Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A
legtöbb ember nem tud a kávé jótékony hatásairól. A kávénak rossz
hírneve volt az egészségügyi szakemberek körében koffeintartalma miatt.
De ma már több kutatás is bizonyítja, hogy a mértékletes kávéfogyasztás
jótékony hatással van az egészségünkre.
Bizonyított, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson kór
kialakulásának esélyét és ez a koffein jótékony befolyásának köszönhető.
Sok kutatás állítja, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen
isznak kávét, 80%-kal kisebb a valószínűsége a Parkinson kór
megjelenésének. Kutatók próbálták megállapítani, hogyan tudja a koffein
csökkenteni ennek az agyi és idegrendszeri károsodásnak kialakulási
esélyét. Ez a betegség, amikor az agy dopamin szintje csökken,
megszakítja az agy és az izmok közötti idegi összeköttetést. A koffein
ezeknek a dopamin receptoroknak a feltűnését növeli az agyban.
A koffein jótékony hatása megjelenik az epekő elleni védekezésben is. Az
adatok elemzése után, amelyeket a 20 év alatt közel 125 ezer emberen
elvégzett kisérletekből gyűjtöttek, a Harvard Közegészségügyi
Intézetének kutatói kijelentették, hogy mind a női, mind a férfi
kávéfogyasztók körében kisebb arányban fordul elő az epekő. Ez az arány
azért is kimutatható, mivel függ a fogyasztás mértékétől. Michael
Leitzman táplálékspecialista szerint a kockázat 13%-al csökken azok
között, akik naponta egy csésze; 21%-al azok között, akik kettő-három
csésze kávét isznak; és 33%-al a minimum négy csészét fogyasztók között.
Ezen adatok felhasználásaval a Harvard Egyetem kutatói rámutattak, hogy
azok körében, akik napi egy-három csésze kávét isznak naponta, a
cukorbetegség kockázata 10%-al csökkenthető. Még meggyőzőbb, hogy ha ezt
az adagot felemeljük 6 vagy több kávéra, a kockázat a férfiaknál
54%-kal, a nőknél 30%-kal csökken a kávét nem fogyasztókhoz képest.
A Vanderbilt Egyetem Kávétanulmányok Intézetének szakértői úgy
gondolják, hogy a cukorbetegség kockázatának a csökkenése nem a
koffeinnek köszönhető. Ehelyett azt tartják, hogy a kávéban megtalálható
egyik vegyületcsoport, a kinin megnöveli a máj kapacitását, hogy jobban
fel tudja használni a glükózt, és ezzel lehet magyarázni a
megemelkedett vércukorszint szabályozását. A koffeintől eltérően a
kinin, ami a pörkölési folyamat során keletkezik, egyedi a kávéban.
Ugyancsak megtalálható nagy mennyiségben chlorogenic acid (másnéven
CGA), tokofelor és magnézium a kávébabban. Az előbb felsorolt összetevők
mindegyike elősegíti az inzulin és a glükóz felasználását.
Némely jótékony hatás a kávé magas antioxidáns tartalmának
tulajdonítható. A csokoládék, a szárított gyümölcsök és -babok nagy
mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat. Emiatt nem meglepő, hogy a
Hershey's Csokoládécég is bemutatkozott egy egészségesebb, fekete
csokoládé kollekcióval, amit a „good for you" szlogennel hirdettek, ami
annyit jelent, hogy „jó neked", mivel koncentrált mennyiségben
tartalmazza a kakaóbabban megtalálható antioxidánsokat.
A kávé egy másik összetevője, amelyet trigonellinek hívunk, adja a kávé
aromáját és kesernyés ízét. De ez nem minden. Emellett antibakteriális
hatása is van és megakadályozza a baktériumok megtapadását, ezzel
védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen.
A számtalan jótékony hatása mellett azonban néhány esetben óvatosan kell
bánni a kávé fogyasztásával. Terhes nőknél a napi 300 mg-nál magasabb
koffeinbevitel növeli a vetélés kockázatát, szoptató anyáknak pedig
egyáltalán nem ajánlott a koffein fogyasztása, mivel bekerül az
anyatejbe is. Az alvásproblémákkal és rendszertelen szívveréssel küzdő
emberek lehetőség szerint ugyancsak kerüljék a koffeines italok
bevitelét.
Forrás:http://cccc.hu/basic/168-a-kave-jotekony-hatasai-
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Ismered ezt a gyomot? Ki ne irtsd, hiszen a világ egyik legjobb gyógynövénye!
Citromfű.
Hungarikum lett az alföldi kamilla.
HOGYAN lesz ebből ingyen Gyógynövényes Kávé -d -- az életed végéig ...? -- www.KAVEVILAG.net