlen illatát senki nem érzi. A fokhagyma és a citrom hatása teljes mértékben érvényesül.
A kúrák idején több folyadékot érdemes innunk.
A fokhagyma-kúrák leírása internetes körlevélben érkezett, de számtalan helyen megtalálható az interneten is.
Kommentáld!