Az alábbi cikket az
Erdélyi Konyha Gasztromagazin novemberi számába írtam.Itt is közzé teszem, így Te is olvashatod.
Az almaecetről több jegyzetben írtam már és még fogok is :) ezek közül kettő:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/01/almaecetet-keszitek.htmlhttp://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/10/erosito-elixir-almaecetmez.html Szeretném, ha kedvező hatását minél többen ismernék, egyszerű elkészítése a mindennapok részévé válna minél több családban.
...ezek a képek, egy előző sorozat tagjai...
Íme a teljes leadott írásom:
"Az almaecet a "fiatalság forrása" egy régi mondás szerint.Az almaecet rengeteg értékes hatóanyagot tartalmaz, életfontosságú ásványi anyagokkal
( több mint 20, a Kálium igen magas), vitaminokkal, nyomelemekkel látja el a szervezetet.
Az almában lévő összes alkotóelem az almaecetben is megtalálható. Erősíti a szervezet immunrendszerét, javítja az általános egészségi állapotot. Gyengéden segíti egészségünk megőrzését külsőleg és belsőleg.
Sokáig csak a szegények orvosságának tartott almaecet, enyhébb panaszok estén kiváló háziszer. Javítja a vérkeringést, felfrissít, vitalizál, jobb lesz a közérzetünk, vidámabbak leszünk.Serkenti az anyagcserét, segíti az emésztést, salaktalanít, javítja a vese működését.Antibakteriális és gyulladásgátló hatású.Természetes bőrápolószer, amely kedvező hatással van testünk savköpenyére.
Fertőtlenít, elősegíti a sebgyógyulást.Az almaecet az általános egészségi állapotot javítja, sok apró és kezdődő betegséget
orvosolhatunk vele, de nincs csodaszer, az orvost nem pótolja. Amennyiben betegek vagyunk,
minden esetben legyünk bizalommal az orvoshoz.
Az ecet lényege az ecetsav, amely erjedési folyamat során, az ecetsav-baktériumok segítségével,
természetes úton jön létre. Ha a gyümölcsalapú alkoholos italok, ecetsav-baktériumokkal
(levegőben jelen van) kerülnek kapcsolatba, ecetté válnak.
Mire a baktériumok befejezik munkájukat a cukor átalakul, az alkohol elpárolog a folyadékból.
Almaecet készítésAz almaecetet igen könnyedén elkészíthetjük, mi magunk.Lehetőleg tiszta (vegyszermentes!), érett, lédús almákat válasszunk,
a legjobb a saját, ami a fán érett meg. Minél jobb az alapanyag, annál jobb lesz az ecetünk.
|
...többféle almából készült... |
A víz lehetőleg legyen tiszta! víz, minél tisztább : )
tisztított víz, szűrt víz, forrás víz, tiszta helyről esővíz, ha más lehetőségünk nincs,
akkor forraljuk fel a vizet és hűtsük vissza.Az ecetképződés ideális hőmérséklete 25-28 fok. Hidegebb hőmérsékleten leáll a folyamat, 35 fok fölött az ecetsav-baktériumok elpusztulnak.Többféle módszer ismert, én így szoktam készíteni.
Hozzávalók1-1,5 kg érett alma100 g cukor vagy méz2 liter víz+idő, türelem, szeretet
Az almákat megmosom, feldarabolom, (apró darabokra, vagy szeletekre, vagy lereszelem).Egy 5 literes üvegbe rendezem és rászórom a cukrot vagy rácsorgatom a mézet.
|
...alma + cukor... |
Felöntöm langyos vízzel.
|
...alma + cukor + víz, a többi már nem rajtam múlik... |
Az üveget lekötöm egy papírral vagy tiszta vászonnal, gézzel.
Megfelelő hőmérsékletű helyre teszem, időnként "megNapoztatom".Kb. 4 hét szükséges, amíg a cukrok átalakulnak alkohollá. Ekkor kész a must, ez az első fázis.A gyakorlatom szerint ekkor átszűröm, a nagyobb gyümölcsdaraboktól, majd visszaöntöm a kimosott üvegbe.Itt kezdődik az ecetsav-baktériumok munkája. Fontos, hogy légmentesen nem szabad lezárni!Amíg az alkoholból ecet lesz, az 2-3 hónapot vesz igényben. Amikor az ecet kész (megkóstolom, ill. megszűnik az etil-acetát szag) megszűröm egy kávéfilter papíron, majd kisebb üvegekbe töltöm és ekkor már parafadugóval lezárom.
|
...szűrés előtt... |
Normál esetben 7 % körüli az ecetsav tartalma.
Bevizsgálása laboratóriumi körülményeket igényel. Házilag "bortesztelő"-vel határozhatjuk meg savtartalmát.
Almaecet és méz = az életelixír.
Az almaecet és méz ideális módon egészítik ki egymást.Íme Nagyanyáink nagyra becsült egészség megóvó itala :)
2 dl vízben elkeverünk 2 teáskanál almaecetet és 1-2 teáskanál mézet.Minden reggel (vagy nap) igyunk, apró kortyokban."
|
...a kész almaecet...
|
Kommentáld!