Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Nem vitatkozni szeretnék, és nem is gondolom, hogy annyira értenék hozzá, de néhány dolgot én másképp értelmeztem a lugosítással kapcsolatban.
Olvastam a pH csodát és az alapján gondolom a dolgokat, de persze tévedhetek is...
Egyik az, hogy itt a levélben az áll, hogy lugos élelmiszereket kell fogyasztani.
Ezt igy nem állítanám. Nekem inkább az jött le, hogy az a lényeg, hogy lebomláskor milyen termékekk keletkeznek. Például a citromra is azt mondják, hogy lugosít, holott önmagában egyáltalán nem lugos.
Sajnos szerintem nagyon sok félreértés, félreértelmezés van ezen a területen, és abből adódóan aztán nagy a káosz.
Ami savasít, az a hús, cukor, kenyér, tésztafélék...
Ezek is csak akkor lesznek szerintem savasak, amikor emésztés során lebomlanak és akkor keletkeznek savas melléktermékek.
Elsavasodás alatt én egész mást értek, nem azt hogy a gyomorban van és emiatt reflux van. Inkább a bélrendszer ls ebből adódóan a vér savasodik el.
XXXXXXX
Kedves Enikő! A levélben egy konkrét kérdésre válaszoltam. Nagyon fontosnak látom az ön felvetését is. Az ön által említett citrom a Máj hűtésével és Yangjának akadály mentesítésével gyógyít. A savanyú ízű élelmiszerek nagyrészt a Máj funkciókörre hatnak. A savanyú íz összehúzó jellegű, ezért sokat fogyasztva belőle tönkre tehetjük izmainkat és inainkat. Keveset fogyasztva pedig a Máj Qi stagnálásának veszélye áll fenn.
Teljesen igaza van abban is, hogy két dolog a gyomor és a vér elsavasodása. Ám e két dolog egy tőről fakad. A belek elsavasodása ellen rengeteg enzimet és mindenféle folyadékot használ a szervezetünk. Ilyen pl. az epefolyadék is. Ennek stagnálása és hiánya esetén ugyancsak kialakul a savasodás.
Nagyon fontos megértenünk, hogy a meleg Yang jellegű ételek savas hatásúak, a hideg Yin jellegű ételek pedig lúgosak. A titok nyitja a kettő egyensúlyban tartása.
Kevesen tudják, hogy milyen nagy veszélyt rejt magában a test túlságos kihűtése.Pl
Hiányos Vér állapot, vérszegénység, bőrszárazság, puffadásos emésztési zavarok, hízás, vagy fogyás (ez utóbbi természetszerű, hiszen a lúgosító diéták egyszerű fogyasztó menüket tartalmaznak új köntösben), stb.
Fontos szerintem azt is tudnunk, hogy a vérünk elsavasodását sehol sem mérik. Ez pont olyan ravasz dolog, mint az agy szerotonin szintjére hivatkozni depresszió idején. Sajnos egyik állításnak sem lehet igazán utána járni és ezzel élnek vissza ezek a hiénák.
Fontosnak tartom azt is kiemelni, hogy az egyszerű megoldások keresése mindenkinek érdeke. Valóban igaz az, hogy ami nem friss, az már alig-alig táplálék, hiszen a benne levő életenergia már jórészt szétszóródott.
A savasság állapota most olyan, mint néhány évvel ezelőtt a candidiázis, melyről kevesen tudták igazán, hogy mi fán is terem?
Újra hangsúlyozom: minden olyan diéta, mely egysíkú étkezést kíván meg, nagy veszélyt rejt magában!!!!
A lúgosítás most hatalmas üzlet. Az ásványi poroktól a mindenféle zöld porokon át a megfelelő vitaminokig ez az iparág most mindent kínál nekünk.
Egy érdekes példa a szója. A szóját, mint lúgosító húspótlót kívánják a nyakunkba sózni. Hangsúlyozva, hogy a kínaiak ennek köszönhetik egészséges, hosszú életüket.
