Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A csalán hálás alapanyag, majdnem mindig és mindenkinek a rendelkezésre áll, csak tudni kell megszelídíteni. Ezúttal egy vegetariánus tésztaétel készült a felhasználásával, gombakeverékkel és kakukkfűvel illatosítva.
Gombás-kakukkfüves csalánlasagne fotó: A szerző felvétele
Hozzávalók (2-3 személyre):
a tésztához
Elkészítés:
A csalánleveleket mossuk meg alaposan, majd ártalmatlanítsuk; öntsünk rá forralt vizet, hagyjuk benne állni egy percig, majd egy szűrőlapáttal szedjük át őket egy hideg vízzel teli tálba. Újabb egy perc után szűrjük le, és egy tiszta konyharuhán vagy gézen keresztük facsarjuk ki a felesleges levet a levelekből.A kifacsart levet fogjuk fel egy edénybe.Aprítsuk késsel vagy aprítógéppel a lehető legsimábbra a csalánleveleket. Ha a gépi aprításhoz szükséges, akkor tegyünk hozzá egy kicsit a csalánléből.
Keverjük össze a lisztet először a sóval, majd a csalánpürével, végül a tojásokkal, és gyúrjunk belőle sima, nem ragadós tésztát. Ahhoz, hogy a tészta összeálljon, valószínűleg szükség lesz még néhány evőkanálnyi csalánlére - de ez attól függ, hogy mennyire lett előzőleg kicsavarva belőle a lé.A gombaszószhoz olvasszuk fel a kakaóvajat egy serpenyőben, és fonnyasszuk meg rajta a felszeletelt lila hagymát. Keverjük hozzá a gombakeveréket, és főzzük, míg levet ereszt. Sózzuk és borsozzuk meg, adjuk hozzá a kakukkfűcsokor felét.
Öntsük fel a paradicsomszósszal, majd forrás után főzzük még néhány percig, míg sűrűsödik. Legyen leve, de ne túl bő, ehhez ha kell, akkor sűrítsük be egy evőkanálnyi étkezési keményítővel.A gombás besamelhez olvasszuk fel a vajat egy kislábosban, hintsük meg a gombaporral és a liszttel, majd keverjük alaposan össze. Húzzuk le a tűzről és öntsük fel egy kis tejjel. Keverjük csomómentesre. Tegyük vissza a tűzre közepes hőfokon, s folytonos kevergetés mellett apránként öntögessük hozzá a tejet. Mire elfogy, a mártás is kellőképpen besűrűsödik.
Lisztes felületen nyújtsuk a tésztát egészen vékonyra, majd vágjuk a sütőformába illő darabokra. Én egy 16×23 cm-es cserépedényben készítettem, amihez pontosan kijött a szükséges négy lap - a lasagne tölteléke 3 rétegben került bele.A lasagne összeállításához a sütőedény aljára merjünk egy keveset a gombás léből. Fektessük rá az első tésztalapot. Merjünk rá a gombás szószból, majd egy adagot a gombás besamelből. Szórjuk meg friss kakukkfűlevélkékkel, és fedjük be a következő tésztalappal. Ismételjük meg még kétszer. A legfelső tésztalapra is kenjünk a besamelből, végül reszeljünk rá parmezánt.
180°C-ra előmelegített sütőben, 30 perc alatt, fedetlenül, a középső rácson süssük készre.A szerző további receptjeit blogján, a selectfood.blogspot.com oldalon lehet olvasni.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!