Gyógyító növények: rukkola

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

rukkola

10 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

Rukkola, a borsmustár
Cikk mentése
Cikk megosztása
Cikk elküldése
Cikk nyomtatása
A mediterrán térségben már a római kortól ismert. Latin neve Eruca sativa, mi, magyarok, írjuk mindenféleképpen: rukkolának, rukolának, ruccolának, rucolának is.
Rukkola

Mint általában a fűszernövényeket, a rukkolát is afrodiziákumként tartják számon, ezért volt tilos a termesztése a régi kolostorokban. A, C, K vitamin is van benne, de vasban és kalciumban is gazdag. Íze mustáros, borsos, kicsit talán a tormára, egyesek szerint a földimogyoróra emlékeztet.

 

AfrodiziákumAfrodiziákum

 

Balkonon, kertben

Gyorsan nő, a magok elvetése után 3 héttel már tehetjük is a rukkolát a kedvenc pizzánkra. Vigyázzunk, a rukkola olyan, mint a menta, pillanatok alatt azt vehetjük észre, hogy a kertünk helyén rukkolamező lett. Szárazságkedvelő növény, érdemes otthoni termesztésével próbálkozni. Frissen a legfinomabb, a  hűtőben csak néhány napot bír ki, csavarjuk nedves konyharuhába, hogy minél tovább friss maradhasson. 

Mire használjuk?

Elsősorban salátákat dobhatunk fel vele, de isteni az éppen megsült pizza tetején is. Engedjük érvényesülni különleges ízét, kóstoljuk meg szimplán néhány csepp dióolajjal és citrommal. Tehetjük a már kész rizottóba, de túróféléket, sajtokat, szendvicseket is ízesíthetünk vele. Finom belőle a pesto, akár medvehagymával keverve is. Vigyázat! Meleg hatására egy pillanat alatt összeesik. Érdekesség, hogy nemcsak a levél, de a virágok is ehetőek, sőt a magokat is el lehet fogyasztani.
Csöpögtessünk rá balzsamecetet és olívaolajat, reszeljünk rá egy kis parmezánt  és már kész is az ínyencsaláta.

 

A rukkolás pizzát is érdemes kipróbálniA rukkolás pizzát is érdemes kipróbálni

 

Szlovéniában a sajtos burekba tesznek rukkola leveleket. Egyiptomban is találkozhatunk vele, a fava babbal készült ételeket egészíti ki. Ischia szigetén, a Nápolyi–öbölben egy rukkolából készült pálinkát is megkóstolhatunk, a neve rucolino, és édeskés-borsos íze van.

Rukkolás paradicsomsaláta sült füstölt sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
4 paradicsom
20 dkg rukkola 
1 evőkanál pesto
1 dl olívaolaj
2 evőkanál balzsamecet
40 dkg füstölt sajt (4 szelet)
Elkészítés: A paradicsomot megmossuk, felkarikázzuk. A salátát megmossuk, leszárítjuk, és tányérra tesszük.
A paradicsomot a salátára fektetjük, sózzuk, borsozzuk. A pestót elkeverjük az olaj felével, és a balzsamecettel együtt a salátára locsoljuk. A maradék olajat felforrósítjuk, és megsütjük benne a sajtok mindkét oldalát. Még forrón a salátára rátesszük, és azonnal tálaljuk.

Rukkola pesto
Hozzávalók: 
1 csokor rukkola
1 gerezd fokhagyma 
2 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A rukkolát összeturmixoljuk az olívaolajjal, fokhagymával, sóval és borssal. Pirítósra kenve nagyon finom, de sültekhez is jól passzol.

Rukkolás receptjeink itt:

Rukkola >>>
Rukola >>>
Ruccola >>>
Rucola >>>

 

Dióolajjal nagyon finomDióolajjal nagyon finom

Címkék: borsmustár

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu