Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A mexikói indiánok a kukoricával és babbal rendkívül tápláló
élelmiszerek birtokosai voltak, méltán kedvelték meg a zöldségnek
tekintett sárga szemeket Európa szülöttei. A kukorica rejtélyes növény,
táplál és gyógyít egyaránt. Van-e, aki nem szereti?
A kukorica (Zea mays) a XVI. században Amerika felfedezésével érkezett a
tengeren túlról, Mexikó szubtrópusi vidékéről Európába, majd
Andalúziából kiindulva egész Dél-Európában elterjedt. Végül eljutott
Törökországba is, és a törökök közvetítésével hazánkba. Nem véletlen,
hogy a kukorica népies magyar nevei a tengeri és a törökbúza.
A
pázsitfűfélék (Graminae) családjához tartozó, egyszikű, egyéves, egylaki
növény, kifejezetten meleg- és napfénykedvelő. Becslések szerint
mintegy 10-12 ezer éve kezdték az indián törzsek gyűjteni értékes
termését, termeszteni pedig 5-7 ezer éve kezdték. Léte és eredete mégis
igazi rejtély, egyrészt, mert vad formája nem is ismert, másrészt, mert
ember nélkül már nem lenne képes tenyészni. A szemek ugyanis maguktól
nem tudnak kiperegni a torzsából. Kérdés, hogy az emberrel eltöltött
idő, elegendő-e ilyen horderejű változáshoz egy növényfaj életében.
Egyes tudósok ezért úgy vélik; a kukorica bizonyítéka lehet az emberi
kultúra sokkal ősibb voltának, mint ahogy azt ma általában gondoljuk.
Porzós virága a növény csúcsán, termős virágjai pedig a
levélhónaljakban nőnek, itt fejlődnek ki a kukorica csövei, rajtuk a
magokkal. A kukoricának a termesztés során fehér, sárga, rózsaszín,
piros, sőt kék szemű alfajai is létrejöttek. A kemény szemű fajták
termését lisztté őrölve is fogyaszthatjuk. Más az íze és állaga a
takarmánykukoricának, és a puha, főzésre alkalmas csemegekukoricának. A
XIX. századtól ismert csemege-kukorica édesebb, keményítő helyett több
cukrot tartalmaz. Június végétől jelenik meg a piacokon, augusztus,
szeptember végén fejeződik be a szezonja.
Mit tartogat hát számunkra a csemegekukorica? A friss kukoricaszemekből
100 gramm 90 kalóriát, a szárítottból 330-360 kalóriát (1300-1400 kJ)
adhat. A friss szemek 75% vizet, 3-10 g fehérjét, 4,3 g zsírt és igen
sok, 15-17 g szénhidrátot, többek között glükózt, fruktózt és
szacharózt, valamint összetett szénhidrátokat, keményítőt és 1,8-2,8 g
növényi rostot tartalmaznak.
A vitaminok közül 140-180 mg A-vitamint lelhetünk benne. Szép sárgás színét nagyrészt béta-karotin tartalmának köszönheti, ebből jó néhányszor tíz mikrogrammot szállít számunkra. Van benne továbbá B1- és B2-vitamin.
A B1-vitamint akár vidámság-vitaminnak is nevezhetnénk, hiányában az
ember hajlamos az idegességre, depresszióra. A kukorica mintegy 1,5 mg
niacinja (B3-vitamin) főként olyan kötött formában van jelen, ami az
ember emésztőrendszere számára hozzáférhetetlen. Meszes vízzel kezelve
azonban, ami nem véletlenül a tortillakészítés fontos lépése is, a
niacin már felvehetővé válik. A nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél
könnyen kialakulhat a pellagra, a niacin-hiányában jelentkező betegség. A
B-vitaminok közül kimutatható benne a pantoténsav, a B6-vitamin,
- melyre bőrünknek van nagy szüksége, és növeli a nyálkahártyák
ellenálló képességét -, a biotin és csekély folsav is. 0-12 mg C-vitamint és kevés, 2 mg E-vitamint is tartalmaz, nyomokban K-vitamin is mutatható ki belőle.
Az ásványi anyagok közül 6 mg nátrium, 330 mg kálium, 9 mg kalcium, 120 mg magnézium, 250-290 mg foszfor, 80 mg kén említendő. A nyomelemek közül viszonylag sok 1,5-2,5 mg vas, 2,5 mg cink, réz, mangán van benne.
A kukoricaliszt gluténmentes, ennélfogva lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Kiemelendő foszfatidil-szerin tartalma. Ez a vegyület az agyi információátadás egyik kulcsmolekulájaként
különösen 40-50 éves kortól hasznos a szellemi frissesség
megtartásához. A stresszhatások, az idegesség és depresszió kivédésében
is fontos.
Nem véletlenül eszik a mexikóiak a babbal együtt. Ez a
zöldségpáros optimális arányban tudja biztosítani a szervezet számára a
tápanyagokat. Szénhidrát-összetétele elősegíti a vércukorszint megfelelő szabályozását.
A kukorica gyógynövény is. Levelének és gyökerének főzete fájdalmas vizelés, húgyúti és hólyagpanaszok esetén ajánlott. Vesehomok- és vesekő megelőző szer.
A torzsavirágzat bibeszálait, azaz a kukoricabajuszt még a megporzás előtt érdemes szedni, mert egyébként a megporzás és a magok érése után szedett kukoricabajusz hashajtó hatású. Egyébként a belőle készült teát vízhajtó, enyhén élénkítő és értágító hatása miatt fogyasztják. A bajusz szaponinokat, cseranyagokat, sárgás színanyagokat, különböző olajokat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidokat tartalmaz. Még cukorbajra is ajánlják.
A kukorica csírájából kinyert olaj elősegíti a petefészek illetve környékén megjelenő ciszták felszívódását és egészségessé teszi a petefészek működését.
A torzsa főzete orrvérzés,
erős havivérzés esetén lehet hatásos. A magok is vízhajtó és enyhén
élénkítő hatásúak, borogatás készülhet belőle fekélyek, duzzadt,
fájdalmas ízületek befedésére, szemölcsök kezelésére. Allantoin tartalma sejtosztódást serkentő hatású, így a sebkezelés, sebgyógyítás szere. Vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő hatását pedig kutatják.
A kukorica keményítő- és cukortartalma adja jellegzetes enyhén édeskés
ízét, ami sós és édes ételek készítésére egyaránt alkalmassá teszi.
Legnagyobb mennyiségben termesztett élelmi növényünk.
A kukorica
piciny, legfeljebb 8-10 cm-es még éretlen torzsája zöldségként nyersen,
vagy főzve, ecetes, citromos salátalével is fogyaszthatók, bár
Magyarországon inkább éretten főzve, sütve, pattogtatva vagy megszárítva
lisztnek megőrölve szeretjük. A friss csöveket egyszerűen megfőzve,
vajasan, fűszeresen, sózva vagy pedig grillezve ehetjük.
A főtt
kukorica ízesebb, ha tisztítás és a bajusz eltávolítása után a
burokleveleket a csövek mellé helyezzük a főzővízbe. Általában nem
szokták sós vízben főzni, de kevés sóval főzve talán még finomabb. A cső
két végébe kicsi villát vagy fogpiszkálót szúrva is tálalhatjuk, így
akár elegánsabb étel is válhat belőle. Kicsi háztáji vajjal azon
melegében megkenve pedig igazán finom.
A friss szemeket a torzsáról
leválasztva és megfőzve salátának, zöldségköretnek, levesbetétnek,
párolva és pürésítve is elkészíthetjük. Beszerzése ma már nem nehéz,
hiszen konzerv vagy mélyhűtött formában minden időszakban kapható. A
főtt kukoricaételek a són kívül kevés fűszert igényelnek, leginkább
borsozni szokták.
A szárított kukoricaszemekből készült dara,
durvább szemű és finomliszt is sokoldalúan felhasználható. Annál is
inkább, mert - mint említettük - lisztérzékenyek is bátran ehetik. Az
általában darából készülő kukoricakása vagy puliszka ma újra előkerül a
népmesék világából, és felfedezzük, hogy nem csak a "szegények
asztalára" való. Az erdélyi receptek igazi ínyencséggé avatják, de az
olasz receptekből is csemegézhetünk. Annak ellenére, hogy viszonylag új
jövevény a kukorica Európában, Észak-Olaszországban polenta néven
ugyancsak igazi nemzeti eledellé vált.
Végül nem feledkezhetünk
meg a különböző ropogtatni valókról, a reggeli corn-flakesről, a
kukorica-csípszekről, a mexikói takóról, a sós és édes pattogatott
kukoricáról, amelyek csalóka csemegék; nem kevés kalóriával gazdagítják
fogyasztóikat.
A kukoricaszemekből kivonható kukoricaolaj főzésre, sütésre, salátaöntethez egyaránt kiváló.
A kukorica csíráztatható is, a csírából előállított olajat egyre
gyakrabban használják étkezési célokra, főként saláták és főzelékek
ízesítésére, főzésre azonban már nem alkalmas.
A főtt kukoricának szánt csöveket legfeljebb két napig tároljuk
hűtőben. Főzéshez hántsuk le a burokleveleket, és győződjünk meg, hogy
nem penészesek-e a csövek. Ezeket ne használjuk föl. Megfőzve további
egy-két napot eláll, ha nem hagyjuk kint a melegben, ahol könnyen
megsavanyodik.
A kukoricaszemekből kivont keményítő
textilkeményítésre is használatos, de a kozmetikai ipar is húz hasznot
belőle; hintőporok, púderek alkotója. A gyógyszergyártásban a tabletták
segédanyagaként használják.
Olaját az ipar is használja, rostjai a
papírgyártás alapanyagául szolgálhatnak. A száraz torzsa elégetve fontos
fűtőanyag, az energiaárak növekedésével felértékelődik.
A mexikói indiánok gazdag legendavilágában kitüntetett szerepe van a kukoricának, ami szerintük mennyei eredetű, onnan szállt le a Földre. A maja eredetmonda szerint az istenek kukoricakásából gyúrták az első embereket.
http://www.balintcseppek.hu/gyogynoveny-lexikon/kukorica-zea-mays/113/12
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Ismered ezt a gyomot? Ki ne irtsd, hiszen a világ egyik legjobb gyógynövénye!
Citromfű.
Hungarikum lett az alföldi kamilla.
HOGYAN lesz ebből ingyen Gyógynövényes Kávé -d -- az életed végéig ...? -- www.KAVEVILAG.net