Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Paprika, majoranna, köménymag! - ugrik be azonnal mindenkinek, borsika fű, izsóp, zsálya, és kapor, teszik hozzá rögtön. Ám a kép ennél is jóval színesebb lehetne...
Például a torma hova sorolandó? Márpedig a hajdúsági torma megkapta az eredetvédettséget, hungarikum, és egyszerre fűszernövény, gyógynövény, termesztett és vadon élő gyökér zöldség...
Maradjunk a fűszerpaprikánál, hiszen gazdasági jelentősége óriási volt, és óriási lehetne, ha nem volnánk saját magunk ellenségei!
Honnan származik a paprika?
Példának
okáért a Krisztus utáni első században Néró háziorvosa, Dioszkioridész
"De Materia Medica" című művében leír egy bizonyos "piper longum rotundumot"- szó szerint: hengeres hosszú paprika, azaz csöves paprika),
amely a leírás szerint megdöbbentően emlékeztet a paprikára. Vajon
csakugyan a paprika lett volna ez a bizonyos növény, vagy valami más?
Több említés nem történik róla, mindaddig, amíg Kolumbusz el nem érte az
Új Világ partjait.
Az első írásbeli feljegyzés, amelyben a
paprika is szerepel abban a formában, ahogyan mi is ismerjük Kolumbusz
hajóorvosának, Chanca-nak a tollából származik. Chanca egy levélben,
amelyet Hernandez nevű barátjának, Fülöp spanyol király háziorvosának
küldött, leírja az Új Világban termő "indiai borsot", ezt a vonzó látványt nyújtó dísznövényt, amely orvosi szempontból is hasznosnak bizonyulhat.
Azt
csak mellékesen jegyzi meg, hogy a bennszülöttek ezt a bizonyos "indiai
borsot" fűszernek használják. A tizenhatodik század végére az
Ibériai-félszigeten már virágzó paprikatermesztés folyt.
Azonban Gundel Károly, a gasztronómia fejedelme szerint a spanyol pimiento paprika csakugyan Kolumbusszal érkezett Európába, ám a magyar capsicum paprika Indiából került hozzánk Perzsián keresztül,
ahonnan a törökök hozták magukkal a tizenhatodik században. Ezt az
elméletet főként az támasztja alá, hogy évszázadokon keresztül szinte
mindenki indiai borsnak nevezte a paprikát.
Tegyük gyorsan hozzá,
hogy a perzsákkal először a szkíta birodalom társult népeként
érintkezhettünk valahol a Kaukázus keleti lejtőin élve, mely az
eurázsiai kereskedelmi útvonal, később selyemút közelében volt, azaz, ha a paprika ismert növényként megjelent a korabeli világkereskedelemben, akkor arról a magyarok biztosan tudtak.
A
képet még zavarosabbá teszi, hogy a régi idők botanikusai számára az
"indiai" amerikai, vagy közép-amerikai indiánt jelentett. Egy biztos, a
paprikát Kolumbusz előtt nem ismerték Európában. Akkor járunk tehát
legjobban, ha úgy tekintjük ezt a pompás növényt, mint Amerika
felfedezésének egyik kellemes mellékhatását.
Sokan csak ennyit
vesznek biztosra: "hazánkba a paprika török közvetítéssel, bolgár
kertészek által került", és ők ismertették meg termesztésével a
magyarokat. De, tulajdonképpen mikor paprikát mondunk, mire is
gondolunk? Nálunk a paprikának két alapvető megjelenése létezik, az
egyiket arra szánják, hogy frissen, főzve vagy savanyítva fogyasszák, a
másik az ún. fűszerpaprika, amit megőrölnek és fűszerként használnak. Ez a világhírű magyar paprika, a hazai gasztronómia alapfűszere, hungarikum!
(...) Magyarországon különösen a déli vidékeken ideálisak a
körülmények a paprikatermesztéshez. Megfelelő a napi középhőmérséklet, a
napsütés és a csapadék mennyisége.
