Gyógyító növények: Őszi gyümölcsszezon

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 


Az őszre beérő gyümölcsök nem csak frissen vagy befőttként fogyaszthatók, számtalan formában felhasználhatjuk őket megannyi ínycsiklandó étel alapanyagaként. A télre készülve nem csak vitamin- és rostforrásként van jelentőségük, de a borongós szürke napokon a színes gyümölcsök látványa a hangulatunknak is jót tesz.
A mandarin

A mandarin egy őszi-téli klasszikus. Sokáig eláll, de 7 ºC alatt nem tárolható, mivel elveszíti édes ízét és aromáját. Konzerv vagy gyümölcslé formájában egész évben fogyasztható. C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, illóolaja javítja a koncentrálóképességet.

Tipp: ha szereti a mandarin illatát, télen helyezzen el néhány gyümölcsöt a lakásban, szurkáljon héjukba szegfűszeget. Két hétig eltartható, a szegfűszegtől a kifacsart mandarinlé még zamatosabb lesz.



Az alma

A legelterjedtebb fajták a delicsesz, a jonatan, a jonagold, a golden delicsesz és a Granny Smith. Az alma rendkívül sokféleképpen hasznosítható: nyersen, kompótként, sülve, süteményekben, almaléként, stb.. Néhány alkoholos ital készítéséhez is felhasználják, az alma pl. a Calvados egyik alapanyaga.

Azt, hogy mennyire egészséges gyümölcsről is van szó, a régi mondás is jól példázza: Minden nap egy alma az orvost távol tartja. Magas víz-, gyümölcscukor- és szőlőcukor-tartalma miatt könnyen emészthető, C-vitamin tartalma révén pedig immunerősítő hatású.

Tipp: Az egymás közelében tárolt almák gyorsabban megromlanak, ennek oka az, hogy a gyümölcs érlelési folyamatot gyorsító anyagokat bocsát ki, ezért pl. az éretlen, kemény kiwiket érdemes egy almával közös zacskóba tenni, így az rövidebb idő alatt válik fogyasztásra alkalmassá.

A körte

Több mint 5000 fajtája létezik, de csak néhány igazán elterjedt. Az aromás illatú gyümölcs leszedése után is érik. Ezért ha épp kemény, zöld gyümölcsöt vásároltunk, néhány napig hagyjuk érni, míg fogyasztható nem lesz. A körte kevés savat tartalmaz, de annál több cukrot, magas a vas, kálium és foszfortartalma, jó hatással van az idegrendszerre, a vérszegénységben szenvedőknek és savproblémákkal küzdőknek is jó választás ez a gyümölcs.

Tipp: a még zöld körték érésének meggyorsítása érdekében helyezzünk melléjük almákat.

A füge

A jellegzetes formájú gyümölcsöt nyersen vagy szárítva fogyasztják. Ha a nyers változat mellett dönt, arra kell figyelnie, hogy a gyümölcs puha, ugyanakkor rugalmas legyen. Ha nem akarja, hogy a füge túlérett legyen, maximum öt napig eltartható hűtőszekrényben.

A friss füge víztartalma igen magas: 80 százalék, ezzel a szemben a szárítotté már csak 18 százalék. A víztartalom csökkenésével a cukortartalom viszont extrém mértékben növekszik. Míg a szárított füge A- és B-vitamin tartalma sokkal magasabb a friss fügééhez képest, a C-vitaminnak csak elenyésző hányada marad meg szárítás után. Magas a kálim-, magnézium- és vastartalma, rostanyagokban is gazdag. Érdekesség, hogy a fügelevelek fehér nedvét régen rovarcsípések és szemölcsök kezelésére használták.

Tipp: A szárított fügét dekorációként is használhatjuk.

Az áfonya

Fanyar íze miatt nyersen csak ritkán fogyasztják. Süteményekbe téve, szárítva vagy aszalva gyakrabban hasznosítják, közkedvelt gyümölcslé és lekvár formájában is. Több hónapig eltartható.

Az áfonya a legerősebb antiszeptikus hatással rendelkező gyümölcs. Nátriumban, káliumban, C-vitaminban gazdag. Vese- és húgyúti fertőzések, reumás betegségek, vesekő kezelésében hatásos, csökkenti a vércukorszintet, cukorbetegeknek azonban fogyasztása előtt (teaként fogyasztva is!) ki kell kérniük orvosuk véleményét.

Tipp: próbálta már a palacsintát áfonyalekvárral?

A szőlő

A szőlő felhasználásával kapcsolatban általában először a borok jutnak eszünkbe. Nem véletlenül, ugyanis a szőlőtőkéken termett szőlőnek kb. 80 százalékából készül bor, 15 százalékát fogyasztják el nyersen, és 5 százalékából lesz mazsola.

A szőlőcukor energiát ad a szervezetnek, ezért a sportolók előszeretettel fogyasztják. A szőlő tartalmaz vasat, káliumot és C-vitamint is.

Tipp: A cukorbetegek napi 80 g szőlőnél nem fogyaszthatnak többet, mivel magas szőlőcukortartalma miatt erősen megemeli a vércukorszintet.

WEBBeteg – B. M.; Forrás: frauenzimmer.de

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu