Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Gyümölcsből,zöldségből naponta 5 x !
Lehet,hogy az ősz nem a kedvenc évszaka,ám az ősszel beérő gyümölcsök és zöldségek minden bizonnyal kedvencei ilyentájt szokásos étrendjének.Legalábbis így kellene lennie!
Érdemes minél többféle zöldséget-gyümölcsöt kipróbálni,megkóstolni és megszeretni,mert szinte mindegyik jelentősen segíti a szervezet működését.
Az ősz lenne az az időszak,amikor alaposan feltölthetjük szervezetünk tartalékait-akár a régiek,ahogy minden ősszel telerakták kamráikat.
Hagyományosan a legalkalmasabb időszak arra,hogy a sok friss zöldség és gyümölcs révén fel-és megerősítsük immunrendszerünket a téli viszontagságokra,a várható náthákra,esetleg influenzára,netán a szervezetünket még erősebben igénybevevő járványokra felkészülve.
A zöldségek-gyümölcsök vitaminban,ásványi anyagokban rendkívül gazdagok.Az orvosok egyre gyakrabban mondják,hogy például a természetes módon,az az a táplálékkal a szervezetbe juttatott vitaminok sokkal jobban hasznosulnak,mint a mindenféle vitamintabletták és étrend-kiegészítők.
Az őszi klasszikusok:szőlő,alma,dió.
A szőlő valóságos antioxidánsbombának tartják a benne lévő
rengeteg vitamin és antioxidáns miatt.Nem véletlenül
nyitottak Franciaországban szőlőklinikát,ahol a kezelések
során a szőlő különböző kivonatait használják anti-aginre,
az az öregedés megelőzésére,regenerálásra és fiatalító
kezelésekre.Biggyesszük azért ide:a finom szőlőt megenni
is lehet!Magjának olaja pedig telítetlen zsírsavakban
gazdag és az agy működését segíti.
Az alma vitaminokban és ásványi anyagokban ugyancsak gazdag.
Víz oldékony rostja,a pektin jó hatással van a
bélrendszerre,rendezi a székletet.A bélrendszer
szempontjából az alma univerzális ,,gyógyszer":
párolva hasmenésre,nyersen székrekedésre jó.Az
almában lévő kálium vérnyomáscsökkentő hatású.
Gyümölcssavtartalma miatt jó méregtelenítő,és képes
meggátolni a vesekőképződést,illetve a
húgysavképződést.Utóbbi miatt a köszvényeseknek
nagyon ajánlott!.
A dió bele,mert nátriumot szinte nem is tartalmaz,jó hatású a
magas vérnyomásra.Telítetlen zsírsavai az agy számára
fontos.A benne lévő kalcium miatt fog-és csonterősítő
hatású.Fehérjetartalma magas,így fogyókúra,zsírszegény
diéta esetén jól kiváltja a húst.Rendszeres fogyasztása
normalizálja a belek működését.
Éljenek a káposzta félék!Éljen velük.
A brokkoli még a rákos megbetegedések megelőzésében is
hatásosnak tartják.Hatóanyagai az áttétképződés
esélyét is csökkentheti.Kimutatták,hogy a brokkoli
szulforafan vevű hatóanyaga-az előzőek mellett-
a gyomorfekély kialakulásának szerepet játszó
Helicobacter pylori baktériumot is segíti vissza-
szorítani.Ha párolva készíti,megmaradnak értékes
anyagai.
A kelkáposzta a rengeteg rostos anyag mellett sok,a bőr és az
immunrendszer számára fontos A-és C-vitamint
tartalmaz.Sok benne a vörösvértestek
termelődéséhez fontos vas is.Kalciumtartalma a
csontok egészségéhez járul hozzá.Levének
rendszeres fogyasztása a hajhagymákat erősíti.
Semmiképp se főzze hosszú ideig,különben elvész
jótékony hatása!.
A fehér káposzta sajnos főzés közben elveszíti
vitamintartalmának jó részét.A
savanyított változat igazi vitaminbomba!
Értékes és olcsó téli C-vitamin-forrás.