Hajdanán, amikor eljött a
paprikapalánta kiültetésének ideje, a falu apraja nagyja kint volt a
földeken, hogy ezt a nehéz és fáradságos munkát elvégezzék. Majd
következett a kapálás. Azt tartja a mondás, hogy a paprikát kilenc pénteken kell megkapálni.
A szedés
rendszerint szeptember elején kezdődött, ebben szintén részt vett az
egész falu, majd a termést szekerekre rakták, és haza szállították.
Ekkor a hibátlan csöveket két-három méter hosszú füzérekbe fűzték fel és
kiakasztották a házak eresze alá száradni. Ilyenkor - a hozzám hasonló
korúak, vagy nálam idősebbek még emlékezhetnek rá - az egész Alsóváros,
Mihálytelek és Röszke felfűzött paprikába volt öltözve, de így volt ez
Kalocsa környékén is.
A következő néhány hét során a füzérek tovább pirosodtak, és lassan kiszáradtak.
Ezután következett a paprika csumájának eltávolítása, ahogy felénk
Mihályteleken mondják, a "csipödés", és régebben a "hasítás", vagyis a
hús és a mag különválasztása.
Egészen a tizenkilencedik század
végéig a szárítást speciális agyagkemencében fejezték be. Aztán,
akárcsak a szőlőt, megtaposták, kellőképpen összezúzták, majd
átszitálták egy rostán, esetleg jókora mozsarakban zúzták porrá. Újabb
találmány volt az ún. "külü", amellyel már sokkal finomabbra lehetett
törni a paprikát.
A Tisza menti molnárok, akik korábban csak
lisztet őröltek vízimalmaikban, rátértek a paprika őrlésére is. A lassan
őrlő malomkerekek rendkívül finom őrleményt adtak, azt azonban senki
sem tudta hogyan lehetne kevésbé csípőssé tenni. 1959-ben a leleményes
Pálffy testvérek Szeged városában történelmi felfedezést tettek,
rájöttek, ha eltávolítják a paprikából az ereket, megszűnik annak csípőssége. E módszer segítségével valami egészen új dolgot hoztak létre, az Édesnemes Szegedi Paprikát.
Az újfajta megszelídített paprika szenzációt keltett, népszerűvé vált az egész világon.
A
magyar paprikatermesztők ezután is tovább kísérleteztek, hogyan tudnák
nemesítés és keresztezés útján létrehozni a természettől fogva
csípősségmentes paprikát. A huszadik század elején sikerült kinemesíteni
egy olyan alfajt, amely még akkor is édes, ha az összes magvat és eret benne hagyják.(...)
Jelenleg
a piacon hatféle fűszerpaprika őrlemény kapható, nevezetesen a
különleges, csemege, az édesnemes, a félédes, a rózsa és az erős
paprika. Sajnos a pillanatnyi helyzet az, hogy talán a különleges nem tartalmaz import adalék paprikát, a többi - a magyarországi paprikatermesztés tudatos tönkrtétele miatt - már nevesincs iport paprikákkal kevert.
(...)
Jó néhány tudósunk foglalkozott azzal, hogy kiderítse, milyen hatással
van a paprika az emberi szervezetre. Elsőként Hőgyes Endre nevét
említeném, aki úgy találta, hogy a paprikából nyerhető kapszaicin
élénkebb működésre serkenti a száj és a gyomor nyálkahártyáját, és
elősegíti az emésztést. Ide kívánkozik Dr. Berkessy László neve, aki a
szegedi egyetemen folytatott kísérleteket.
Cholnoky László kimutatta, hogy a paprikával még az A-vitaminnal telített sárgarépa sem vetélkedhet. És mindenek előtt Szent-Györgyi Albert professzor úr, aki felfedezte, hogy egyetlen más növényben sincs annyi C-vitamin,
mint a paprikában. Az első jelentős mennyiségű C-vitamint a magyar
paprikából nyerte, amely mint kiderült ötször annyit tartalmaz, mint a
citrom és narancsfélék. Ő volt az egyetlen magyar tudós, aki itthon
végzett tevékenységéért kapott Nobel-díjat.
(Barta László cikkét felhasználva)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!