Gyógyító növények: almaecet

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

almaecet

10 éve | [Törölt felhasználó] | 4 hozzászólás

Almaecetről írtam, az Erdélyi Konyha Gasztromagazinban...



Az alábbi cikket az Erdélyi Konyha Gasztromagazin novemberi számába írtam.Itt is közzé teszem, így Te is olvashatod.
Az almaecetről több jegyzetben írtam már és még fogok is :) ezek közül kettő:http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/01/almaecetet-keszitek.htmlhttp://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/10/erosito-elixir-almaecetmez.html
 Szeretném, ha kedvező hatását minél többen ismernék, egyszerű elkészítése a mindennapok részévé válna minél több családban.

...ezek a képek, egy előző sorozat tagjai...


Íme a teljes leadott írásom:

"Az almaecet a "fiatalság forrása" egy régi mondás szerint.Az almaecet rengeteg értékes hatóanyagot tartalmaz, életfontosságú ásványi anyagokkal
( több mint 20, a Kálium igen magas), vitaminokkal, nyomelemekkel látja el a szervezetet.
 Az almában lévő összes alkotóelem az almaecetben is megtalálható. Erősíti a szervezet immunrendszerét, javítja az általános egészségi állapotot.  Gyengéden segíti egészségünk megőrzését külsőleg és belsőleg.
Sokáig csak a szegények orvosságának tartott almaecet, enyhébb panaszok estén kiváló háziszer. Javítja a vérkeringést, felfrissít, vitalizál, jobb lesz a közérzetünk, vidámabbak leszünk.Serkenti az anyagcserét, segíti az emésztést, salaktalanít,  javítja a vese működését.Antibakteriális és gyulladásgátló hatású.Természetes bőrápolószer, amely kedvező hatással van testünk savköpenyére.
Fertőtlenít, elősegíti a sebgyógyulást.Az almaecet az általános egészségi állapotot javítja, sok apró  és kezdődő betegséget
orvosolhatunk vele, de nincs csodaszer, az orvost nem pótolja. Amennyiben betegek vagyunk,
minden esetben legyünk bizalommal az orvoshoz.
Az ecet lényege az ecetsav, amely erjedési folyamat során, az ecetsav-baktériumok segítségével,
természetes úton jön létre. Ha a gyümölcsalapú alkoholos italok, ecetsav-baktériumokkal
 (levegőben jelen van) kerülnek kapcsolatba, ecetté válnak.
 Mire a baktériumok befejezik munkájukat a cukor átalakul, az alkohol elpárolog a folyadékból.
Almaecet készítésAz almaecetet igen könnyedén elkészíthetjük, mi magunk.Lehetőleg tiszta (vegyszermentes!), érett, lédús almákat válasszunk,
a legjobb a saját, ami a fán érett meg. Minél jobb az alapanyag, annál jobb lesz az ecetünk.


...többféle almából készült...

  A víz lehetőleg legyen tiszta! víz, minél tisztább : )
tisztított víz, szűrt víz, forrás víz, tiszta helyről esővíz, ha más lehetőségünk nincs,
akkor forraljuk fel a vizet és hűtsük vissza.Az ecetképződés ideális hőmérséklete 25-28 fok. Hidegebb hőmérsékleten leáll a folyamat, 35 fok fölött az ecetsav-baktériumok elpusztulnak.Többféle módszer ismert, én így szoktam készíteni.

Hozzávalók1-1,5 kg érett alma100 g cukor vagy méz2 liter víz+idő, türelem, szeretet
Az almákat megmosom, feldarabolom, (apró darabokra, vagy szeletekre, vagy lereszelem).Egy 5 literes üvegbe rendezem és rászórom a cukrot vagy rácsorgatom a mézet.


...alma + cukor...



Felöntöm langyos vízzel.


...alma + cukor + víz, a többi már nem rajtam múlik...

Az üveget lekötöm egy papírral vagy tiszta vászonnal, gézzel.
Megfelelő hőmérsékletű helyre teszem, időnként "megNapoztatom".Kb. 4 hét szükséges, amíg a cukrok átalakulnak alkohollá. Ekkor kész a must, ez az első fázis.A gyakorlatom szerint ekkor átszűröm, a nagyobb gyümölcsdaraboktól, majd visszaöntöm a kimosott üvegbe.Itt kezdődik az ecetsav-baktériumok munkája. Fontos, hogy légmentesen nem szabad lezárni!Amíg az alkoholból ecet lesz, az 2-3 hónapot vesz igényben. Amikor az ecet kész (megkóstolom, ill. megszűnik az etil-acetát szag) megszűröm egy kávéfilter papíron, majd kisebb üvegekbe töltöm és ekkor már parafadugóval lezárom.


...szűrés előtt...


Normál esetben 7 % körüli az ecetsav tartalma.
Bevizsgálása laboratóriumi körülményeket igényel. Házilag "bortesztelő"-vel határozhatjuk meg savtartalmát.



Almaecet és méz = az életelixír. 
Az almaecet és méz ideális módon egészítik ki egymást.Íme Nagyanyáink nagyra becsült egészség megóvó itala :)
2 dl vízben elkeverünk 2 teáskanál almaecetet és 1-2 teáskanál mézet.Minden reggel (vagy nap) igyunk, apró kortyokban."

...a kész almaecet...

Címkék: készítsünk almaecetet molnár Ágnes barátnőnk blogából hoztam

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Ez is egy készítési mód:
http://noinetcafe.hu/index.php/eletmod2/14983-almaecet-recept-hazilag-2

Ha otthonunkban szeretnénk almaecet készíteni nem is kell hozzá túl sok kellék, és hamar be lehet tanulni a boszorkánykonyha rejtelmeibe.



Az almaecet csodás gyógyító hatásáról már nagymamáinktól is hallhatunk, hiszen régen számtalan betegségre alkalmazták. Akár mi magunk is készíthetünk almaecetet, amihez először is szükségünk lesz egy erjesztő edényre. Erre a célra ideális lehet egy nagyobb hasas üveg, vagy agyag kancsó.

Szükségünk lesz még almamustra, vagy almaborra, amelybe megkezdődik az ecetképződés.

Az almaecet alapja a jó minőségű almák, ezeket alaposan kell kiválogatni. A legjobb, ha mustalmát tudunk erre a célra beszerezni, amelynek magas a cukor és savtartalma. Ha van, rá mód szerezzünk bio almát, amelyről biztosra tudjuk, hogy környezet barát módon megművelt fáról származik, és nem permetezték agyon vegyszerekkel és nem kapott műtrágyát.

Fontos a tisztaság, épp ezért csak olyan almát használjunk fel, amely teljesen sérülés mentes és felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg a portól és kosztól a gyümölcsöket. Ha egy alma már rothadásnak indult, ne gondoljuk, hogy csak kivágjuk a sérült részt, a többit pedig felhasználjuk, mert a rothadási folyamat már az egész gyümölcsre kiterjedt.



A következő lépés a préselés!

Ehhez gyümölcsprésre van szükségünk, vagyis a jól bevált házi gyümölcsprést kell elővenni. Ha készen vagyunk, az összes alma préselésével már mégis van az almamust, alapja amely már önmagában is finom ital.

Fontos a kipréselt must ne érintkezzen vassal, vagy acél edénnyel. Ezután már csak az alkoholos erjedést kell beindítani, amelyért az élesztő a felelős, amely az alma cukortartalmát alakítja át alkohollá. A folyamat során széndioxid gáz képződik, és hő szabadul fel. Az ecet minőségét az erjesztésre szánt alma cukortartalma és a must alkohol tartalma fogja befolyásolni.

A borászati szaküzletekben vehetünk speciális sörélesztőt ( Saccharomyces cerevisiae) 5 liter musthoz érdemes 1 gr sörélesztőt adagolni. Az élesztő gombák szaporodása nagyban függ a hőmérséklettől is, az optimális hőmérséklet 18 fok körül van. Aki nem jut, hozzá a sörélesztőhöz tegyen kenyérdarabot mustba, hiszen abban is van élesztő. Ezután az erjesztő edényt zárjuk le légmentesen, viszont a széndioxidnak ki kell valahogy kerülnie az üvegből, ezért jó, ha egy lufival zárjuk le az edényt, száját, így ha megnő a széndioxid a lufi tágulásával helyet kap.



Ha sikerült az mustkészítés három-négy hét elteltével elkészülhet az almaecet. A kész ecet alkohol tartalmát megmérhetjük speciális eszközökkel, amelyeket szintén borászati szaküzletben szerezhetünk be.

A mustból úgy lehet ecetet készíteni, ha veszünk ecetágyat. A kész mustról le kell szedni az élesztőhabot, és a mustot átkel önteni egy lapos üvegbe, úgy hogy minél nagyobb felületen, érintkezzen a levegővel.




Ezután hozzáadunk egy kis ecetágyat és lefedjük egy tiszta vászonkendővel. Meleg helyen hagyjuk állni legalább két-három hétig, így beindul az ecetképződés. Az erjedés optimális hőmérséklete 26-30 fok.

Ha elkészült az ecet szűrjük le és töltsük át egy tiszta üvegbe. Az így elkészült ecetet tartsuk sötét hűvös helyen, és fogyasszunk belőle napi egy két kanállal vízbe keverve.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Azért hoztam ilyen szép formában hogy megszeressék mások is ,Szettném ha tapasztalatokat élményeket hallanák e csoda termekről mint az almaecet,Igény szerint sok ízes stb receptem van.

Válasz

Panyik Eszter üzente 10 éve

Én is esküszöm az almaecetre..., rendszeresen fogyasztom :)

Válasz

Tiborné Szabó üzente 10 éve

éppen most kerestem lehetőséget az elkészítéséhez. köszönöm

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu