Gyógyító növények: Ezért érdemes csicsókát enni.

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

Sokan már biztosan hallottak a csicsókáról, de már kevesebben vannak azok, akik kóstolták is. Pedig ez a különleges ízvilággal rendelkező zöldség nagyon pozitív hatással van az emberi szervezetre.

 

 

 

csicsoka

 

A csicsóka egy gumós növény, a burgonyánál 6-szor nagyobb a rosttartalma. Emellett még számtalan vitamin és nyomelem forrás is: van benne kálium, kalcium, B1-, B2- és C-vitamin is, de a magnézium, foszfor és cink mennyiség sem elhanyagolható.

Remek diétás zöldség, az elhízott személyeknek ajánlott a fogyasztása, de a cukorbetegséggel küzdők is fokozatosan bevezethetik az étrendjük összeállításába a csicsókát.

A testsúlyproblémáktól szenvedő embereknek azért ajánlott a csicsóka használata, mert teltségérzetet okoz, de a legfontosabb az, hogy egyáltalán nem hizlal. Ez annak köszöngető, hogy a csicsókában található szénhidrát úgynevezett inulin formájú, ezért nem emeli meg a vércukorszintet, de mégis, fogyasztás után úgy érezhetjük magunkat, mintha teljesen fel lennénk töltődve energiával. Emellett nagyon jó hatással van az anyagcsere serkentésére, így a fogyást is elősegíti, ehhez azonban fontos a napi 2–3 liter folyadék bevitele a szervezetbe.

A béta-karotinnak köszönhetően a bőr feszesebbé, és selymesebbé válik, a tápcsatornán áthaladva segíti a bélflórában élő hasznos baktériumok szaporodását, így az emésztési gondokat is meg lehet előzni.

 

 

Forrás:http://twice.hu/eletmod/ezert-erdemes-csicsokat-fogyasztani

 

http://diabetika.info/ezert-erdemes-csicsokat-fogyasztani/

Címkék: diabetika infó.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Nagyon jó kis írás szívből köszönjük .Jövőre megcsináljuk ezt a verziót is .Tegnap hoztam ,meg a labor eredményemet Nyoma sincs a cukorbajnak ,csak nevetek magamban hogy azt hiszik marok szám megeszem azt a sok kemikáliát amit Írtak cukor koleszterin vérzsír jóval a határértékkel alatt van,Köszönjük Csicsóka,nem szeretlek de megeszlek .

Válasz

Dorogi László üzente 10 éve

Amit írtam, sajnos én nem tudom megcsinálni, mert a háztartásban és megtűrt vagyok, és 2 évig sokat voltam az akkori irodámban, akkor sok kisérletet végeztem sikerrel. Pl. Mézes CSICSÓKA BEFŐTT: CSICSÓKA tetszőleges alakra (hasábokra) vágva és begyömöszölve a befőttes üvegbe kőkeményen, hogy fejre állítva ne hulljon ki, ekkor újra öblítve pl. forró vízzel, beletehetjük az ízesítő lekvárt, vagy mézet, DE ugyanannyi vízzel hígítva mindegyiket, hogy öntve teljesen kitöltsön minden rést.
Hagyjunk maximum 1 cm levegőt a fedél alatt, és a csavarfedelet nagy erővel rácsavarva kidunsztoljuk vízforraló edény aljára öntött vízből kipárolgó vízgőzben (kb. 90-95C fokos temperálás).
A forraló edény fedele, netán kukta fedél helyett fóliával kell körbecsavarni, hogy oldalt jól zárjon, de fölül középen a gőz kipárologhasson, tehát forrástól számítva legalább félórán át, de véletlenül sem főzzük ki lobogva forró (100C fokos) vízzel teljesen nyakig felöntve! Utóbbi esetben a ropogósság elmúlik.
4 üvegből 3 biztosan jól záródott nálam, ha dunsztolás után fejre állítva hűtöttem ki, és kihülés után a fedél behajlott, azaz erős vákuum volt az üvegben!
Addig áll el, amíg ez a vákuum létezik!
Újabb 2 év múlva bontottam az utolsót, és hibátlan ropogós mézes, vagy lekváros befőttem volt telesen átérett ízesítéssel. Villával vehettem ki minden darabot. Ugyanez pörkölt lével, kevés hússal és a némi oda illő fűszerrel, elképesztően finom ropogós pörkölt lett.
Mindenesetre befőzés után az átéréshez illik várni 1-2 hónapot!
Ajánlom extra nyári csemegének
édesszájú gyerekeknek és fogyózóknak!
Ugyanez almával túlzóan megpuhult, kanalazni lehetett csak...
(Fordítva sűrű mézbe, lekvárba gyömöszölt csicsókát nem próbáltam!)

