Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kapor a természetes inzulin
A kapor eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett, ahol még a mai
napig is előfordul vadon. Európába és az akkori Pannóniába a római
legionáriusok hozták be.
Mi található a kaporban?
A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns, kiváló
C-vitamin-forrás. A növény tartalmaz még: A-vitamint, riboflavint, B1-,
B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat,
rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű
rostot.
Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul
az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a
megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas
káliumtartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres
fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető
illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa-fellandrén,
fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját,
apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns
hatásáról híresült el.
A növényben körülbelül 0,5 százalék az
illóolaj-tartalom, míg a termésben 2,5-4. (A termésben zsírolaj és
fehérje is található.) Többszörösen telítetlen zsírsavakat - omega 3 és 6
- és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz (olajsav). Hogy mennyi
a növény illóolaj-tartalma, az a termőhelyétől és az időjárási
tényezőktől is függ. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza.
A termésből nyert illóolaj kis adagban izgató, nagy adagban nyugtató
hatású. A gyökérzeten kívül a növény minden része fogyasztható.
A kapor szervezetre gyakorolt hatásai
Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk,
valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van. Magjának illóolaja
az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a
hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben. Baktériumellenes
hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a
belekben és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor
vetekedik a ranglétrán a fokhagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.
A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre,
jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti.
Ilyen hatás érhető el például néhány növényi szár rágógumiszerű
rágcsálása révén.
A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható
angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású
a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben
szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes. A
szájban megtelepedő baktériumok ellen is hatásos, friss leheletet
biztosít. A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. coli baktérium
okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja, így jelentősen
hozzájárul a húgyutak egészségének a helyreállításához.
Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére alkalmazzák.
Várandósság alatt azonban éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlott a szedése!
Vércukorszint-csökkentő hatás
A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin
termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az
elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el, mint zsír, hanem egyenesen
az izomsejtekbe jut és energiává alakul át. A vanádiumnak
koleszterinszint-csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére.
Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell
alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés. A gyakorlat azt
mutatja, hogy a kapor néhány hónap alatt jelentősen részt vesz a vér
cukorszintjének a csökkentésében.
A kapor fogyasztása egész évben szükséges
A kapor Európában május végétől október közepéig szedhető, ez idő alatt
rendszeresen fogyasztjuk mindenféle ételekhez, salátákhoz és öntetként.
A friss kapor javasolt napi adagja körülbelül 8-10 dkg.
A téli
időszakban nem jutunk friss kaporhoz, éppen ezért kézenfekvő a
szárított kaporkészítmény. A kapor szárazanyagtartalma 7-8 százalék,
tehát 10 dkg kapornak 7-8 g szárítmány felel meg. Ez a mennyiség 10-12
db tabletta vagy kapszula.
A kapor a szárításra nagyon kényes
dolog, mert az illóanyagok, amelyek nagyon fontos összetevői a
növénynek, már 50-60 fok körül elpárolognak. A szárított zöldségként
kapható nem javasolható, mert azt 75-90 fokon szárítják. Európában már
több országban készítenek 100 százalékos kaportablettát, amiben csak a
tiszta kapor van, kötőanyagmentesen. Ez azért fontos, mert a kötőanyagok
sokszor több kárt okoznak, mint hasznot.
Az egészségtudatos
vásárlók ma már szinte minden táplálék kiegészítőből a kötőanyagmenteset
keresik. Ma már Magyarországon is érdemes körülnézni és keresni a
100%-os kaportablettát a gyógynövény - és bioboltokban. Aki a tablettát
nem tudja lenyelni, az szétrághatja vagy poríthatja, hiszen nincs benne
más, csak a tiszta kapor.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!