Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Bazsakikom mint a mesitárán konyha alapfüszere
BAZSALIKOM AZ OLASZ ÉTELEK FŰSZERNÖVÉNYE!
A fűszerkert egyik nélkülözhetetlen fűszernövénye a bazsalikom, amely valódi olasz hangulatot hoz konyhánkba!
A bazsalikom egy könnyen nevelhető és gondozható egynyári növény, vagyis évről évre újra kell telepíteni kertünkbe. Ám ha ősszel begyűjtjük a magokat a növényről, minden évben lesz friss bazsalikom a konyhába.
A magokat márciusban kell elvetni akár egy kisebb cserépbe, vagy ha több tövet szeretnénk majd nevelni egy szaporító ládába is szórhatjuk őket. Ezután egy vékony réteg földdel takarjuk be őket, permetezzük be a földet és tegyük az edényt egy fagymentes, de világos 10-15 fokos helyre. Ez lehet a konyhaablakba, vagy egy világos, de fűtött folyosó is.
A kis palánták már pár héten belül kifejlődnek, amelyeket májusban a szabadba is kilehet ültetni. A bazsalikomot akár a fűszerkertbe akár az erkélyre egy nagyobb cserépben vagy dézsában is nevelhetjük. Agyagedénybe téve valódi mediterrán hangulatot ad kertünknek.
A növényről a fiatal friss hajtásokat érdemes folyamatosan szedni és a hajtásokat rendszeresen visszavágni, mert így még erősebb növekedésre serkentjük a tövet és bokrosodik is. Számtalan fajta kapható ma már, így ültethettünk bordó levelű bazsalikomot vagy zöld levelűt is.
A kiültetésnél a kert napos meleg részébe helyezzük el a növényt, mivel mediterrán országból származik nálunk is kedveli a nyári meleget. Nyáron a nagy melegben rendszeresen öntözzük a növényt, mert a legkisebb kiszáradás is végezetes lehet számára. Ősszel a virágzás végén gyűjtsük be a magokat, mert ezután a növény elpusztul.
Ma már akár kis formás bazsalikom fát is nevelhetünk a magic blue fajtából, amely hosszú fásodó hajtásaival akár egy kisebb fává fejlődik. Nagyon szép szoliter dísznövényé fejlődik akár egy dézsába vagy nagyobb kerámia edénybe téve.
A bazsalikomról a leveleket kora reggel szedjük le, majd a fel nem használt leveleket akár meg is száríthatjuk vagy jégkocka tartóba téve sokáig eltarthatók.
A bazsalikomból és más olaszos fűszernövényekből készíthetünk saját fűszerolajat is, tegyük friss ágakat egy tiszta üvegbe, öntsünk rá olivaolajat így akár 5-6 hónapig is tarthatók.
A bazsalikom mellé használjunk rozmaringot, majoránnát, vagy a magyaros petrezselymet.
Végül, íme, egy finom recept!
Pestó bazsalikommal.
Hozzávalók:
2 marék friss bazsalikomlevél, 125 ml Oliva olaj, 3 kanál fenyőmag, 100 g reszelt parmezán, 3 gerezd fokhagyma.
Bazsalikom leveleket mossuk, meg majd hagyjuk megszáradni. A fokhagymát tisztítsuk meg, és nyomjuk át egy fokhagymanyomón. Ezután tegyük a mozsárba a fokhagymát, a bazsalikomleveleket, és a fenyőmagot, majd az olivaoljjal együtt törjük össze őket. Végül adjuk hozzá a reszelt sajtot, és ízesítsük sóval, borssal.
Ez a mártás nagyon jól illik tésztákhoz, vagy húsok mell
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!