Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mar. 14. 14:41
A paradicsomban lévő likopint a hőkezelés egyáltalán nem károsítja, viszont a főtt paradicsomból sokkal jobban felszívódik, mint a nyersből.
A spenót oxálsav tartalmát a főzés 15%-kal csökkenti, de ha leöntik az első főzőlevet, akkor 50%-kal, ugyanakkor a benne lévő folsav nem sérül. A vastartalma a növénynek magas, de nyersen szinte semmit nem tudunk belőle hasznosítani, míg a főzés után a vas felszívódása (mely így sem az igazi) növekedhet.
A sárgarépában lévő karotinok zsíroldékonyak és hőstabilak. A főtt, sült zöldségből ezek a karotinok sokkal jobban felszívódnak, mint a nyers sárgarépából.
A gombák kitin tartalma számunkra nem emészthető. Főve a kitin szerkezete kissé fellazul, így a gombákban lévő esszenciális nyomelemek, poliszacharidok sokkal jobban hasznosulhatnak.
A spárga is tele van kiváló nyomelemekkel, polifenolokkkal, amik nagyon erős antioxidánsok. Ám a nyers spárgából ezt nem tudjuk kinyerni, míg a főtt spárgából már igen.
Mindezek mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy a hőkezelés révén ezek a zöldségek csíramentessé válnak, és ezáltal elkerülhetjük a nem kívánt bélfertőzéseket is.
A húsok vonatkozásában ez még inkább igaz. Ha már fogyasztunk húst,
akkor azt ne nyersen tegyük, mivel a húsban lévő fehérjéket a hőkezelés
nem károsítja, a benne lévő vas biohasznosulása sem változik, a kiolvadó
zsiradékokra nincs szükségünk és a nyers húsfélékben hemzsegő
baktériumok is elpusztulnak a hőkezelés során.
Ugyan ez igaz a tojás esetében is.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A répafogyasztás pozitív hatása.