Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A kefir azon élelmiszerek egyike, melyek jellegzetes ízét megszeretni vagy megutálni egy pillanat elég. A kefir nem csodaszer, hanem egy csodálatos táplálék.
Mi a különbség?
A kefir, a joghurt és az aludttej, bár hasonlítanak egymásra, nem keverendők össze. Mind a három tejből készül, ám a létrehozásukban szerepet játszó mikroorganizmusok különbözőek.
Az aludttej a legegyszerűbb ilyen szempontból, hiszen, ha letakarva langyos helyre teszed a tejet, néhány nap múlva kész is. Itt nem szabályozol semmit, amilyen mikroorganizmusok éppen jelen vannak, azok indítják majd be az erjedési folyamatokat.
A joghurt készítése már kicsit bonyolultabb: a tejet egyedi baktériumtenyészettel, joghurtkultúrával kell beoltani - mely kétféle baktériumtörzset tartalmaz. Kevéssel 40°C fölötti hőmérsékleten hat-nyolc órán keresztül kell érlelni a joghurtot. Ennek során a baktériumok elszaporodnak, a tejcukor egy részét tejsavvá alakítják, a fehérjék pedig megalvadnak. A joghurt színe csontfehér, aromája gazdagabb, jellegzetesebb és állandóbb az aludttejéhez viszonyítva.
A kefir sajátosságai
A kefir a Kaukázus-hegységből származó tejkészítmény, mely a tejsavbaktériumok mellett élesztőgombákat is tartalmaz. Vegyes erjesztéssel készül, mert a levegőt nem igénylő lebontási folyamatok közül mind a tejsavas, mind pedig az alkoholos erjedés végbemegy benne.
A kefir krémes állagú, íze enyhén kesernyés, és 35-40-féle
ízkomponenst tartalmaz, melyek mindegyike hozzájárul egyedi, frissítő
hatású aromájának kialakításához. A tejsav mellett széndioxid és kis
mennyiségű alkohol is képződik benne - ettől lesz a jó kefir kicsit pezsgő.
Élőflórás változata elősegíti az emésztést. A bél baktériumflórája a betegségek, gyógyszerek hatására megfogyatkozhat, a savanyú tejtermékekben lévő baktériumok azonban segítik regenerálódását. A kefir több baktériumfajt tartalmaz, mint a joghurt vagy az aludttej.
Házilag is készítheted
Beszerezhetsz kefirgombát, ami valójában többféle baktérium és gomba együttéléséből, szimbiózisából létrejött telep. A kefirgomba 24 óra alatt elvégzi dolgát, ekkor le kell szűrnöd a kész kefirt, a gombát langyos vízzel - szűrőben tartva - át kell mosnod, majd újra tejet önteni rá. A módszer egyszerű, gyors, egyedüli hátránya, hogy, ha csak akár egy-két napig nem fogy el a kefir, és a gomba nem kap friss tejet, elpusztul. A felhasznált tej legyen házi.
A másik lehetőség, ami kefir- és joghurtkészítésre is alkalmas, az, hogy egy liter minél magasabb zsírtartalmú, nem tartós tejhez hozzáadsz két deciliter kefirt
vagy joghurtot, így gyakorlatilag egy már kész termékkel oltottad be a
tejet. Arra figyelj, hogy ez a módszer csak akkor működik, ha a kefir
vagy joghurt, amit használsz, élőflórás.
Ha nem kedveled ezeket a savanykás ízeket, gyümölcsös joghurtot vagy kefirt
is készíthetsz. Az alapanyaghoz tegyél lekvárt vagy friss
gyümölcsdarabokat, esetleg mézet, és turmixold össze. Már kész is az
édes változat. Gyümölcsjoghurt mellett ugyanez kefirrel is elkészíthető, bár joghurttal gyakoribb. Tehetsz hozzá gabonapelyheket is gazdagításképpen.
Kefirrel a betegségek ellen
A kefir kedvezően befolyásolja számos betegség gyógyulását, lerövidíti a lábadozás idejét. Kúraszerűen alkalmazva két-három héten keresztül naponta célszerű fogyasztani a kefirt, hogy látványos eredményeket érhess el.
Vérszegénység esetén napi egy liter kefir pár hét alatt normális
vérképet eredményez. Kiütéses, ekcémás tünetek esetén félliternyit
célszerű naponta fogyasztanod. Ilyen esetekben külsőleg is alkalmazható:
a kiütéses helyet naponta néhányszor kefirrel be kell dörzsölni, és meg kell szárítani. Éjszakára is hagyd rajta. Két hét kezelés után a tünetek már enyhülni kezdenek.
A rendszeres kefirfogyasztás kedvező hatással van a vérnyomásra és a testsúly szabályozására. Magas vérnyomás esetén két hónapnyi kefirkúra jelentős javulást eredményezhet a betegség okától függően.
A székrekedés kapcsán szintén remek gyógymódnak bizonyul a kefir,
de jó szolgálatot tesz gyomorégés és epepanaszok esetén is, csakúgy,
mint a szervezet ellenálló-képességének javításában. Antibiotikumos
kezelések közben és azt követően például segít a bél baktériumflórájának
helyreállításában.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!