Gyógyító növények: A mák, mint gyógyító

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

--Mák, mint gyógyító

A mák nem csak finom, hanem nélkülönözhetetlen gyógynövény.

Ma szinte, a népbetegségnek számító csontritkulás gyógyító - megelőző szere! ( Recept alul. )


Mák ( Papaver somniferum )



Őshazája feltehetően Közép-Ázsia. Nálunk egynyári növény, mediterrán országokban évelő.

Vallási szertartásaikban a sumérok már Kr.e. 3000 körül használták a mákféléket. Olaját, magját a táplálkozásban hasznosítjuk, de a mák az Ópium forrása is. A mákgubó hatóanyagainak laboratóriumi elemzése és az eredmények rögzítése egy magyar kutató nevéhez fűződik:

Kabay János gyógyszerész 1931. Büszkék lehetünk rá, köszönjük.

A mákból nyerik a Morfint, a Kodeint melyek fájdalomcsillapítók, számos gyógyszer készül még belőle, de a mák a forrása a Heroin kábítószer is.

Már a középkorban alkalmazták fájdalomcsillapító, érzéstelenítőként.

A görögök, rómaiak mézzel keverve fogyasztották.

Sok országban szigorúan szábályozzák termesztését. ( Magyarországon pl. nem lehet fehér virágút, csak a lilás virágút termeszteni. )

Az érett magja kivételével, semmilyen részét nem engedélyezik fogyasztásra.

Tehát, amit nekünk szabad: az érett magot fogyasztani.

Erre viszont igen sokféle lehetőségünk van.



Az érett mag és belőle hidegen préselt olaj B1-, B5-, B6-, B7-, vitaminokon kívül tartalmaz, Foszfort, Káliumot, Kálciumot, Vasat, Magnéziumot, Nátriumot.

Emelett a kerti mákban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható!!!

( Esszenciális, alapvető fontosságú aminosavnak nevezzük azokat az aminosavakat, amit az emberi, illetve állati szervezet nem / vagy nem teljes mértékben képes előállítani. )

A mák olajának rendszeres fogyasztásával csökken, a vér összes lipid szintje, kedvezően szabályozza a koleszterin szintet.

A mákolaj nyugtatólag hat az idegrenszerre, segíti a pihentető alvást. A latin nevében szereplő

" somniferum " szó " álmot hozó "-t jelent.

A bélrendszer karbantartásában, mint " takarító " vesz részt.

A bőrünk pedig az olajától táplált és puha lesz. ( Most jutott eszembe, hogy kíváló arcradír is készíthető belőle. Készítek, kipróbálom és utólag jegyzem ide.)



A csontok épüléséhez kalciumra van szükség. Kérem szépen, a mák 8x ( nyolcszor ) annyi Kálciumot tartalmaz, mint a dicsőített tej ( bocsánat tej ). Viszont, hogy felszívódjon és a csontokba beépüljön, nem elég a Kálcium, DE a mákban megtalálható a felszívódához szükséges Foszfor és Magnézium is!!! Még pedig pont ideális arányban.



Ezért kihagyhatatlan kiegészítője a csontritkulás kezelésének illetve jelentős szerepe lehet a megelőzésben, a csontjaink karbantartásában.


Alapvető javaslat a mákos étel gyakori fogyasztása.

Minden héten együnk mákos ételt legalább egyszer, de akár többször.

( Magam részéről mindent megfogok tenni, hogy minnél több ötlettel szolgáljak.

Sok ötletem van, már is kész egy finomság)


Érdekes hírt találtam erre vonatkozólag: Szlovákiában egy temető sírjainak exhumálása során, megdöbbenve tapasztalták, hogy épek a csontok. Kiderült, hogy a falu lakossága, mák termesztésből tartotta fenn magát, táplálkozásukban jelentős méreteket öltött a mák fogyasztás.

Dr. Oláh Andor orvos -természetgyógyász is foglakozott a kutatással.

Találtam olyan anyagot is amely arról szól, hogy régen úgy készítettek mákos ételt, hogy az egyik kitartson a másikig, de úgy is fogalmazhatnám, hogy amikor elfogyott a mákkal készült étel, elkészült a következő.


S íme a régi népi recept, amit addig érdemes fogyasztani amíg el nem fogy, majd egy hónap szünet után újra kezdeni, folytatni.

Hozzávalók

500 gr mák darálva

500 gr méz

némi forrás vagy tisztított víz, lehetőleg nem csapvíz



A mézet, mákot tegyük egy melegíthető üvegedénybe, gőz fölött kevergetve melegítsük össze, esetleg tegyünk hozzá kevés vizet, hogy keverhető massza legyen.

Arra is figyeljünk, hogy ne melegítsük túl, semmiképpen sem legyen melegebb, mint a saját testhőmérsékletünk.

Így szól a régi recept, de elmondom, én hogyan szoktam: fogok egy szép üveget, beleteszem a mákot, rácsorgatom a mézet, összekeverem az óramutató járásával megegyező irányban, így belekeverem az energiámat is. Ennyi.

Igen tanácsos, hogy olyankor készítsük, amikor nyugodtak vagyunk, szeretetteljes gondolataink vannak, netántán átjár az öröm.

Tegyük egy lezárható üvegbe és tároljuk hideg helyen.




Ebből a mézes - mákból fogyasszunk naponta 1 evőkanállal.

Ne feledjük ez kiegészítés, illetve a megelőzést szolgálja, természetesen az életmódunkat vizsgáljuk felül, vizsgáljuk meg gondolatainkat.




A mákgubók, amik a fotón szerepelnek, még Édesapám termeléséből származnak. Valamiért egykor, immár 9 éve eltettem és magammal hoztam. Édesapa mesélte, igaz én is emlékszem rá, hogy egykor fehér mákja is volt, fehér mákot is termelt.


Érdekes, hogy több szólásunk is kapcsolódik a mákhoz ( is ), pl.

- mákja volt valakinek / ha valaki valamit megúszott, szerencséja volt egy szituációban.

- mákvirágnak pedig, mindannyian tudjuk mikor nevezzük csemeténket, vagy nem a csemeténket.

Találtam egy " átkot " is: " Nem kívánok egyéb átkot, egyél meg egy hekto mákot!

Minden nap csak egy - egy szemet, addig élj még meg nem eszed. "


Mákkal készült finomság ötleteket, itt talál, aki szeretne.



Read more: http://kitekinto.hupont.hu/#ixzz3Napsgh8f

Címkék: sok szeretettel. 2015.01.01

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu