Gyógyító növények: most érdemes

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

most érdemes

10 éve | [Törölt felhasználó] | 2 hozzászólás

Ki hette volna?? ezt a tüzzel vassal irtot növényt szeretném bemutatni .

Japánkeserűfű szósz és a japánkeserűfű

Nagyon finom, édes szósz lett ebből a növényből, ami hasonlítható a rebarbarához. Most hajt sokfelé vadon és kertekben is. Egy özönfajról van szó, ami kiszabadulva a kertekből, sok patakvölgyünket, utak szélét, erdőszéleket, faluszéli területeket elboríthat kiirthatatlanul. Viszont finom, ehető. 



Felismerése nem nehéz, hasonló, óriásra növő, nagy levelű és jellegzetes virágú faj nem él nálunk (ld. alább a képek). Ártereken, patavölgyekben él leggyakrabban, de nem veti meg a szárazabb termőhelyeket sem. Hatalmasra nő, kefesűrű, bambusz-szerű hajtásai, szárai áthatolhatatlan állományokat képeznek. Évente újra hajt. Kiirthatatlan, gyorsan terjedő, elszabadult, idegenhonos özöngyom. Sok fejfájást okoz a természetvédelemnek. 

A földből éppen kibújó hajtásokat vagy a nagyobbra nőtt hajtásvégeket használjuk fel. Magas ásványi anyag tartalma miatt ajánlott fogyasztani. Savanykás ízét magas oxálsav tartalma adja, hasonlóan a sóskához, rebarbarához, ami korlátozza fogyasztása gyakoriságát és mennyiségét. Akinek az oxálsavval gondja van, pl. vesekőre hajlamos, az hasonlóképpen legyen óvatos vele, mint ahogy a spenóttal, sóskával rebarbarával is kell.

Lehet spárgaszerűen készíteni sós ételként vagy édességként rebarbaraszerűen, kompótként, szószként. Hatalmas levelei megtölthetők, mint a káposztalevél vagy szőlőlevél, ill. a martilapu levele. A legjobb a friss, max. 10-15 cm-es, éppen kibújt hajtás, azt még talán hámozni sem kell, de iszonyú gyorsan nő, így felénk ezen már túl vagyunk, sajnos.

Aki még nem kóstolta, először kicsit egyen belőle, mint ahogy minden vadnövény  kóstolást ajánlott így kezdeni.  

A szósz készítése nem nagy konyhaművészet:
A hajtásokról leszedtem a leveleket, meghámoztam (külső része keserű és rostos), majd ujjnyi vastagra darabolva, édesített vízben megfőztem. Amikor megfőtt, vaníliás cukorral, citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítve botmixerrel szószosítottam. Nem kellet sűríteni, elég sűrű lett, és nagyon finom.

Képek a növény fiatal hajtásairól, a magas kórók a hajtások mellett a tavalyi szárak, akár három méteresre is megnőnek:


Virágzó növény


Gyorsan megtelik vele a kosár

 



Japánkeserűfű zselé - The 3 Foragers - Náluk más finomságok is ebből az inváziós fajból

You might also like:

 

Címkék: már nagyon n öl a japánkeserü

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Nyitott szemmel kell járni bárhol utak mentén erdők szélén bárhol előfordul , egy ásóval kiszedni Utána kiirthatatlan .Mi 2 éve úgy kiirtottuk hogy hírmondó sem maradt de már késő de tudok helyet a pótlásara ,Vértes Pusztavám Erdö széle,

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

ez egy ki írhatatlan özön faj ha ügyes vagy egész évben ingyen ehetsz mert ujjra hajt és agresszív tehát meg lehetne élni 40 ezerböl vidéken ha ismernék tudnák a módját mit mikor hogyan merre meddig , Mi azért vagyunk hogy segítsünk Nézzétek meg a régebbi bejegyzéseimet Sok munkám van benne ,Jó böngészést R János vagyok ,

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu