Gyógyító növények: Táplálkozásunk titkai: fűszerek - és gyógynövények?

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Táplálkozásunk titkai: fűszerek - és gyógynövények?

Az illatos, aromás gyógynövények nem csak egészségünk megőrzésében lehetnek segítségünkre, hanem a konyhában is széleskörűen felhasználhatóak. A hazánkban megtermő fűszereket már elődeink is előszeretettel termesztették és fogyasztották.

 

Táplálkozásunk titkai: fűszerek - és gyógynövények?
A fűszerek jelentős szerepet játszanak táplálkozásunkban, mivel kellemes aromájuknak és zamatuknak köszönhetően amellett, hogy élvezetesebbé teszik ételeinket, elősegítik az emésztési folyamatokat.

Fontos megemlíteni, hogy egyes – főleg a meleg égöv alatt termesztett egzotikus fűszerek – gyakran igen erősek, csípősek, irritáló hatásúak. Így nem tanácsos túl nagy mennyiséget fogyasztani ezekből.

Akiknek emésztőrendszeri problémáik vannak, esetleg valamilyen betegségben szenvednek, egyenesen kerüljék az erős, fűszeres ételeket. Az egzotikus fűszerek nagy része helyettesíthető hazaiakkal, melyek hatása kevésbé izgató.

Hazai fűszernövényeink szerencsére teljesen ártalmatlanok, amellett, hogy kellemes ízt kölcsönöznek az ételeinknek, a szervezetünkre is jó hatással vannak, hiszen ezek általában gyógynövények is egyben. Következzenek tehát a hazai fűszer- gyógynövények.

Ánizs, kömény és édeskömény: kenyerekbe, süteményekbe sütik, valamint saláták, főzelékek, mártások, pörköltek fűszerei lehetnek. Teájuk szélhajtó, emésztést serkentő hatású. Érdemes a puffasztó ételekhez (kelkáposzta, karfiol, hüvelyesek) mindig tenni ezekből.

Bazsalikom: elsősorban a déli országok kedvelt fűszere, de hazánkban is egyre elterjedtebb. Mártások, főzelékek, mediterrán jellegű tészta és húsételek készíthetőek vele. Mindig a sütés, főzés legvégén adjuk az ételhez, hogy jellegzetes aromáját megőrizze. Étvágygerjesztő, nyugtató és gyomorerősítő hatású.

Borókabogyó: Fűszerkeverékek, pácok és pástétomok fontos alkotóeleme. Elsősorban a vadhúsokhoz illik. Vizelethajtó és izzasztó hatású, jó hatással van az emésztésre.

Borsikafű: Kiválóan alkalmas a bors helyettesítésére, érzékeny gyomrúak diétás étrendjében. Teáját alacsony vérnyomás, felfúvódás, gyomorrontás ellen isszák. Csökkenti a felfúvódást, ezért ajánlatos a hüvelyesekből készített ételekbe tenni belőle.

Izsóp: Enyhén kesernyés ízű fűszernövény, burgonyával készült ételekhez és salátákhoz használják, illetve a húspácok összetevőjeként. Légúti megbetegedések és étvágytalanság esetén hatásos.

Kakukkfű: Erős aromájú fűszer, mártások, saláták, főzelékek ízesítője. Köhögéscsillapító, emésztésserkentő, erjedésgátló hatása közismert.

Kapor: Savanyúságok és főzelékek fűszere, de jól illik a túrós ételekbe is, illetve kapormártás is készíthető. Előnyösen hat étvágytalanság, felfúvódás és gyomorrontás esetén.

Koriandermag: Savanyúságok, pácok, húsételek és saláták ízesítésére használható. Emésztést segítő, szélhajtó hatása miatt is fogyasztják.

Majoránna: Levesek, főzelékek, mártások és húsételek – elsősorban szárnyasok és vadhúsok – fűszere, de húskészítmények (májas hurka, kolbász, pástétomok) ízesítésére is alkalmazzák. Teája nyákoldó, görcsoldó, köhögéscsillapító és idegnyugtató hatású.

Medvehagyma: Saláták, mártások, krémlevesek készíthetőek belőle, de belesütik kenyérbe, sós süteményekbe is. Kedvezően hat az emésztőrendszerre, javítja a bélműködést, vizelethajtó, tisztító hatású.

Oregánó: Pácok, húsételek ízesítésére használják, a mediterrán konyha nélkülözhetetlen fűszere. Étvágygerjesztő és nyugtató hatású.

Rozmaring: Dél-Európában őshonos növény, de hazánkban is megél. Vadhúsok, szárnyasok, bárány-, és birkahúsból készített ételek fűszerezésére használjuk. Gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó hatása ismert.

Tárkony: Levesek, vadételek és savanyúságok fűszere, de népszerű ízesítő a tárkonyecet is. Teája vizelethajtó, étvágygerjesztő hatású.

Zsálya: Mártásokba, salátákba használható. Egyes országokban vajban kisütve köretként fogyasztják. Légzőszervi megbetegedések és szájüregi gyulladások ellenszere, külsőleg pedig sebkezelésére alkalmazható.

(forrás: Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia, wikipedia)

 

Szeretne további egészségügyi híreket olvasni? Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre és mi hetente eljuttatjuk Önhöz a legújabb információkat!
Szerző: Ehardt Andrea
Megjelent: 2011. július 4.
Legutóbb frissítve: 2012. január 17.

Kapcsolódó témáink:
További tartalmak általános egészségügyi téma témában
További tartalmak gyógynövény témában
További tartalmak diéta témában

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Bravó !!pont erre gondoltam hogy ilyen cikkeket hozz kedves Móni .

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu