Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A nyár sok előnye közül az egyik, hogy számtalan gyümölcs érik be ilyenkor.
Malina Adrienn
2014. 07. 22.
Az
eper és a málna szezonja után megérkezett a szeder, melynek
egészségmegőrző, jótékony hatásait leginkább nyersen, frissen
élvezhetjük.
Málna-függők
figyelem! A szeder tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de
szénhidrát- és növény rost-, illetve pektin tartalma nagyobb. C-vitamin-
és gyümölcssav-tartalma ugyan valamivel alacsonyabb, de dúskál az
antioxidáns flavonoidokban, amelyek megvédik a sejteket az oxidáció
miatti károsodástól. Egyszerűbben: a szeder egészségesen tart! Ez az
egyik legrégebbi gyógynövény, már i.e. 400-ban, Hippokrátesz korában is
említést tettek jótékony hatásairól.
Dúskál
a kalciumban, káliumban, vasban, mangánban és foszforban. Tartalmaz még
magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1- és B6-vitamin, pantoténsav,
riboflavin és niacin. Rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő
hatású gyümölcs, emellett segít a bőr egészségét fenntartani. Növényi
rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának
valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok
leküzdésében is hatékonyak. És, amire nem is gondolnánk: fáradékonyság
ellen is alkalmazható.
A
legnagyobb különbség a málnával szemben íz-, aroma- és színanyagaiban
van, illetve a tüskementes bokorról a szüretelés is kényelmesebb
feladat. Értékes anyagait, a vitaminokat, a friss gyümölcshús
tartalmazza, ezért nem érdemes süteményekbe „pazarolni”. Sokkal inkább
ajánlott, nyersen, turmixként, mártásként vagy éppen lekvárként
fogyasztani. Kellemes, savanykás íze miatt joghurtok ízesítéséhez is
remekül használható.
A
szeder levelét sem kell kiönteni. Készíthetünk belőle teát hasmenés
ellen, de remek salaktalanító is. Főzete gyulladásgátló öblögető,
gargarizáló szer szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére,
valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz is alkalmazható.
Fontos, csak az érett szemeket érdemes leszedni, mert a szeder nem utóérő gyümölcs.
Receptek
Egészséges szederturmix
Hozzávalók (2 személyre):
30 dkg szeder
2 evőkanál méz
1 evőkanál gyümölcscukor
5 dl rizstej
1 mokkáskanál citromlé
1 mokkáskanál vanília
Elkészítés:
A megmosott szederszemeket és a további hozzávalókat összeöntjük.
Turmixgépben 1-2 perc alatt összemixeljük. Ízlés szerint vaníliarúddal
is ízesíthetjük. Fogyasztás előtt érdemes rövid időre hűtőbe rakni.
Szederjoghurt házilag
Hozzávalók:
1/2 l natúr joghurt
15 dkg friss szeder
1-2 evőkanál méz
2-3 evőkanál zabpehely, vagy zabkorpa
fahéj, ízlés szerint
Elkészítés:
Egy kézimixier segítségével a keverőtálba helyezett kb. 1 dl joghurtot,
a gyümölcsöket, a mézet, zabpelyhet, és a fahéjat összeturmixoljuk.
Amikor már kellőképpen krémes lett az állaga, beleöntjük a többi
joghurtot is, és még pár másodpercig turmixjuk így is. Az eredmény –
hűtés után – fenséges: kiváló ízű egészséges és finom reggeli, vagy akár
vacsora is lehet.
Fotó: Profimedia - Red Dot
Olvass tovább!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!