Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Terebélyes, örökzöld fa, vagy cserje, hámló vörösbarna kéreggel. Levelei ovális-lándzsásak. Csüngő fehér virágai ősszel-télen nyílnak. Nálunk csak védett helyen telel át. Előfordulása szubtrópusi és mediterrán éghajlatú területeken, lomberdőkben jellemző. Őshazája a Földközi tenger vidéke.
A szamócafa elsősorban edényes díszfaként vonult be a házikertekbe, akárcsak a babér, ám az utóbbinál jóval többet "mutat". A kis bokron vagy fácskán egyszerre láthatók a még éretlen sárga és a beérett piros gyümölcsök. Ám mintha a növény kevesellné a maga nyújtotta látványt, ugyanekkor bontogatja fürtökbe tömörült kecses csengettyűvirágait is. Az apró, gyöngyvirághoz hasonló csuprok kezdetben zöldesfehérek, majd rózsaszín árnyalatot öltenek. A virágzás tavaszig, azaz majdnem fél évig tart!
Azokban a szűk időszakokban, amikor nem virágzik, és terméseit sem érleli, a fényeszöld lombozat gondoskodik a díszekről: az ovális, 4-10 centiméter hosszú, fogazott élű levelek idősebbjei olajosan csillognak, a fiatal hajtásokon pedig rózsáspiros, rezes árnyalatú levelek fejlődnek. A fácska vöröses törzse is kínál meglepetést, mert idősebb korában sávos foltokban vedlik, és ezáltal érdekes mintázat alakul ki a törzsön. Előnye még, hogy lassan növő fácska, dézsában tíz év alatt mindössze másfél méteresre nő, és jól tűri az alakító metszést.
A szamócafa mediterrán igényű növény, ami azt jelenti, hogy nálunk dézsában kell nevelni, mert a tartósan mínusz 10 fok alatti hideg kárt tesz benne. Örökzöld, télen is díszítő növény lévén inkább olyan helyen teleltessük, ahol mindennap láthatjuk, például világos lépcsőházban vagy fűtetlen verandán.
Tartási javaslat:
Akinek védett, nagyon jó mikroklímájú kertje van, megpróbálkozhat a növény kiültetésével, ha már legalább 3-4 éves.
A szamócafa a babérhoz hasonló, örökzöld leveleivel. 3-4 m magasra nő . Vörösesbarna kérgű, dekoratív megjelenésű gyümölcstermő növény. Árnyékos helyet kedvel. Télen fehér, illatos, harang alakú virágok díszítik. Hamarosan megjelennek a szamócára hasonlító ehető gyümölcsei.Védett helyre ültessük .
Az idősebb tövek -15 C körüli hőmérsékletet is elviselnek, védett fekvésben kiültethető a kertünk kedvező mikroklímájú pontjára, de a virágzási időszak téli mivolta miatt (december-januárban virágzik) ajánlatosabb dézsás növényként tartani, ha a gyümölcse miatt is tartjuk. A növény az örökzöld lombozatával is mutatós. Télen világos és hűvös, fagymentes helyen legyen dézsás tartás esetén. Tavasztól késő őszig a kertben/teraszon tartsuk napos helyen. Közepes öntözést és tápozást igényel, esetleg alakító metszéssel, ami el is hagyható.
Szaporítása:
A szamócafa gyümölcse ugyanúgy kívül "hordja" magvait, mint a földieper vagy az erdei szamóca. Az érett, puha gyümölcsöt szét kell nyomni, és sűrű szitában le kell mosni a fehéres húst a magok közül. A mákszemnél is apróbb magokat papíron megszárítjuk, majd a tél beállta előtt vethetjük. Töltsünk meg egy ládát vagy cserepet homok és tőzeg keverékével; nyomkodjuk le a földet, és öntözzük be! Szórjuk a magokat a föld felületére, mert világosban csíráznak! Fedjük le a vetőedényt üveglappal vagy átlátszó fóliával, és tegyük ki egy-másfél hónapra a szabadba, hogy a föld kissé átfagyjon! Ezután be kell vinni melegebb és világos helyre, de a hőmérséklet ne haladja meg a 10 fokot. A teljes csírázási időszak alatt a földnek nyirkosnak kell lennie. Tavasszal, amikor már láthatóvá válnak a kis magoncok, el lehet távolítani az üveglapot vagy a fóliát.
Magvetés:
Előzetes hidegkezelést biztosíthatjuk, ha egy hétre a hűtőszekrénybe tesszük a magokat. Felszíni vetés, nem takarjuk a magokat földdel. Napos helyen legyen, sose száradjon ki a földje. Feltétlenül fedjük (befőttes) üveggel a cserepet, ami biztosítja a párát.
Nagyon apró magjai vannak:
Magvetési tanács:
A magok nagyon aprók és fényen csírázóak, emiatt felszínre kell vetni, fél/egy napos áztatás után és csak éppen megszórva kevés homokkal, hogy "rögzítse" őket a felszínen. Legyen párában, ezért érdemes (befőttes)üveggel takarni. Előzetes hidegkezelés is ajánlott pl. hűtőben tartva a magokat 1-2 hónapig.
Gyorsabb módszer a nyár végi dugványgyökereztetés, mert így már a kis növények is hamarabb virágoznak és teremnek.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
szamócafa