Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
KamraTerápiajún 9, 2014
A kakukkfű igazi aduász. Ízesíti az ételeket, nagyon kellemes az illata és jót tesz az egészségnek is. Enyhíti a megfázás és köhögés tüneteit is, de gyomor- és bélproblémák kezelésére is hatásos.
A kakukkfű az oregánóhoz, a rozmaringhoz és a bazsalikomhoz hasonlóan a mediterrán konyha jellegzetes fűszernövénye. Az őseink viszont már évszázadok óta rájöttek, hogy gyógyító hatása is van, ami az egész növényt áthatja az apró levelektől a gyökerekig.
Mire gyógyír a kakukkfű?
A kakukkfüvet elsősorban a hosszan elhúzódó köhögés esetén használják, de segíthet hörghurut leküzdésében is, ezért gyakran megtalálható a köhögés elleni szirupok összetevői között. Emellett enyhíti a bélpanaszokat, a puffadást és felfúvódást és a száj területén lévő gyulladásokat is. A szépségtippek kedvelői is örülhetnek, hiszen a kakukkfű antibakteriális és vírusölő hatású is, ezért gátolja a pattanások továbbterjedését is. Reuma elleni fürdőkbe is tehetünk néhány kakukkfű szárat vagy akár magát az illóolaját is. Ezt előzetesen mindenképpen keverjük össze egy kis mézzel, valamilyen bázisolajjal (jojoba-, mandula- vagy akár olívaolajjal), esetleg tejjel.
A középkori lovagok a véres lovagi tornák alatt a páncéljukba szintén kakukkfüvet tűztek, amit előzőleg a szívük hölgye font a páncéljukba. Akkoriban úgy gondolták ugyanis, hogy a kakukkfűbátorságot önt a viselőjébe. A vállalkozó szelleműek ezt ma is kipróbálhatják egy-egy stresszes vizsgahelyzetben, habár a várt eredmény készülés hiányában valószínűleg elmarad majd.
Egy bögre egészség…
Ha kihasználná a kakukkfű egészségre kedvezően ható tulajdonságait, szakemberrel való egyeztetés után próbálja ki nyugodtan a kakukkfű teát. Sok helyen már előre elkészített keverékekben is lehet kapni, de otthon is egyszerűen elkészíthető. Adjon egy teáskanálnyi kakukkfű levelet egy bögréhez, majd öntse le 2,5 dl forrásban levő vízzel. Hagyja ázni a teát öt percig, szűrje le, majd ha ízlése úgy kívánja, ízesítse mézzel! Ez utóbbi különösen megfázás esetén ajánlott, emésztési zavarok esetén inkább önmagában igyuk a kakukkfű teáját.
Hogyan kell tárolni a kakukkfüvet?
A kakukkfű májustól októberig virágzik elsősorban Közép- és Dél- Európában, de szárítva és illóolajként az egész évben lehet kapni. A szárított kakukkfüvet jól elzárt, száraz és sötét helyen kell tárolni, így hosszú ideig meg tudja tartani a jellegzetes aromáját.
Ha illóolajként szeretné használni, egy-két szabályt mindenképp érdemes betartania!
Forrás:
Gyógynövénytár (Szerk.: Csupor Dezső, Szendrei Kálmán); Medicina Kiadó, 2013
És egy finom kakukkfüves frissítő ebben a melegben eperrel, citrommal, jéggel .
-1 csésze cukor
-8 ág kakukkfű
-6 csésze víz
-egy liternyi feldarabolt eper
-másfél césze friss citromlé
A cukorból, 2,5 dl vízből és a kakukkfűből szirupot főzünk, lehűtjük és a kakukkfű ágakat kivesszük belőle.Ezután az összes hozzávalót összekeverjük és legalább 12 órán át áztatjuk.Jégkockával és kakukkfűvel kínáljuk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!