Gyógyító növények: Háztájiból az asztalra: Könnyen elkészíthető nyári ételek cukorbetegeknek is

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Könnyen elkészíthető nyári ételek cukorbetegeknek 

Nem kell a szénhidrátot számolniuk

Megjelent: 2013.06.13.

Partner: Ízek és Érzések

A nyári zöldség- és gyümölcskavalkádban mindenkinek egyszerűbb a főzés. Bár a cukorbetegeknek többnyire szigorú étrendet kell tartaniuk és a szénhidrát mennyiségét számolni, ha zöldségekben gazdag ételeket fogyasztanak, erre nem is kell annyira ügyelni.

Friss alapanyagokból nem csak ízletes, aromás, de vitaminokban, tápanyagokban gazdag ételeket is készíthetünk. A nyári bőséges zöldség- és gyümölcskínálat ráadásul egy sokkal energiaszegényebb és vitalizáló étkezési lehetőséget nyújt a számunkra, ekkor a cukorbetegek számára is sokkal egyszerűbb változatosan enni, és a napi megszabott szénhidrátmennyiséget könnyen megtartani. Hogy megmutassuk, mennyire egyszerű ez a gyakorlatban is, íme, néhány igazán könnyen elkészíthető, nyári étel, alacsony szénhidráttartalommal!

 

Mentás zöldségleves Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 szárzeller, kis darabokra vágva
  • 1 vöröshagyma, finomra aprítva
  • 1 evőkanál szűz olívaolaj
  • 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma
  • negyed csilipaprika kimagozva, és finomra aprítva
  • 1,2 l zöldségalaplé
  • 20 dkg spárga, megtisztítva és darabokra vágva
  • 20 dkg zöldborsó
  • 8 dkg spagetti, kis darabokra törve
  • 1 kiskanál só
  • fél mokkáskanál őrölt bors
  • 2 evőkanál frissen aprított menta
  • 1 evőkanál frissen aprított petrezselyem
  • 2 evőkanál pesto
A szárzellert és a hagymát a megforrósított olajban 5 percig pároljuk. A fokhagymával és a csilivel ízesítjük, majd az alaplével felöntjük, és felforraljuk. A spárgát és a zöldborsót beleszórjuk, majd puhára főzzük. Közben a tésztát sós vízben puhára főzzük, és a levesbe tesszük (a levesben is megfőzhetjük). Sózzuk, borsozzuk: Tálalás előtt a mentával és a petrezselyemmel megszórjuk, majd a pestót belekeverjük.

Szénhidrát: 22 g

Könnyen elkészíthető nyári ételek cukorbetegeknek

Kagylótészta sültpaprika-mártásban Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:
  • 30 dkg nagy durumkagylótészta
  • 4 piros színű kaliforniai paprika, félbevágva, kicsumázva és nagyobb darabokra vágva
  • 2 evőkanál szűz olívaolaj
  • 1 vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 csokor bazsalikom, durvára aprítva
  • 5 dkg parmezán sajt, forgácsokra gyalulva
A tésztát lobogva forró, sós vízben roppanósra (al dente) főzzük. A paprikát bőrével lefelé fektetve sötét színűre grillezzük, majd a héját lehúzzuk. (Könnyebben tudjuk meghámozni, ha műanyag zacskóban hagyjuk kihűlni.) 2 paprikát vékony csíkokra vágunk, és félretesszük. Az olajon a hagymát és a fokhagymát közepes lángon puhára pároljuk. A maradék paprikát turmixgépben pépesítjük, és a hagymára kanalazzuk, majd pár perc alatt összefőzzük. Sózzuk, borsozzuk, és a bazsalikommal fűszerezzük. A paprikamártást a tésztával összekeverjük, majd a paprikacsíkokkal és a parmezánforgáccsal megszórva tálaljuk.

Szénhidrát: 60 g

Csirkemell mentás-szárzelleres mártással Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 szelet csirkemell
  • só, őrölt fekete bors
  • fél citrom leve
  • 4 evőkanál szűz olívaolaj
a mártáshoz:
  • 1 szál szárzeller, kis darabokra vágva
  • 2 dl szójajoghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss menta
A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, majd a citromlével és az olívaolajjal alaposan bedörzsöljük. A hússzeleteket előmelegített grill-lapon vagy grillsütőben mindkét oldalukon kb. 8 perc alatt megsütjük. Közben a szárzellert a joghurttal, a fokhagymával és a mentával turmixgépbe rakjuk, majd simára keverjük. Tálaláskor a grillezett húst nyakon öntjük vele. Ropogós rozsos zsemlét vagy barna rizst kínálhatunk hozzá köretként.

Szénhidrát: 1 g

Hamarosan újból élő adás! Ne maradjon le róla!

Dr. Szemerédy Viktória

Június 20-án 17 órától Dr. Szemerédy Viktória pszichológus várja a nézők kérdéseit!

Kérdezni szeretnék!

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

köszi a feltett anyagot remek dolgok

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Veszélyforrás az asztalunkon: a cukor

Igaz, hogy a cukor rendszeres fogyasztása akár rákot is okozhat? Milyen mennyiségben használhatjuk biztonságosan?

Tihanyi András dietetikus szakértőnk írása
2012. 02. 27.
Olvass tovább!

