Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Pitypang – gaz helyett csodanövény
http://gyogyszernelkul.com/pitypang-gaz-helyett-csodanoveny/
Míg a legtöbb kertészkedő a pitypangot gyomnövénynek tekinti, mások csodanövénynek ismerik el, amely nemcsak betegséget gyógyít, hanem rendszeresen fogyasztott táplálékként az egészségünket is óvja és védi. A pitypang szabályozza az emésztést, ápolja a májat és az epehólyagot, segít reumánál, feloldja a veseköveket, eltünteti a pattanásokat és a krónikus bőrbetegségeket, és általános erősítőszerként alkalmazható bármilyen problémánál.
Életerő a pitypangtól
Talán már feltűnt mindenkinek, hogy a pitypang milyen különösen makacs és elpusztíthatatlan növény, mivel az aszfalt legkisebb repedéseiből is kinő, mégpedig a legnagyobb nyári hőség ellenére is. Ezt a szívósságot és életerőt adja tovább mindazoknak, akik alkalmazzák. A pitypangot felhasználhatjuk saláta, tea, frissen préselt lé, kávé, bor vagy pitypanggyökér-kivonat formájában. Fontos, hogy a választás szerinti készítményt rendszeresen és kúraszerűen több héten keresztül alkalmazzuk.
A pitypang alkalmazási lehetőségei
Különösen ismert a pitypang pozitív hatása az összes szervre, amely az emésztésben vesz részt. Fokozza a gyomorsav-termelődést, étvágyserkentő és görcsoldó hatású. A pitypang serkenti az epetermelődést a májban, és javítja a zsíranyagcserét. Hepatitisznél, epekőnél és májcirrózisnál is alkalmazzák.
Akinek a vércukorszintjével vannak problémái vagy már cukorbetegségben szenved, az naponta igyon meg egy csésze pitypangteát vagy szedjen pitypanggyökér-kivonatot, mert a pitypang segít a fennálló egyensúlyhiányt újra harmonizálni.
A pitypanggyökeret általános erősítőszerként alkalmazhatjuk, hogy a szervezetet újra lendületbe hozzuk. A pitypanggyökér erősíti a vesét, a májat, a hasnyálmirigyet, a lépet, a beleket és a gyomrot, valamint segít a méreganyagokat eltávolítani a szervezetből.
A pitypang vizelethajtó hatással is rendelkezik, ám – ellentétben a szintetikus vízhajtókkal –, nem okoz ásványianyag-hiányt, ellenkezőleg: a szervezetet fontos ásványi anyagokhoz, különösen káliumhoz juttatja. Sikeresen alkalmazható tehát húgyúti fertőzéseknél.
Pitypanggyökérből tea készítése
A fent nevezett panaszok mindegyikénél alkalmazhatjuk a pitypangot egyszerűen tea vagy frissen préselt növényi nedv formájában. Természetesen a teát főzhetjük a szárított virágokból is, mivel azonban a gyökér összehasonlíthatatlanul értékesebb, most a pitypanggyökértea elkészítését ismertetjük.
A tavaszi virágzás előtt gyűjtött pitypanggyökeret szárazon megtisztítjuk (tehát nem mossuk), hosszában csíkokra vágjuk, és néhány napig egy levegős, meleg helyen szárítjuk. Ebből a szárított gyökérből csészénként mintegy 2 teáskanállal hideg vízbe áztatunk egy éjszakára. Másnap a teát kicsit felforraljuk, leszűrjük, és ebből naponta legalább 3 csészével fogyasztunk.
Ehhez a cikkhez néhány hozzászólás:
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
édesanyám használta nagy előszeretettel, mint teát! a leveleit is nagyom megbecsülte, azzal “dörzsölte” be a lábait! én is hasznos “gyógy”növénynek ismertem meg édesanyám részéről. most is használom, sőt ajánlom barátnőimnek is.
Virágzásig naponta több növényt elrágcsálni.Csak a szárát. Tökéletes őserő.
Örülök ennek a levélnek, mert reményt ad arra, hogy megfordítható az emberek szemlélete.
A gyógyszeripar érdekszövevénye megfosztott minket őseink tudásától.
“Fűbe, fába gyógyszer”, ismerd, add tovább a tudást, vigyázz a természetre és önmagadra.
A gyerekeknek tanítani kellene, a száraz tárgyi tudás helyet vissza kell őket vinni a természetből meríthető értékek felé, tanulják meg használni.
Tisztelt hozzáértők!
Szivesen olvasnék több ajánlást az alkalmazásáról, vélelmezem, mások is örülnének ennek. Pl: miképpen lehet salátaként vagy salátába természetesen frissen szedve és melyik leveleit, mert ismereteim szerint egyes részei nagyon keserűek. Tehát bővebb felhasználásáról szivesen olvasnék.
Köszönettel:
Fazekas József
Tisztelt József!
Virágzás elött a fiatal levelek kevésbé keserűek, ezek alkalmasak salátába, nem önállóan, hanem egyéb salátának való levelekkel keverve. Az idősebb levelek valóban keserűek, de a bennük található keserűanyagok adják a máj és gyomorbántalmat enyhítő hatást. Tehát étkezési célra a fiatal levelek, gyomor és májbántalom esetén a keserű részek fogyasztása ajánlott. Sajnos sok gyógyszer keserű, illetve rosszízű.
————————–
Hogy a fenti cikkhez is hozzászóljak, emlékeim szerint a juhászok rágcsálták mindig a pongyola-pitypang (kutyatej, gyermekláncfű) szárát, de csak virágzásig, virágzáskor a nagymamám valami édes szirupot csinált belőle, és sütibe használta, virágzás után a gyökerét szedte fel a nagymamám, és lereszelve, szárítva teának használta. A levele is addig jó míg el nem kezd virágozni. Ö mondta még nekem, hogy a fekete retek után a második legjobb gyógynövény epe bántalmakra.