Étvágygerjesztő,kedvezően hat a bélmozgásra,
segít megelőzni a székrekedést.Leve gyorsítja a
gyomor-és nyombélfekély gyógyulását,segíti az
egészséges gyomornyálkahártya fenntartását.
Legelőnyösebb a savanyú káposztát nyersen
elfogyasztani-és a levét is meginni!
Erdők-mezők csodás kincsei.
Az őszi erdőkben igen sok különleges gyümölcs érik be,amelyeknek szinte mindegyike remek immunerősítő!Gyűjtsünk belőlük minél többet!.
A madárberkenye kiváló immunerősítő,és C-vitamintartalma is
magas.Értágító hatásának köszönhetően
csökkenti a trombózis veszélyét és a magas
vérnyomást.
Így tegye el.Az összezúzott,át passzírozott
bogyókat két napig pihentesse,majd szűrje le,
öntse sterilizált üvegbe és 80 fokon dunsztolja.
Napi félcsészényit elég meginni belőle a
maximális hatás kedvéért.
A csipkebogyó is mindenki által ismert immunerősítő.Ritkán
emlegetik,de-holyaggyulladás esetén is kiváló.
Így készítsen teát.
A nyers bogyókat darálja le ( például húsdarálóval).
A masszát öntse le langyos vízzel és hagyja állni
pár órát,majd szűrje le.A maradékot forralja fel,
hogy kinyerje az ásványi anyagokat is.Hűtse le a
felforralt részt és szűrje hozzá a korábban kinyert
kivonathoz.Mézzel ízesítve fogyassza!
A galagonya piros bogyóit a régiek is ajánlották mint a szív
gyógyszerét.Flavonoidjai alapvetően értágító
hatásúak,nyugtatják a szívet,erősítik a szívizmot,
normalizálják a szívritmust,a vérnyomást.
Így készítsen teát.
Egy evőkanál galagonyát forrázzon le 2 deci vízzel,
hagyja állni 5 percig,majd leszűrve fogyassza.
A vadgesztenye a vénák természetes doktora.Házilag is készíthető
vadgesztenye-tinktúra,amivel naponta többször
ajánlott fáradt,duzzadt,visszérre hajlamos lábakat
bedörzsölni.Nem szárítja ki a lábbőrét,ha naponta
körömvirágkrémmel is ápolja a lábát.
Így készítse el.
Szedje le a burkán kívül a barna héját is,és vágja
apróra a húsát.Töltse egy nagy befőttesüvegbe és
öntse fel alkohollal.Sötét,hűvös helyen 3 hétig
hagyja állni,de naponta rázza fel.Szűrje le,
töltse csírátlanított üvegbe,és a tinktúrát
vattakorong segítségével vigye fel lábára naponta
kétszer.
Így könnyen teljesítheti.Ha követi az alábbi ajánlást,mely szerint naponta 5 x kell gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani,máris sokat tett az egészsége érdekében.Sokaknak ez kivihetetlennek tűnik,pedig nem az,és nem is kell kilószámra magunkba tömni a körtét,almát.Egy példával illusztráljuk,hogyan lehetne gond nélkül teljesíteni a feladatot.
Reggelire pár szem bogyós gyümölcs,például áfonya.
Tízóraira 1 alma.
Ebéd után ne krémes édességet,inkább valamilyen gyümölcsöset válasszon,például étcsokiba mártott vagy banánt.
Uzsonnára fogyasszon el pár szem olajos magot ( mogyoró,mandula,dió)
Vacsorára legyen friss zöldségből készült saláta is.
Miből mennyit?
Nem olyan nehéz napi 3-5 adag gyümölcsöt,zöldséget elfogyasztani.Segítünk kiszámolni,hogy miből mennyi számít 1 adagnak.
Alma/narancs 1 db.
Bébirépa 6-7 db
Banán 1 db
Bogyósok 3 csésze
Főtt zöldségek 1 csésze
Szőlő 17-18 szem
Aszalt gyümölcs 1 csésze
Dinnye felkockázva 1 csésze
Leves zöldség ( vágott ) 1 csésze.
Forrás: TVR Újság 2016.október 10-16. 41. Hét.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Mindenki szeretné elkerülni.
12 hónapig ivott kurkumás vizet.