Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
http://www.harmonet.hu/psziche/5087-ultessunk-csicsokat!.html
|
A csicsókát régebben a szegények eledelének tartották, sokáig
jelentős tápláléknövény volt. Régen értéke abban volt, hogy az egyhangú
téli étrendet nyers táplálékkal színezte. Nemcsak a változatosságot
biztosította, de elõsegítette az emésztést is friss enzimjeivel.
Igen igénytelen az eróziós vagy kedvezőtlenebb talajban is jól megterem.
Õsszel a krumplival együtt takarították be, s fõleg nyersen
fogyasztották télen bármilyen étel mellé.
Az azóta eltelt, több mint száz évben azonban el lett feledve, pedig
igen szerény igényű kultúrnövény, amelynek a modern táplálkozásban is
jelentős szerepe lehet.
A növényről:
A csicsóka (édesburgonya) évelő növény, a szára akár két méter magasra
is megnő, a csúcsán pedig napraforgóhoz hasonló, de annál kisebb, sárga
virágok nyílnak. Tövénél, a talaj felszíne alatt gumókat növeszt.
A növényt a gumók tavaszi elültetésével lehet a kertben honosítani.
Szinte mindenütt megél, keveset kell gondozni, számottevő betegségei
nincsenek, méltán sorolható a bio-növények közé!
Szüretelése:
Nyáron kezdődik a gumók képződése, és koraősszel már lehet szedni őket.
Az idősebb csicsóka alól bármikor szedhetők a gumók, kivéve a téli
hónapokat, amikor fagyos a föld. Célszerű csak annyi gumót
felszedni, amennyi rövid időn belül fogyasztásra kerül, mert nehezen
tárolható. A gumók száraz körülmények között gyorsan fonnyadnak, nedves
helyen pedig megpenészednek.
Elkészítési módja, fogyasztása :
A csicsókát megmossuk és fogyaszthatjuk nyersen, vagy a levét
kicentrifugázzuk. Fogyaszthatjuk magában is, vagy más lével, így
céklával, vagy sárgarépa lével, vagy egyéb zöldséglevekkel. A csicsóka
gumók sütve, főzve, salátaként is egyaránt fogyaszthatók. Igen kellemes
ízűek és könnyen emészthetőek. Szárítás után liszt és tészta is
készülhet belőlük. A csicsóka gumójának igen nagy értéke, hogy a benne
levő szénhidrát nem keményítő, hanem inulin formájában van jelent, ezért
a cukorbetegek is fogyaszthatják. A házikertek, a kiskertek szép és
hasznos növénye, a lombját silózva a háziállatok szívesen fogyasztják.
Gyógyhatásai: :
Súlyfeleslegre:
Ma fogyasztása azoknak ajánlatos, akik súlyfelesleggel küzdenek. A
csicsóka ugyanis nagyon megfelel arra, hogy elverje az éhséget, fõleg
azok számára, akik valójában nem is éhesek, csak unalmukban kívánnak
rágicsálni valót. A csicsóka lé, ha lassan kortyolgatva fogyasztják,
akkor hatására huzamosabb ideig az egyén nem kíván ételt, vagy italt.
Mivel kellemes az íze, keverhetjük más olyan itallal, amelybõl csupán
csak keveset fogyasztunk, lucerna-lével, káposzta lével, vagy
krumpli-lével. Mivel kalória értéke alacsony, ásványi tartalma magas,
így nagyszerű segítség fogyókúrához.
Krónikus fáradtság érzetre :
A vércukorral függ össze a csicsóka legértékesebb tulajdonsága. Olyan
szénhidrátot tartalmaz, inulint, amely értékes fûtõanyaggal lát el
bennünket fáradtság érzetkor.
Cukorbajra :
Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük
van. A csicsókában található keményítõt azonban biztonságosan tudják
használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját,
mivel megfelelõ szintre tudja hozni a vérben a cukrot.
Alacsony vércukorszintre:
Nem csak a cukorbetegek számára kellemes és hasznos ital a csicsóka,
hanem azoknak is ajánlatos, akik gyakran éreznek kimerültséget ok
nélkül. Ilyenkor a vércukor hirtelen lecsökken, de egy pohár csicsóka lé
ezt helyre tudja állítani
Izommunkára :
A kálium megemésztése nem kötõdik más anyag jelenlétéhez. Ennek
köszönhetõ, hogy felszívódása a belekben jó, ha megfelelõ az emésztés. A
csicsókában, más ásványokhoz viszonyítva, aránytalanul
nagy mennyiségű kálium található. Keményítõ tartalma a test meghajtását
szolgálja, a kálium jelenléte pedig fokozza a meghajtást, így az
izomteljesítményt a csicsóka-lé fogyasztása nagymértékben elõsegíti.
Vérnyomásra
Kísérletek bizonyítják, hogy szoros kapcsolat van a magas vérnyomás és a
szervezet kálium hiánya között. A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet
kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos
kellemetlenségeket.
A növény felhasználási területei: gyógyító élelmiszer, takarmánynövény, bioenergia forrás
CSICSÓKA-RECEPTEK
http://www.csicsoka.lap.hu/receptek_csicsokaval/23125127 Ha nem működik ez a link, szerkesztéssel másold be az URL-t a hosszú keresődbe.
Tudok adni szaporító anyagot, ha most kéred. Nézd meg a blogomat. Margó
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!