Hatékony tippek székrekedés ellen
Így maradj egészséges, ha vegán vagy!
7 természetes gyógymód migrénre
Győzd le a téli betegségeket!
5+1 ok, amiért érdemes a füstmentes életet választani

Szervezetünk fontos energiaforrásai táplálkozásunkban a szénhidrátok. Egy gramm szénhidrát elégetése 4,1 kcal energia felszabadulással jár testünkben. A szénhidrátok cukoregységekből épülnek fel. Az egy vagy néhány (2-3) cukoregységből álló édes ízű szénhidrátokat szoktuk a köznyelvben cukroknak nevezni (persze ez valójában ennél egy kicsit bonyolultabb). Az összetett szénhidrátok közé tartozó keményítő ezzel szemben nagyon sok cukoregységből áll. Cukornak, asztali cukornak (szacharóz) egy, a legtöbbször cukornádból, cukorrépából kivont, két cukormolekulából (gyümölcscukorból, azaz fruktózból és szőlőcukorból, azaz glükózból) álló vegyületet nevezzük. A cukros italokban helyette ma már gyakran glükóz- fruktóz szirupot használnak. Ezt mesterségesen állítják elő (nem csak a keverék kivonása történik természetes forrásából). Fogyasztása semmivel sem előnyösebb a cukorénál, csak az előállítása kerül az iparnak kevesebbe.

A napi energiaszükségletünk 10 %-át nem javasolt a cukorfogyasztásnak meghaladnia. Ez napi 2000 kalóriás étrendnél maximum 50 g cukor elfogyasztását jelenti, amely határt igen könnyen át lehet lépni.

Édes ízek az őskortól napjainkig

A természetben az egyszerű cukrok kis mennyiségben és ritkán fordulnak elő. Gyümölcsöket, mézet évezredek óta fogyasztunk (a méz főként glükózból és fruktózból, valamint kis mennyiségben sokféle más cukorból áll), de ez nem jelentett problémát, mivel nem volt korlátlanul hozzáférhető. Édesítésre később aszalványokat, ritkábban nyírvizet (fák édes ízű lecsapolható nedvét) is használtak. A technológia fejlődésével megtanultuk a cukrot kinyerni és finomítani természetes forrásaiból, így terjedhetett el a nádcukor majd a répacukor.

A cukor veszélyei

A cukor az elhízás fő előidézőjeként sok életmódguru körében ősellenségnek számít. A mértékletes cukorfogyasztás azonban egészséges, kiegyensúlyozottan táplálkozó és rendszeresen sportoló embernél általában semmilyen problémát nem okoz. Tény viszont, hogy a rövid idő alatt magasba szökő vércukorszint gyors és magas inzulinszint-emelkedéssel jár, a magas inzulinszint és az üres kalóriák bevitele pedig ülő életmódot folytató embereknél elősegítheti az elhízás kialakulását. A gond tehát itt sem csak a cukorral van, azonban ezt nem mindenki hajlandó belátni.
A fogszuvasodás (caries) kizárólagos oka sem a cukor: savképző baktériumok állnak a háttérben, melyek tényleg felhasználják a cukrot tápanyagként. Ez azonban csak túlzott cukorfogyasztás esetén okoz gondot, illetve akkor, ha nem mosunk étkezés után fogat. Már csak azért sem hibáztathatjuk ezért a betegségért kizárólag a cukrot, mert a maradványok alapján évezredek óta keseríti meg életünket. Igaz azonban az, hogy a komplex szénhidrátokat előnyben kell részesíteni étrendünkben az egyszerű szénhidrátokkal szemben.

A túlzott cukorfogyasztást a közvélekedés gyakran összefüggésbe hozza a daganatos megbetegedések kialakulásával is. Ebben az esetben több tényezőt kell figyelembe vennünk: a cukorból képződő szőlőcukor valóban fontos tápanyag a kóros sejtek számára, míg az inzulin és az inzulinszerű növekedési faktor védő és növekedést serkentő hatással lehet ezekre a sejtekre. Ettől azonban még nem lesz rákkeltő a cukor, és önmagában a megvonása sem eredményez gyógyulást. Közvetlenebb kapcsolat lehet a cukorfogyasztás és a hasnyálmirigyrák kialakulása között. Kutatások alapján a magas vércukorszint és a magas inzulinszint összefüggésbe hozható a hasnyálmirigyrák kialakulásával, bár ez még viták és vizsgálatok tárgyát képezi. Bizonyos adatok arra utalnak, hogy a cukros üdítők rendszeres fogyasztása is kapcsolatba hozható e betegség létrejöttével. Ha így is lenne - ami nem biztos - a cukorfogyasztás akkor is csak nagyon ritkán járhat együtt daganatos megbetegedéssel. Ne feledjük, a túlzott vízfogyasztás is könnyen, akár pár óra alatt halálos lehet. Nem a természetes anyagokkal, hanem ezek elfogyasztott mennyiségével lehet gond!

Mértékkel tehát fogyaszthatunk cukrot is, kutatások alapján akár egy fogyókúrába beépítve is - nincs értelme az önsanyargatásnak. Ha gyakran vágyunk az édes ízre, akkor viszont érdemes lehet alternatívákat keresni a cukor helyett, vagy mellé.

Tévhitek a cukorról

- A barnacukor és a kevésbé tisztított nád- vagy répacukor alig értékesebb a tisztított cukornál. Ezt is csak mértékkel használhatjuk!

- A cukorbetegséget nem a cukor okozza: fiatalabb korban, ha nem áll fenn elhízás vagy alkoholizmus, akkor az immunrendszer idézi elő a gondot (1-es típusú cukorbetegség), míg a 2-es típusú cukorbetegség hátterében főként az öröklött hajlam, és életmódbeli hibák és az elhízás állnak - a túlzott egyszerű cukorfogyasztás csak hozzájárul ehhez.
Szponzorált hirdetések

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu