Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Lehet, hogy már túl vagyunk a megfázásos időszakon, de érdemes már most, tavasszal az őszi, téli náthákra felkészülni. Nevezzünk ki egy kis gyógypolcot konyhánk kis zugában. Nemcsak gyümölcsöket tehetünk el, hanem gyógynövényekből is készíthetünk saját kezűleg sűrítményeket, olajokat, esszenciákat – alkoholos növényi kivonatokat, de száríthatjuk is őket, hogy majd ősszel vagy télen gyógyító teákat főzzünk belőlük. Új filmünk ezeket az eljárásokat mutatja be.
Az ibolya gyógyító hatásai
Az ibolyáról talán kevesen tudják, hogy csodálatos illata mellett mennyi jó tulajdonsága van. Hurutoldó, köhögés csillapító, álmatlanság, fejfájás ellen, de fáradt, ideges szem megnyugtatására is ajánlják. Kiskertekben és erdeinkben gyakori kedves vendég. Szív alakú levelei csipkések. Virágait bátran megehetjük, salátába tehetjük, édességet ízesíthetünk vele. Vegyük sorra, hogy a népi gyógyászatban hogyan és mire használták: A virágoknak nyugtató, antiszeptikus hatásai vannak. A leveleiből készült teája köhögést és fejfájást csillapít, elűzi az álmatlanságot. A gyökerével is hörghurutot kezelnek, valamint a főzetének enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is van. Az ibolya hatóanyagait vizsgálva a kutatások során szalicilszármazékokat mutattak ki benne. A friss növény forrázata gombaölő hatást mutattak ki.
Ibolyás lábfürdő
Esti ibolyás lábfürdő után ne töröljük meg a lábunkat, hagyjuk megszáradni rajta az ibolyás főzetet majd az összezúzott teljes növényt (virággal, levéllel, gyökérrel) olajjal összekeverve több steril gézlappal dörzsöljük át a lábunkat. Majd tiszta pamut zokni bújunk, és reggelig rajta hagyjuk. A levelek főzete – 10-15 percig főzzük, miután felforrt – langyosra hűtjük és kitágult visszeres láb borogatására, a fájdalmak enyhítésére javasolják.
Hogyan készítsük el az őszi, téli hurutoldót?
Előkészületek:
1. Kiásunk négy tő ibolyát gyökerestől. A gyökérzet formája hasonlít az emberi tüdő formájára. A népi gyógyászatban ezért is használták a megfázásos betegségek, a tüdő megbetegedéseinek kezelésére.
2. Szedjünk még legalább egy maréknyi ibolyát (nem baj, ha közben a virág elhervad)
3. Vegyünk elő egy szitát és a virágokat alaposa zuhanyozzuk le, majd egy vasalt ruhára terítsük ki és kicsit itassuk le róla a vizet.
4. A leveleket is alaposan mossuk át, kezünkkel is segíthetünk- óvatosan ledörzsöljük a port róla. Tegyük papírtörtőre.
5. A gyökereket szitán mossuk le, óvatosan, mert nagyon vékonyak. Terítsük szét, hogy megszáradjanak.
6. Tegyünk egyliteres fazékba hat lapos evőkanál cukrot és világos barnára pirítsuk meg. Vegyük le a tűzről.
7. Adjuk hozzá először a virágokat – kandírozzuk őket.
8. Majd a gyökérzetet belevágjuk.
9. Hozzáadjuk a leveleket
10. Felöntjük fokozatosan 6 dl. Vízzel.
11. Forraljuk 15-20 percig, vigyázzunk, közben kevergessük, mert a magas nyák tartalma miatt könnyen kifuthat.
12. Ha azonnal használni akarjuk, akkor átszűrjük a szirupot.
13. Ha téli tesszük el, akkor megmérjük, hogy mennyi főzetet kaptunk, mert a tartósításhoz ugyanannyi 30%-os alkoholra lesz szükségünk. Én a konyakot ajánlom, mert ettől nagyon kellemes íze is lesz. Nem beszélve arról, hogy a Bach-virágterápiában is konyakot ajánlanak.
Megjegyzés: A cukorbetegek természetesen csak vízzel cukor nélkül főzzék meg a növény részeit.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!