Namármost a száraz tények:
A szója nagyon nagy mennyiségben fitoösztrogéneket tartalmaz. Ezek felborítják a nagybani fogyasztó hormonháztartását. A kínaiak a szóját csak hosszú fermentálás és főzési procedúra után használják fel és akkor is módjával. Valóban élet meghosszabbítás végett fogyasztják, de nagyon mértékkel, mert hatása eléggé Hideg és megterheli az emésztést, rontja a tesztoszteron arányt a szervezetben.
Sajnos ma még ellenőrizhetetlen, hogy a szója honnan származik? az USA szójabab termelésének 80%-a már génmódosított. Bizonyíthatóan egészség károsító hatása van.
Egészségtelen tehát a szója fogyasztása?? Nem de a mértéket és a hogyant nagyon meg kell választani.
Rengeteg hasonló dolog történik mindennapjainkban. A diétákat ugyanazok a nagy cégek találják ki, akik a hízlaló, egészségtelen (savasító) élelmiszereket gyártják. Mi pedig már azt sem tudjuk mit is eszünk, iszunk valójában.
Sajnos nem ez a nagyobbik baj.
El akarják velünk hitetni, hogy egészségünk kizárólag az általuk előállított diétás ezzel-azzal állítható helyre. Életünk csak az evésről, ürítkezésről és fogyasztásról szól. Szóba sem kerülnek az emberi lét azon vetületei melyek még az uralmunk alatt vannak (már amennyire ott vannak).
Érzelmi életünk, kommunikációnk, társas életünk, szexualitásunk, mozgásunk mikéntje, pihenésünk, szellemi beállítódottságunk éppoly súllyal kellene a latba essen, mint étkezésünk. Ezek éppen annyira befolyásolják sav-bázis egyensúlyunkat, mint az, amit megeszünk. Ha nem jobban.
Én csak az ellen emelem fel a szavam, hogy az orrunknál fogva vezetnek, ide-oda rángatnak minket és közben teljesen ellenőrizhetetlen állításokkal állandóan a szorongásainkat táplálják. Lassan olyanokká válunk, mint a játszótéren a bekötött szemű megpörgetett gyerek a fogócska közben. Szédülten markoljuk a levegőt, (szórjuk a pénzünket) biztos pontot keresve.
Én személy szerint úgy döntöttem, hogy elég ebből a játékból számomra. A taoisták több ezer éven keresztül kutatták az embert és a természetet. Egy teljes rendszert kidolgozva, mely a táplálkozásra éppúgy kiterjed, mint az élet minden területére.
Ha engem kérdeznek, hogy melyik élettapasztalatban bízok, az egy évesében, vagy a száz évesében, akkor én az utóbbira szavazok és főképp azért, mert a taoista módszerek csak finomodtak, de az alapok nem változtak, amíg a modern kutatások hol erre, hol arra az új eredményre jutnak, egymással szöges ellentétben álló dietetikus tanácsokat adva.
Hiszem, hogy a savasodás dolgot éppúgy elfelejtjük majd, mint a szénhidrát diétát, a zsír diétát, a szétválasztó diétákat, az értelmetlen, elvtelen böjtöléseket.
Én abban bízom, ami évezredek óta megállja a helyét.
A kínai emberek közt a kövérség csak manapság ütötte fel a fejét, a nyugati életstílus térhódításával párhuzamosan. (Ezt elmondhatjuk a depresszió eddig ismeretlen népbetegségéről is)
Olyannyira igaz ez, hogy a kínai orvosok nem is ismerik a fogyasztás mikéntjét. Erre eddig nem volt szükség. Szemfényvesztés a kínai fogyasztó tea is éppen ezért. A kutatások még csak most indultak ebben a témakörben a Hagyományos Kínai Orvoslás területén...
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!