Gyógyító növények: birsalma

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

birsalma

11 éve | [Törölt felhasználó] | 3 hozzászólás

 

 


Birsalma hatása
  2012-10-08 08:38:16, hétfő
 
   
  Az évad étele, a birsalma

A birsalma az emberiség egyik legrégebben ismert és használt gyümölcse, annak ellenére, hogy nyers formában keménysége és összehúzó íze miatt fogyasztásra nem igazán alkalmas. Hazánkban kevés birsalma terem, ennek megfelelően az egy főre eső birsalmafogyasztás is alacsony, pedig a gyümölcsnek számos kedvező élettani hatása van.

A birsalmában sok pektin található, amely
rosttulajdonsága révén elősegíti az egészséges székletképződést, ezért székrekedés esetén jó eszköz lehet. Ugyanakkor a gyümölcs pektintartalma és összehúzó hatása által hasmenés ellen is kiváló. Így mindkét emésztőszervi zavarban alkalmazható. Mivel maga a gyümölcs nehezen rágható, így legegyszerűbb, ha levet készítünk belőle és azt fogyasztjuk. Mindemellett a birsalmában magas nyáktartalom is található, amely bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. Egy-két pohár birslé akár a torokfájást is csillapíthatja.

Korábban a birsalmát eredményesen alkalmazták kolera kezelésére Dél-Amerikában. Újabban feltételezik, hogy fogyasztása képes megakadályozni a Helicobacter pylori baktérium magtapadását a gyomorfalon, ezáltal szerepet játszhat a gyomorfekély megelőzősében és kezelésében is.

A birsalma antioxidáns anyagok előanyagát is tartalmazza. Főzés során ezek a még nem hatásos molekulák átalakulnak, sárgás-vörös színű vegyületek keletkeznek belőlük, amelyek már valódi antioxidánsok. Ezért lesz szép színe pl. a birsalmasajtnak is.

Valószínűleg ezzel függ össze a birsalma daganatellenes hatása is, amit a japánbirs esetén sikerült idáig igazolni.

Tipp: birsalmás ivólé

Hozzávalók: 1 kg birsalma, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál fahéj, 5 db szegfűszeg, 1 citrom leve.

A birsalmákat megpucoljuk és gerezdekre vágjuk. A megtisztított gerezdeket egy lábasba tesszük, leöntjük a citromlével és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a fahéjat, a mézet és a szegfűszeget. A birsalmás kompótot fedő nélkül felforraljuk, majd lassú tűzön fedő alatt 20 percig főzzük. Az idő elteltével ellenőrizzük, hogy kellően megpuhult-e. A levét leöntjük, félretesszük, a gerezdeket összeturmixoljuk. A pürét szitán lecsöpögtetjük, a felfogott levet a leöntött léhez adjuk. Az így elkészített levet lehűtve ivóléként használhatjuk, a pürét pedig más ételekhez kínálhatjuk.

Dr. Gáspár Róbert gyógyszerész, egyetemi docens írása alapján

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  

Címkék: most aktuális

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Temesváriné Vágó Jutka üzente 10 éve

a birs-alma, körte, ivólének ISTENI! de sajtot is lehet késziteni belőle!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

próbáltam jobbra húzni a képet és a szöveget , de nem lett jobb . hozzá kell gondolni,

Válasz

Vigh Pál üzente 11 éve

Nagy kár, hogy a cikk jobb oldalából néhány betü lemaradt.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu