Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A legjobb nyári szomjoltó a dinnye.
Lehet gömbölyű vagy hosszúkás,héjának színe sötétzöld vagy világoszöld csíkos,húsának színe piros vagy sárga.A görögdinnyét elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedvelik,mert a benne lévő vitaminok nemjelentősek.Ám rendkívül egészséges szomjoltó.A gyümölcs könnyű és édes: forró napokon a legjobb hűsítő,ami elsősorban magas,majd 95 százalékos víztartalmának köszönhető.
A dinnye minden ételnek nyárias jelleget ad,elsősorban hideg ételekben érvényesül.A dinnyekockák jól illenek gyümölcs-és ráksalátához,köretként pedig rizses és csirke ételekhez.Készíthetünk belőle levest,turmixot,de bólékba is kiváló.
A kínaiak a héját zöldségként wokban sütik meg fokhagymával,újhagymával,de ragut is készítenek belőle.Főzhető még a görögdinnye héjából lekvár is.Kisméretű másodterméseit savanyítani is lehet,vagy cukorszirupban befőttként eltenni.A dinnyemag zsírban és proteinekben is igen gazdag.Rágcsálnivalót szárítás,sütés és fűszerezés után nyerhetünk belőle.
Hűsít és felpörget.
A dinnye igazi turbó az agy számára.Húsának nagy a karotintartalma,amely az anyagcsere során A-vitaminná válik.A karotin elengedhetetlen az agy fejlődéséhez.Különösen sok benne a C-vitamin,ami az immunrendszert erősíti,és növeli a koncentrálóképességet.
Van benne B6-vitamin,amely segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását és újrahasznosítását.Magas a folsavtartalma,amely fontos a keringés zavartalan működéséhez,a növekedéshez.
Magas ásványi anyag-tartalma értékes anyagokkal látja el a szervezetet.Például a vas fontos a vérképzés szempontjából és az agy oxigénellátása miatt.Tartalmaz még mangánt,amely lényeges az idegek és az agy számára,valamint az kalciumot,magnéziumot és foszfort is.Viszonylag alacsony cukortartalma miatt,megfelelő adagban cukorbetegek is fogyaszthatják.
Fogyókúrázók számára is hatásos lehet,alacsony a kalóriatartalma,100 grammban-fajtától függően-20-40 kalória található.Vízhajtóként is hatásos,tisztítja a vesét,és megszabadítja a testet a felesleges folyadéktól.
Görögdinnyés szörbet.
Hozzávalók:( 4 pohárhoz ): 1 kg görögdinnye ( héjával mért súly ),10 dkg cukor,1 citrom leve,1 dl száraz pezsgő.
A dinnye héját levágjuk,a húsát kimagozzuk,és kockákra vágjuk.A hűsítőhöz körülbelül 60 dkg gyümölcshúsra van szükségünk.A kockára vágott dinnyét turmix gépbe tesszük,hozzáadjuk a cukrot,a citromlevet,a pezsgőt és összekeverjük.Tálba öntjük és körülbelül 4 óra hosszára a mélyhűtőbe tesszük.Közben 30 percenként átkeverjük,hogy ne képződjenek nagy jégkristályok.
Nyári túrótorta.
Hozzávalók:20 dkg háztartási keksz,12,5 dkg vaj,1 csomag zselatin fix,50 dkg túró,2 dl natúr joghurt,10 dkg porcukor,fél citrom leve,50 dkg görögdinnye,1 csomag színtelen tortazselé.
A kekszet összetörjük,és összedolgozzuk a vajjal.A tortaformát sütőpapírral kibélelünk,majd belenyomkodjuk a masszát.A túrót kikeverjük a joghurttal,a porcukorral és a citromlével,hozzákeverjük a zselatin fixet.A kekszalapra simítjuk,és hagyjuk megdermedni.A dinnyehúst kis darabokra vágjuk,és a torta tetejére rakosgatjuk.A tortabevonót elkészítjük,majd a dinnyére locsoljuk.
Dinnyesaláta.
Hozzávalók:1 db 4 kg - os görögdinnye,vagy 1 db 8 kg - os fele ( héjjal együtt),30 dkg fetasajt,2 fej lila hagyma,friss őrölt bors,mentalevelek.
A dinnyét elfelezzük.Óvatosan kivájjuk a húsát,majd felkockázzuk,és egy nagy tál hideg vízben kimossuk belőle a dinnyemagokat.A fetát felkockázzuk,a lila hagymát megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk.A dinnyét,a fetát és a hagymát rézegesen visszatesszük a kivájt héjba,közé mentaleveleket tépkedünk.A megmaradt mentával díszítjük.A lehűtött salátát frissen őrölt borssal tálaljuk.
Forrás: TVR Újság 2015.Augusztus 3-9. 32.Hét.
http://receptneked.hu/cikkek/ezt-a-dinnye-trukkot-neked-is-ismerned-kell/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!