Gyógyító növények: Uborka: nemcsak finom,hanem szépít és gyógyít is

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Uborka: nemcsak finom, hanem szépít és gyógyít is

2008. 05. 23., péntek

Az uborka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a kabakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nem­zetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik.
Termését fogyasztjuk, aminek C-vitamin tartalma 10-20 mg/100 g, viszont sok magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és vasat tartalmaz. Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Ez a keletről származó növény hatalmas, 96%-os víztartalommal rendelkezik, és fontos szerepet tölt be szervezetünk folyadékszükségletének kielégítésében, és ez az oka kifejezett frissítő hatásának. Az uborka tápanyagtartalma elhanyagolható, kis mennyiségű fehérjét (1 g/100 g), zsírt (0,1 g/100 g) és szénhidrátot (1,7 g/100 g) tartalmaz. Említést érdemel a vízben oldódó vitaminok közül a B1 vitamin (60 µg/100 g ), B2 vitamin (50 µg/100 g) és folsav (14 µg/100 g), ásványi anyagait tekintve kálium (150 mg/100 g) illetve magnézium (16 mg/100 g) tartalma, amelyek kedvező táplálkozás-élettani hatásait nyersen, lehetőleg héjával együtt fogyasztva tudjuk leginkább megőrizni. Energiatartalma igen csekély (12 kcal/100 g). Az uborka fogyasztása elsősorban forró égövi tájakon, pl. Indiában, Görögországban gyakori, és az említett régiókban a nálunk használatosnál gazdagabb receptúra kiépülését eredményezte. Az uborka felhasználása nálunkfelé meglehetősen színtelen, mivel főként salátának, savanyúságként, esetleg nyersen, szendvicsek kiegészítőjeként fogyasztjuk. A nemzetközi konyhát, illetve saját fantáziánkat felhasználva gazdagíthatjuk uborkás receptjeink tárházát, ily módon helyet kaphat a töltött zöldségételek sorában, hidegtálak részeként, köretként vagy éppen szendvicskrémek ízesítőjeként. Kiváló leves, ivólé készíthető belőle. Mindemellett hagyományos salátáinkat is különlegesebbé tehetjük az uborka könnyed zamatához rendkívül jól illeszthető fűszerek - pl. kapor, menta, citromfű, borsikafű, gyömbér valamint citromlé, bor-, gyümölcs- és fűszeres ecetek - alkalmazásával.

Külön figyelmet érdemel az uborka népi gyógyászatban, házi kozmetikában betöltött szerepe. A régi korokban elsősorban hűsítő, frissítő tulajdonságát a meleg elleni védekezésben használták ki, gyulladások, láz csillapítására alkalmazták. Indiában az erős, fűszeres ételek hatásának ellensúlyozására szolgált. Kozmetikumként eredményesen vethető be a bőr vízhiányos állapotainak enyhítésére, a napégette bőr hűsítésére. A bőrt tisztítja is, a fáradt arcot pillanatok alatt felfrissíti. (Elég a szeleteket felrakni az arcbőrre, de még jobban feszesít, ha az uborkát összeturmixoljuk, összekeverjük néhány csepp citrommal és egy tojás felvert habjával, ezt használjuk pakolásnak). Az uborka ideális fogyókúrázóknak és vesebetegeknek, szem- és lábduzzadás ellen, de még reuma és köszvény ellen is. Különösen alkalmas cukorbetegek, fogyókúrát folytatók étrendjébe való beépítésre. Fogyasztása egyes megbetegedések (pl. epekő, rekeszsérv) esetén panaszt okozhat (pl. puffadás), így étrendbe illesztése az egyéni tűrőképességnek megfelelően történhet. Jól hat a szervezet vízháztartására, segít a sejtekből kioldani a felesleges savakat és zsírokat. A cellulitis-problémákkal küzdő nőknek azt ajánlják, esténként egyenek citrommal ízesített uborkasalátát. Ez jót tesz a túlsavasodott szervezetnek, a bélflórát is regenerálja – például antibiotikum szedése után. Ilyenkor különösen ajánlott a kovászos uborka levét inni, ami meleg időben két-három nap alatt elkészül.

Címkék: sok szeretettel. 2015.02.04.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

csizmadia györgyné Lenke írta 1 hónapja a(z) ARANYVESSZŐ FÜ képhez:

Aranyvesszo_fu_1808114_9559_s

Nekem is van az Udvaron Nemtudom hogy került oda.

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu