Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Erdő,mező kincse-som és csipkebogyó.
Régi időkre emlékezve,mindenszentek körüli időben szedjük a természetben dércsípte bogyókat.Október végén és novemberben gyűjthetjük a somot,a fekete berkenyét,a kökényt,a galagonyát és a csipkebogyót.Valóban jót tesz ezeknek a vadon termő bogyóknak a hajnali deresedés.Édesebbek,kellően puhák lesznek.Ha a szabadban még nem csípte meg a dér az erdők,mezők kincsét,szedés után odahaza is kitehetjük őket az első fagyok hatásának.Ezekből az őszi bogyókból készíthetünk teát,szörpöt,lekvárt,mártást,köretet a vadhús vagy kacsa,illetve libamáj mellé.
Itt van például a hazánkban is őshonos som ( Cornus mas ).Az erdei bogyósok közül a som érik legkorábban.Már augusztus közepétől szedhető.Több fajta megtalálható a Kárpát-medencében.Melegkedvelő növény.Európa déli és Ázsia nyugati felén terjedt el.Régóta ismerjük,neve a honfoglalás előtti időkből származik.Több ismert földrajzi név,például Somogy,Somlyó,Somos is a somra vezethető vissza.A somfa nagyon korán,közvetlenül a tél elmúltával virágzik.Gyümölcse ovális,piros,éretten szinte fekete.Napos helyen nyár végéig teljesen beérik-olyankor már le kell szedni,mert könnyen lepotyog.Erdőben,a nagyobb fák mellett később érik,ott érdemes megvárni a szürettel az első fagyokat,mivel akkor a fanyarsága is lekerekedik.A somból készült mártás vadhúsokhoz illik,ám a somlekvár vagy szörp önmagában is finom.
A csipkebogyó,vagyis a vadrózsa ( Rosa canina ) termése 10 szer annyi C-vitamint tartalmaz,mint a citrom.Érdemes kíméletesen aszalni,hogy vitaminja,valamint az értékes karotin tartalma megmaradjon.Teát hideg vízben való áztatással készítsünk a csipkebogyó húsából.
Forrás: TVR Újság 2015.október 26.-november 1. 44.Hét.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!