Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Spenót
Nem kötelező szeretni.
A smaragdzöld színű növény több tápanyagot tartalmaz,mint sok más élelmiszer.A szezonja májustól októberig tart,de mivel jól fagyasztható,egész évben fogyaszthatjuk.
Perzsa fű néven már a 8.-9. században ismert volt a Közel-Keleten.Onnan vitték az arabok Spanyolországba.Angliában a 16.században még újdonságként emlegetik.Hazánkba a törökök hozták a 16-17.században.A legkorábbi friss levélzöldség,és az egyik legrégebben termesztett zöldségnövényünk.Jellegzetes ízét nem mindenki szereti.
Mivel sok fehérjét,vitamint ( A,B,C,K ) és ásványi anyagok ( főként magnéziumot,káliumot,kalciumot,vasat ) tartalmaz,gazdag flavonoidokban,karotinoidokban,folsavban.ezért gyerekeknek és felnőtteknek is egészséges táplálék.A legjobb nyersen,salátában fogyasztva,mert úgy sokkal több hasznos alkotóelem marad benne.Nyersen gátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést,főzéskor ez a hatása az ellenkezőjére fordulhat.
Főzelékek
A paraj évszázadokkal ezelőtt fontos szerepet kapott a népi gyógyászatban.Ajánlották többek között mind magas,mind alacsony vérnyomás,vérszegénység és székrekedés ellen,illetve várandósoknak.
A legtöbb zöldségből könnyedén főzeléket varázsolhatunk.A zöldséget megpucoljuk,nem túl nagy darabokra vágjuk,majd kevés vajon megfuttatjuk,és annyi vizet adunk hozzá,amennyi éppen ellepi.A vizet finoman sózzuk,majd hagyjuk főni a zöldséget.Amikor már majdnem jó akkor fűszerezzük,és végezetül habarjuk,rántjuk egyszóval sűrítjük.
A főzelékek készülhetnek egyféle zöldségből,de párosíthatjuk,kombinálhatjuk is őket,mint a finomfőzelék esetében.Sok főzelék népszerű,ilyen a zöldborsófőzelék,a babfőzelék,a lencse főzelék,a krumplifőzelék vagy a spenót,de vannak megosztóbbak,mint a sóskafőzelék,a tökfőzelék vagy a sárgaborsó - főzelék.Jól elkészítve igenis szerethető a kelkáposzta-főzelék,a répafőzelék vagy a paradicsomos káposzta.
Forrás: TVR újság 2015.május 11-17. ( 20.hét )
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!