Válasz

Madarász Lajosné Éva üzente 10 éve

Igen is elolvastam, és egyiket meg is csináltam,de holnap , amit most találtam
rakott csicsóka lessz. Köszi szépen. Nagyon jókor találtam meg, mert most
nincs fagy, és olyan sok termett,de sajnos csak ketten vagyunk rá.
Üdv. Éva

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

itt van egy kis ízelítő ujjra!!
edvehagymás csicsókapüré
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg csicsóka
15 dkg friss medvehagyma

vaj
esetleg zsírszegény tej
Elkészítési módja:
A megpucolt csicsókát puhára főzzük a sóval, majd leszűrjük, hozzá adjuk az apróra vágott medvehagymát.

Étrendek: Cukorbeteg diétaReform étrend
Receptek: ElőételekZöldségből készült egyéb előételekPürélevesek
Csőben sült csicsóka
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg csicsóka
10 dkg liszt
1 db tojás
10 dkg reszelt sajt
2 dl tej
5 dkg vaj

szerecsendió
diszítéshez zöld petrezselyem
Elkészítési módja:
Étrendek: Cukorbeteg diétaReform étrend
Receptek: ElőételekCsőbensült előételek
Savanyú csicsókafőzelék
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg csicsóka
15 dkg teljeskiőrlésű liszt
10 dkg hagyma
2,5 dl olaj
babérlevél
csombor (borsikafű)

pirospaprika
ízlés szerint tárkony ecet
10 dkg tejföl
Elkészítési módja:
Étrendek: Cukorbeteg diétaReform étrend
Receptek: FőzelékekSűrített főzelékek
Rakott csicsóka
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg csicsóka
4 db tojás
150 g tejföl
pici só
fokhagyma
ízlés szerint reszelt sajt
petrezselyem
2 dl olaj
Elkészítési modja:
A csicsókat (héjastól) és a tojást megfőzzük. Karikára vágva egy sor csicsóka, egy sor tojás, majd a reszelt fokhagymával elkevert tejföllel ősszerakjuk az elkészített tepsibe, ahova olajat öntöntünk. Mielőtt készre sülne (150 fokos sütő), reszelt sajttal és petrezselyemzölddel megszórjuk, melegen tálaljuk.

Étrendek: Cukorbeteg diétaReform étrend
Receptek: ElőételekZöldségből készült egyéb előételek
Tavaszias csicsókaleves
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg csicsóka
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
fél zeller gumó
15 kg zöldborsó
10 dkg gomba (ha lehet friss legyen)
petrezselyem zőld
zellerzöldje

szemesbors
pirospaprika
1 kis fej hagyma
1 dl olaj
Elkészítési módja:
Étrendek: Cukorbeteg diétaReform étrend
Receptek: LevesekSűrített levesekEgyszerű sűrített levesek
Tejfeles csicsókaleves
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csicsóka
borsikafű
babaérlevél

pirospaprika ízlés szerint
1 kanál teljeskiőrlésű liszt
1 kanál tejföl
1 kisebb hagyma
Elkészítési módja:
A megpucolt és kockára vágott csicsókát a babérlevéllel, sóval, borsikafűvel feltesszük föni. Amikor megfőtt, rántást készítünk az olajból, lisztből, majd a tejföllel elkeverjük, a leveshez adjuk és készre főzzük. Kivesszűk a babérlevelet, táláljuk és tetszés szerint még tejfölt kínálunk hozzá.

Étrendek: Cukorbeteg diétaReform étrend
Receptek: LevesekSűrített levesekEgyszerű sűrített levesek
Tárkonyos csicsókaleves
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csicsóka
1 dl olaj
1 kanál teljeskiőrlésű liszt

2 szál tárkonylevél
0,05 dl tárkonyecet
Elkészitési módja:
A megpucolt és fél karikára vágott csicsókát feltesszük sós vízben főni, hozzáadva a 2 szál tárkonyt. Amikor megfőtt, az olajból és a lisztből készitett rántással bekészítjuk. Tálaláskor tárkony ecettel ízesítjük.

Étrendek: Cukorbeteg diétaFűszernövénnyel készültReform étrend
Receptek: LevesekSűrített levesekEgyszerű sűrített levesek
Csicsókaleves magyarosan
Hozzávalók 4 személyre:
1 dl olaj
1 kissebb fej hagyma
2 db sárgarépa
1 db petrezselyem
250 dkg csicsóka
köménymag

pirospaprika
zöldpetrezselyem
Elkészitési módja:
Étrendek: Cukorbeteg diétaReform étrend
Receptek: LevesekSűrített levesekEgyszerű sűrített levesek
Csicsóka krémleves
Hozzávalok 4 személyre:
50 dkg csicsóka
1 kanál tejfől
1 kanál teljeskiőrlésű liszt

zöldpetrezselyem
Elkészitési módja:
A megpucolt csicsókát kockára vágva, sós vízben megfőzzük, majd turmixoljuk. A lisztből és a tejfölből készített habarással bekészítjük, kiforraljuk. Zőld petrezselyem levéllel megszórva, kenyerkockával tálaljuk.

Étrendek: Cukorbeteg diéta

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

hoztam fagy félszáz csicsóka receptet miért nem olvastátok el? nem láttam hogy tetszett valakinek !

Válasz

Temesváriné Vágó Jutka üzente 10 éve

Bocsánat! Bocsánat! nem csicsikó hanem csicsóka párti! csak nem tudtam korrigálni, mert hirtelen (végig olvasás nélkül) elküldtem!

Válasz

Temesváriné Vágó Jutka üzente 10 éve

TE Drága csicsikó párti! elolvastam, végig olvastam a cikkedet! nagyon tetszik! Jutka

Válasz

Temesváriné Vágó Jutka üzente 10 éve

sokszor láttam már a piacokon, de nem vettem, mert nem tudddtam, hogy mire jó! ...de hát ezért vagyunk, hogy megmondjuk egymásnak, hogy mi mire is jó! köszönöm a "tanácsot"!Jutka

Válasz

Dorogi László üzente 10 éve

Csicsóka párti vagyok! A legehetőbb "C" vitamin forrásunk, laza talajokon bőven megterem, mintha gyom lenne, sőt az állatok CSEPPET SEM MARHÁK, élvezettel megeszik, ha hozzájutnak!
Hoppá egészség! És Káposzta! Meg savanyítás tejsavas erjedéssel!
Nem véletlen, hogy a sajtot éppúgy, mint a káposztát is egészséges és fiatal nők-lányok kellett megtapossák. Az egészséges immunrendszerük még a bőrön és az anyatejben is kiválasztott "édesem" bőrváladékkal a megtaposott káposzta és túró hordós mennyiségét mintegy beoltották a hasznos bélmikróbákkal, vagy emberbarát sajt-erjesztő mikróbákkal.
(A kovászt is csak egészséges nők tudták hosszú éveken át megőrizni a kenyérsütéshez!)
Idős nőknél többnyire
felborul az immunrendszer, és a bőrmikróbák nem épp hasznosra cserélődnek.
Ezért számukra a Hej Csicsókáné hadművelet létfontosságú, és a sok, de nem megerőltető mozgás, például a Csicsóka kefélgetése naponta, mert a mindennapos örömök tartják a hormon rendszert egyensúlyban!
Ehelyett ma rohangálnak az orvoshoz, aki hozzájuk öregedett dokinéni pl., aki éppúgy szinglizik, és esetleg megözvegyült, és Csicsókával nem kefél, és nem vegyül! Na ez az egyik lényegesen öregítő tényező, mert a szervezet a nem használt testrészeket leépíti, ezáltal kialakul a mai "Civilizációs" betegség tünet.
Aminek lényege:
Mindenről beszélnek csak, amit mások még csinálnak, de ők már nem! Ezért elmarad a hormonális megújulás rendszeressége is.
Szóval tudat alatt ott a vágyódás a Csicsóka megkefélésére, de mert ritkán-soha csinálják, cuppogva szájukba sem vennék, pedig zamatos gumó, a fogaik máshol elhasználódtak (ecetsavas finomságokon), ezért harapni sem tudják, a reszelése már fárasztó,
szóval Csicsóka mentes nyavalyákat átélve az egészség romlása felgyorsul!
Ki ne hagyjam!
Csicsóka 1-5 napra káposztalébe téve, hűtőben beerjed és mélyen beletenyészik a savanyú káposzta hasznos bélmikróba sokasága!
Ezért az íze kívül savanyú, de belül még édes, ha 3-5milliméter vastag szeletekre vágva kezeljük káposztalével.
Amikorra teljesen ÁTÉRIK az íze romlik, túl savanyúvá lesz!
Amúgy turmixban pépesítve előforralva, majdnem nyers püréként is fogyasztható, durvábbra aprítva daraként savanyú köretként is ehető!
DE forrázva a csicsóka kb. 10 perc alatt puhult-ropogósabb a burgonyánál,
na az előfőzött csicsókánál káposztalével még nem kisérleteztem!
DE levesben, pörköltben, és hús mellé köretben kiváló!
Képzeljétek lekvárral és mézzel befőzve-kidunsztolva bevált "ropogós" lekvárként, akár télen eltéve nyáron felbontva is ehető.
TÉLEN BEFŐZNI!!! Hallottál ilyent??? ÉS ROPOGÓSAN EHETŐ "lekvárként!
Túlfőzve pürésíthető is akár villával is!
Mindenféle ízt kiválóan magába vesz kívül, miközben belül félig-ropogósan édeskés maradhat!

Válasz

Ez történt a közösségben:

csizmadia györgyné Lenke írta 1 hónapja a(z) ARANYVESSZŐ FÜ képhez:

Aranyvesszo_fu_1808114_9559_s

Nekem is van az Udvaron Nemtudom hogy került oda.

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu