Gyógyító növények: Ismerjük meg: Naspolya

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Naspolya: szottyosan jóC-vitaminban gazdag rózsaféle

Frissítve: 2013.11.28.

Szerző: Kiss Éva

Partner: HáziPatika.com


Nem "szabályos" gyümölcs: a színe barnás, mintha romlófélben lenne, nem lehet egy jó nagyot harapni belőle, az íze is szokatlan - de azért érdemes felfedezni a késő ősz gyümölcsét, a naspolyát.

Ismerjük meg! A naspolya (Mespilus germanica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, az alma, a körte, a birs rokona. Egyes források szerint Japánból származik, másutt úgy tudják, hogy egy kínai kantonból lopták át Európába, ismét más szerint a számos egyéb gyümölcs megismerésének szokásos útján, a Földközi tengeri kereskedelem közvetítésével terjedt el Ázsiából. Az biztos, hogy Kelet- és Délkelet-Európában erdőszéleken, cserjésekben vadon is megterem. Magyarországon a házi kertek, díszkertek kedvelt gyümölcskülönlegessége. Nagyobb mennyiségben Szentes és Szeged környékén termelik. Viszonylag kistermetű fa vagy bokor, a meleget kedveli, ezért a Kárpát medencétől északabbra már nemigen él meg. Három-öt méter magas fa vagy cserje, vesszői barnásak vagy vörösesbarnák. Lombkoronája önmagában is dísze lehet kerteknek, parkoknak.

  Naspolya: a lekvárja is ízletes  
 

Naspolya: a lekvárja is ízletes

 
Virágai öntermékenyülők, ami azt jelenti, hogy akkor is terem, ha csak egyetlen példány van belőle a közelben. A félárnyékot is elviseli, a különböző talajtípusokhoz jól alkalmazkodó, igénytelen növény, de kedveli a mélyrétegű, nyirkosabb talajokat. Nem fagyérzékeny, a teleinket jól tűri. Május közepétől virágzik, virágai fehérek. Gyümölcse gömbölyű vagy körte alakú. Héja molyhos, színe éretten barna, édeskés fanyar ízű, állománya kásás. Késő ősszel érik. A fáról leszedve még kemény és élvezhetetlen a naspolya, de érlelés után megpuhul, vékony héja pergamenszerűen elválik, lehúzható és sötétebb barna lesz, íze pedig édessé válik. Régebben ismerték több fajtáját, például a nottinghami, házi és hollandi fajtájú naspolya, de ma már ezeket nem termesztik. Manapság fellelhető fajtái: Early Red, Pineapple, Premier, Grossa De Sicilia, Eulalia.
Miért jó? Mintegy 12 százalék szénhidrátot és az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz száz grammonként. Éretten a nyersen való fogyasztása mellett lekvár főzésre is alkalmas, mivel magas a pektintartalma. Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A vastartalma miatt fogyasztása vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott és ezen kívül még csonterősítő hatása is van. Gyulladáscsökkentő hatású növényként ismeri a természetgyógyászat. Energiatartalma 55 kcal, 236 kJ/100 gramm.
Jó tudni! A naspolya ún. utóérő gyümölcs, október végén, november elején lehet szüretelni. Régen szalmára terítve érlelték a kamrában, de akkor is jó, ha a leszedésével megvárják az első fagyot. A somhoz és a kökényhez hasonlóan ugyanis legjobban akkor fogyasztható, ha megcsípte a dér, népiesen szólva "szottyossá" válik.
Hogyan fogyasszuk? Feldolgozható gyümölcslekvárnak, pürének (húsok mellé köretként), vagy más gyümölcsfajtákkal (például birs, alma, körte, vagy szilva) vegyesen ivólének. Az érett, dércsípte gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen. Ilyenkor a héját lehúzzuk, a magokat kikerüljük, mert ezek élvezhetetlenek. Zselét is lehet belőle főzni, mert sok pektint tartalmaz.
Tippek-tanácsok Parfét készíthetünk a naspolyából, ha a megmosott gyümölcsöt megtisztítjuk a héjától és a magvaitól, majd turmixgépben összetörjük. Narancslikőrrel, cukorral, vaníliás cukorral, pici sóval ízesítjük, majd habba vert tejszínbe keverjük, és formába öntve fagyasztjuk.



Lekvárnak elkészítve nem kell a héját, magvait sem eltávolítani, hanem kilónként négy deci víz hozzáadásával főzzük, amíg szét nem esnek a gyümölcsök. Szitán átnyomjuk, azután adjuk hozzá a cukrot, azzal együtt sűrűre főzzük. Üvegekbe téve száraz dunsztba helyezzük. Sokféle süteménybe, krémbe, egyéb édességbe felhasználható.
Érdekességek

A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítmények a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használhatók. Bélbetegségek kezelésében is szerepet kapott. A naspolyafa kérgének főzetét a népi gyógyászatban vérzések csillapítására alkalmazták. A naspolyamagból készített teának vesekő elleni gyógyhatást tulajdonítanak.

Dr. Bálint György kultúrtörténeti érdekességként idézi a XVII. században élt Lippai Jánost, aki a Posoni kert c. könyvében már említi a naspolyát: "A noszpolyafa gyümölcseit, minek előtte meglágyul, akkor szedik: de jobb, ha a fáján hagyják, hogy egyszer vagy kétszer megcsípje a dér, s édesebb leszen. Ha elébb leszedik, s szalmára rakják, úgy is meglágyul, és akkor eszik őtet nyersen, mert főve nem láttam."

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 11 éve

Középiskolás koromban nem voltam sok zsebpénzzel elengedve a szüleimtől 250 km-re, így a makói piacon olyan gyümölcsöt vettem mindig ami a legolcsóbb volt, azért szerettem meg a naspolyát, mert mások bizonyára nem igen szerették és mindig ez volt a legolcsóbb. A szüleim sem szerették, de vettek egy gyökerest a kedvemért, szép nagy bokorrá nőtt, és szinte csak én eszegettem. Mikor a szülői háztól 80 km-re kerültem, minden évben nagyrészt tönkre ment a termése, mert csak kéthetente hazamenve eszegettem. Sem nekem, sem édesanyámnak nem jutott eszünkbe a lekvárfőzés. Szüleim halála után eladva a házat telket, végképp elváltam az óriássá nőtt naspolya bokortól. Néhány év múlva az új gazdája is kiirtotta. Azóta is tervezem, hogy az itteni kertünkbe szerzek be, de mint írják, savanyú talajt szereti, ami itt az Alföldön nincs, a családom meg sehogysem szereti a naspolyát. Néha-néha szerzek be 1-1 kg-t, ha épp ráakadok. Most elhatároztam, hogy, ha sikerül beszereznem, készítek belőle lekvárt. Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Gyermekkorom utált szemölcse volt ,azt híttuk hogy már rothadt, mikor nagyanyánk ránk erőltette, igaz kiskanállal szedte ki a héjából . így már jónak éreztük , Kivágtuk a fát már 30 éve, most bánjuk de akkor más volt a Trendi.,FÜVET a kelbe,most rabolom vissza minden évben 10 méterenként ,Mert Birsalmát ültettem mert azt is kivágtuk Anno .

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu