SZEGÉNY EMBER PATIKÁJA
AZ EGÉSZSÉG MEGÓVÁSA
MIT IS JELENT EZ?
Valamikor,
a húszas évek előtti időszakban és korábban, orvosi ellátás és
gyógyszeres kezelés hiányában, a szegény emberek úgy védekeztek a
betegségek ellen, hogy nem is tudtak róla. Elmondható: a táplálkozáson
keresztül. a gondviselés volt az orvosuk. A mindennapi megélhetéssel
küszköve rá kényszerültek, hogy azt egyék, amit a kiskertjükben meg
tudtak termelni. Így volt ez a szegény városi lakókkal is, csak ők a
piacon szerezték be az élelmüket. Fő eledelnek számított, különösen
télen; a bab, burgonya, kelkáposzta, savanyított káposzta — Szabolcs
megyében és környékén, a bablevesbe is savanyított káposztát tettek
tészta helyet, mert olcsóbb volt, és mégis tartalmassá tette a levest. —
Sőt, gyakran a savanyított káposzta helyettesítette az ételhez járó
savanyúságot (salátát) is, anélkül, hogy tudatában lettek volna, a
vastagbél normális működését segítetik elő vele. Magyar háztartásokban a
háziasszonyok nem spórolták ki az ételből az őrölt piros paprikát. Sőt a
férfiak, még evés közben is megpaprikázták a levesüket, sokan a bort
is, s ezzel hozzájutottak a létfontosságú C-vitaminhoz. Az őrölt piros
paprika tartalmazza a legtöbb C-vitamint.
Kitűnő
étel-kiegészítőnek, immunerősítőnek számított a tök, a sütőtök és főleg
a tökmag (A férfiak egészségének védő katonája). A menüben gyakran
szerepelt, a kukorica, diós tészta, mákos tészta. és még lehetne
sorolni. Reggelire; magyar mangalica-disznó szalonnát fogyasztottak,
melyről ma már köztudott, hogy a koleszterin szintet nem emeli, de
biztosítja a napi kalória szükségletet. Sőt, a napi,
nélkülözhetetlen enzimet is biztosították a szervezetűknek. A szegény
emberek nem tehették meg, hogy a szürke hétköznapokon édességgel,
nyalánksággal kényeztessék magukat, vagy a gyermekeiket. Igaz, a fertőző
betegséget okolhatóan, magas számú volt a gyermek-elhalálozás, de a
túlélők, például a férfiak, magasabb életkort értek el, mint
napjainkban. Sajnos, az unokák szájából egyre ritkábban lehet hallani:
a nagyapám így, a nagyapám úgy, a nagyapámtól hallottam......
A
mai világban, amikor Magyarországon is reneszánszát éli a gasztronómia,
mégis sokan, nagyon sokan kényszerülnek a tradicionális étkezés mellett
maradni. Elmondható, az egészség megóvás tekintetében jobban is járnak.
Különösen azért, mert a szegény családok számára a gyógyszerek
megvásárlása komoly anyagi megterhelést jelent. Az meg csak hab a
tortán, hogy kevésbé vannak kitéve azoknak a betegségeknek, amelyek
azokat sújtják, akik a finomságok, ínyencségek, vagy a gyors étkezés
rabjai.
A
másik: Az állatokat nem tanította senki, melyik növény káros a
szervezetükre, mégis a legtöbb állat tudja, mi árt neki, és nem eszik
meg. Azt sem tanította meg velük senki, melyek azok a növények, amivel
méregteleníteni tudják a szervezetüket, vagy karban tarthatják a
bélműködésüket, mégis tudják, és megkeresik, különösen a főemlősök.
(Vajon, elgondolkodott bárki is azon, hogy a szobakutyáinkat mért
sújtják azok a betegségek, mint az embereket?) Mi emberek tudjuk,
legalábbis módunkban áll megtanulni, hogyan védekezzünk a betegségek
ellen, mégis kevesen élnek vele. Ebben segít az alábbi tájékoztatás,
főleg azoknak, akik allergiásak a gyógyszerek mellékhatásaira.
MÁK GYÓGYÍTÓ HATÁSA-CSONTRITKULÁS ELLENSÉGE:
A
mák azért szerepel az első helyen, hogy ne kerülje el a közép vagy
idősebb korúak figyelmét, hiszen, ki ne szeretné a fiatalos erőnlétét
könnyen fenntartani, és az életét meghosszabbítani. A mák származási
helye Közép-ázsia, de étkezésre inkább Európában fogyasztják.
Szerencsére a mák fontos helyet foglal el a magyar étkezési
kultúránkban, jóllehet kevesen ismerik annak áldásos gyógyhatását.
Mit
kell tudnunk a mákról? Gazdagon tartalmaz (csontépítő), magnéziumot,
(OMEGA4) növényi zsírsavat, aminosavat, enzimet: foszfort, kalciumot,
káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési
folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra
építeni. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen
zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia
kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a
szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen
megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt.
Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek
gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az
agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt
is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki
gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó. Az
egszséged védelmében, az ehhez kapcsolódó leírás: MIT JELENT AZ AMINÓSAV
ÉS AZ ENZIM HIÁNYA, oldalt is érdemes elolvasni. Klikk a menüben.
Használati
és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük,
Mézzel vagy édeskével ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe
tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk
belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.
Így
is lehet fogyasztani: Naponta (délelőtt vagy délután) 1- 0,5 deci tejbe
(lehet vízben is) egy púpozott evőkanál, méz és édeske nélkül, darált
mákot keverek, és megiszom. Egy idő után, amikor már nehezebben ment le,
akkor emeltem a tejadagot, illetve vizet tettem hozzá, hogy gyorsabban
le tudjam hajtani. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni,
sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át
szedni muszáj.
BURGONYA GYÓGYÍTÓ HATÁSA-EMÉSZTÉS SEGÍTŐJE:
Gyógyító
hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert
táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem
hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni,a zsírban sült
krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a
szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes
növényi fehérjét tartalmazza. Sőt káliumot, kalciumot, foszfort és
vasat. A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a
benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A
gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a
szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb,
ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve
fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették
az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre
hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.
CÉKLA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, ÉLETTANI FONTOSSÁGA:
És
most következzék a cékla. A cékla Rák megelőző hatású, beírta magát a
csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent
könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé
daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a
cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumor gátló
gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani
hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a
tönkrement légzőfermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát
szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. "Ebben kiváló
eszközt találunk - írja Seeger - a daganatsejt sejtlélegzésének
befolyásolására és normalizálására."
A
hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem)
tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben
fokozható. Nyers cékla hatására a szervezet védekezésében vezető
szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és
faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is
növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos
más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort,
ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is
található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken
kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is. Ha a
felsoroltaknak, csak a fele részét hasznosítja a szervezet, már érdemes
megszívlelni a tanácsot.
BAB GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A
bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot,
mert a gyógyító hatása elengedhetetlen: Serkenti a sejtek fehérje
anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét.
Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy
szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a
zavartalan vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney
bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese
működését. Helyezzük előnybe a fehér babot.
LENCSE GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A nem
gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig
kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a
lencse. 25-28% igen magas a fehérjetartalma, és tartalmazza valamennyi, a
szervezetünk számára fontos, a nélkülözhetetlen esszenciális
aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan
előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető,
legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még
vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A
cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan
szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő
napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.
A VÖRÖSHAGYMA, A FOKHAGYMA TISZTÍTÓ HATÁSA:
A
mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a
legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy
részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak
ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!
A
vörös és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása
szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a
sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.
SÁRGARÉPA GYÓGYÍTÓ HATÁSA, SZEREPE AZ EGÉSZSÉG MEGŐRZÉSÉBEN:
Ma
már tudjuk, a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és
bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá
csökkenti a koleszterin szintet, savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését
BÚZACSÍRA GYÓGYÍTÓ EREJE:
A
búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a
magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhetően. A daganatos, a szív,
az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem
elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az
érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. A csont
védelemben van még nagy szerepe.
PARADICSOM GYÓGYÍTÓ HATÁSA:
A
paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és
piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak
lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (lycopine:
antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek
öregedését.
SZŐLŐ:
A
szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan,
mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a
vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is
kiemelkedően jó. TUDTAD? A szőlő magvának többszöröse a gyógyító hatása, mint a szőlőnek.
DIÓ:
A
dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A
gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió
jelentősen segíti az agyműködést, az mellett féregölő vértisztító, az
emésztő szervek munkáját serkenti.
ZELLER, KELKÁPOSZTA, KÍNAI KELL:
A
zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és
erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet
kivonja a csontokból és emiatt csontok meggyengülnek Az
említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak
ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni
kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. VAGYIS: a vitaminok
feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.
SPENÓT:
A
spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), az mellett,
hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a
bélmozgást, és a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatása van. A
fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.
A TÁPLÁLKOZÁS TEKINTETÉBEN JÓ TUDNI!
Az
enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere
folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat
tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag
jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a
szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet
tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó
hiba is.
Más:
Ha
nem is étkezésre használjuk, de érdemes megemlíteni a homoktövist. A
homoktövis tea növeli szervezetünk saját védekezésének hatékonyságát,
hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a
bőrbetegségek gyógyulását. Sokan használják meghűléses megbetegedések
esetén is.
E-vitamin-
és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a
száraz, berepedezett bőrre. Továbbá véd a káros UV sugárzástól
Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek, és műtétek
után jó immunrendszer erősítő, a nagy C-vitamin tartalma miatt ideális
téli gyógyszer.
Ezt
a weboldalamat sajnos többen is lemásolták. Van aki csak részben, de
van, aki teljesen. A tolvajoknak sajnos nincs elérhetőségük, igy nem
tudom kifejezni a tiltakozásomat.
|
Kommentáld!