Gyógyító növények: csalán

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

csalán

10 éve | [Törölt felhasználó] | 4 hozzászólás

 

IT A   Gombás-kakukkfüves csalánlasagne 
Seletctfood receptje

A csalán hálás alapanyag, majdnem mindig és mindenkinek a rendelkezésre áll, csak tudni kell megszelídíteni. Ezúttal egy vegetariánus tésztaétel készült a felhasználásával, gombakeverékkel és kakukkfűvel illatosítva.

Gombás-kakukkfüves csalánlasagne

Gombás-kakukkfüves csalánlasagne fotó: A szerző felvétele

 

Hozzávalók (2-3 személyre):

a tésztához

  • 155 g friss csalánlevél (+ egy pár kesztyű!)
  • 250 g búzafinomliszt
  • 2 db tojás (100 g)
  • csipetnyi finom tengeri só
  • (szükség szerint egy kevés a csalán facsarásából visszamaradt léből)
a gombaszószhoz
  • 600 g friss gomba, lehetőleg vegyesen, felszeletelve (én fehér csiperkét és laskagombát használtam)
  • 2 ek kakaóvaj
  • 135 g lila hagyma vékony karikákra szeletelve
  • 1 csokor mezei vagy kerti kakukkfű
  • 1,5 dl 100%-os paradicsomszósz
  • tengeri só, frissen tört fehér bors
  • burgonya- vagy kukoricakeményítő - opcionális
a gombás besamelhez
  • 35 g vaj (vagy kakaóvaj)
  • 7 g gombapor (az enyém vargányából)
  • 30 g búzafinomliszt
  • 365 ml zsírszegény tej
  • csipetnyi tengeri só
  • reszelt parmezán vagy pecorino a lasagne tetejére

Elkészítés:

A csalánleveleket mossuk meg alaposan, majd ártalmatlanítsuk; öntsünk rá forralt vizet, hagyjuk benne állni egy percig, majd egy szűrőlapáttal szedjük át őket egy hideg vízzel teli tálba. Újabb egy perc után szűrjük le, és egy tiszta konyharuhán vagy gézen keresztük facsarjuk ki a felesleges levet a levelekből.A kifacsart levet fogjuk fel egy edénybe.

Aprítsuk késsel vagy aprítógéppel a lehető legsimábbra a csalánleveleket. Ha a gépi aprításhoz szükséges, akkor tegyünk hozzá egy kicsit a csalánléből.

Keverjük össze a lisztet először a sóval, majd a csalánpürével, végül a tojásokkal, és gyúrjunk belőle sima, nem ragadós tésztát. Ahhoz, hogy a tészta összeálljon, valószínűleg szükség lesz még néhány evőkanálnyi csalánlére - de ez attól függ, hogy mennyire lett előzőleg kicsavarva belőle a lé.

A gombaszószhoz olvasszuk fel a kakaóvajat egy serpenyőben, és fonnyasszuk meg rajta a felszeletelt lila hagymát. Keverjük hozzá a gombakeveréket, és főzzük, míg levet ereszt. Sózzuk és borsozzuk meg, adjuk hozzá a kakukkfűcsokor felét.

Öntsük fel a paradicsomszósszal, majd forrás után főzzük még néhány percig, míg sűrűsödik. Legyen leve, de ne túl bő, ehhez ha kell, akkor sűrítsük be egy evőkanálnyi étkezési keményítővel.

A gombás besamelhez olvasszuk fel a vajat egy kislábosban, hintsük meg a gombaporral és a liszttel, majd keverjük alaposan össze. Húzzuk le a tűzről és öntsük fel egy kis tejjel. Keverjük csomómentesre. Tegyük vissza a tűzre közepes hőfokon, s folytonos kevergetés mellett apránként öntögessük hozzá a tejet. Mire elfogy, a mártás is kellőképpen besűrűsödik.

Lisztes felületen nyújtsuk a tésztát egészen vékonyra, majd vágjuk a sütőformába illő darabokra. Én egy 16×23 cm-es cserépedényben készítettem, amihez pontosan kijött a szükséges négy lap - a lasagne tölteléke 3 rétegben került bele.

A lasagne összeállításához a sütőedény aljára merjünk egy keveset a gombás léből. Fektessük rá az első tésztalapot. Merjünk rá a gombás szószból, majd egy adagot a gombás besamelből. Szórjuk meg friss kakukkfűlevélkékkel, és fedjük be a következő tésztalappal. Ismételjük meg még kétszer. A legfelső tésztalapra is kenjünk a besamelből, végül reszeljünk rá parmezánt.

180°C-ra előmelegített sütőben, 30 perc alatt, fedetlenül, a középső rácson süssük készre.

A szerző további receptjeit blogján, a selectfood.blogspot.com oldalon lehet olvasni.

 


Kulcsszavak: Selectfood
« Vissza a Recept rovatba

 

Címkék: csalánból vegán

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Végeztem a tisztító kúrával csalán diólevél teával .kértem labort megjött!! csoda történt. nincsenek csillagok ,vérkép mint a csecsemőké máj funkció GGT 25 vérzsír 1.8 koleszterein 4.2 már jóval nagyon jóval lent van cukor normál 5,2 ,értékre javult.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Hamarosan jön a kedves drága jó növényünk .már szépen hajt , védjétek óvjátok mert maga a csoda.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Csoda csalán – kívül csíp, belül gyógyít

Szőrös levelű csalán friss hajtással.

Ki ne ismerné a csalánt, amely az utak szélén és a réteken mindenütt elterjedt, de általánosan gazként tekintenek rá? Számos egészségre gyakorolt hatása azonban kiemeli a gyomnövények közül.

A csalánt elsősorban a bőr, az izmok és az ízületek túlérzékenységi jelenségeinél alkalmazzák olyan embereknél, akik hajlamosak a húgysavlerakódásokra. A 16. század füveskönyvei a csalánt főleg vízkór elleni szerként írják le. Már az ókori görögök is (pl. Hippokratész) különösen a növény vizelethajtó hatását emelik ki. Paracelsus és Hildegard von Bingen is orvosságként említi a csalánt.

Intenzív hatása miatt a homeopátiában is alkalmazzák bőrkiütésekre, enyhe égési sérülésekre és napégésre. Őstinktúraként a homeopaták reuma és köszvény ellen is felhasználják a növényt.

A csalán összetevői:

ásványi anyagok és nyomelemek (főleg vas), kovasav;
vitaminok (C, B2, K1, karotinoidok);
flavonoidok;
szerves savak, többek között kávésav, pantoténsav (hasznos az anyagcsere aktiválásához);
szteroidok;
hisztamin;
szerotonin;
kolin, acetilkolin (ingerületátvivő az idegimpulzusok továbbításához);
illóolajok a csalánszőrökön;
triterpén (antimikrobiális hatású);
keserűanyagok (serkentik az epetermelést);
kumarinok (aromaanyagok);
protein.

A számos hatóanyag miatt a csalán nagyon széles hatóspektrummal rendelkezik, és mind belsőleg, mind külsőleg felhasználásra kerül.

Alkalmazási területei:

A káros anyagok kivezetése az anyagcsere serkentésével, tavaszi kúraként salaktalanításra valamint vér- és vesetisztításra.
Keringési zavarokra.
A csalán nagyon jó növényi vasforrás, és nagyon sok klorofillt is tartalmaz, várandósoknak különösen ajánlott, valamint a szoptatás idején a tejelválasztás elősegítésére.
Az izmok és az ízületek reumatikus megbetegedéseire.
Köszvényre.
Bőrproblémákra: ekcémára, viszkető és/vagy allergiás panaszokra, pl. csalánkiütés, kelések.
Hajlam a fekélyesedésre (gyomor, bél, száj, ajak).
Máj- és epehólyag-problémákra.
Gyomorgörcsökre, gyomorhurutra.
Emésztési panaszokra, pl. székrekedés, hasmenés, teltségérzet, puffadás.
Aranyérre.
Vese- és húgykövek, vesehomok megelőzésére.
Hasznos cukorbetegségnél a vércukorszintet csökkentő hatása miatt.
A légzőszervek hurutjára, asztmára, tüdőtuberkulózisra, mellhártya- és tüdőgyulladásra.
A vesetevékenység enyhe stimulációjára.
Prosztata- és húgyúti panaszokra.
Hajtinktúraként a hajnövekedés serkentésére.
Samponok összetevőjeként zsíros fejbőrre és korpára.

A csalán alkalmazása mellett figyelni kell az elegendő folyadékfogyasztásra, igyunk naponta legalább 2,5 liter szénsavmentes vizet.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Csalánból finomat

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu