Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
ZSÁLYA (ORVOSI)
Salvia officinalis
A zsálya már az ókorban is közkedvelt gyógy-, fűszernövény volt. Neve a
Salvia, a salvare – gyógyítani szóból ered. A legenda szerint gyógyító
erejét Szűz Máriától kapta, mert leveleivel elrejtette Őt és a kis
Jézust, amikor azok Heródes katonái elől menekültek.
Dioszkuridész is dicsérte sebgyógyító, vizelethajtó és vérzéscsillapító
hatását. A kolostori gyógyászatban az egyik legkeresettebb növény volt. A
kolostorok kerti tervrajzában kiemelték az ültetési helyét. Nagy Károly
is nagy tiszteletben tartotta a zsálya gyógyerejét, és elrendelte
Capitulare de vilisben a termesztését.
A középkori recept-gyűjteményekben több oldalon keresztül írtak a zsálya
felhasználásáról. A XVI. században például "fogkefeként" is használták,
mert jó hatással volt a fogakra és a fogínyre gyulladás-csökkentő és
baktériumölő hatása miatt. A zsályáról azt tartották, hogy az ember
legtöbb bajának gyógyítója.
Őshazája Dél-Európa és az ajakosok családjába tartozik. Félcserje,
fásgyökérzettel, szürke bolyhos levelekkel. Levele adja a drogot, melyet
virágzás előtt és után kell gyűjteni, szárítani. Májusban és júniusban
virágzik, nagyon szép kékeslila virága van.
Hatóanyagai: illóolaj, keserű és cserző anyag, flavonoidok: amelyek
baktérium- és vírusölő, emésztést ser-kentő, izzadásgátló és összehúzó
valamint vérzéscsillapító hatású
Izzadás ellen: izsóp és orvosi zsálya
A nyári melegben szinte mindenki izzad, ez természetes folyamat. Vannak
azonban olyan esetek, amikor az izzadás kóros tünetnek számít. Ez igaz
például a feszült, stresszes emberekre, a klimaxban (menopauzában) lévő
nőkre, férfiakra, vagy azokra, akiknek a pajzsmirigyük fokozott
mennyiségű hormont termel. De a cukorbetegek, súlytöbblettel rendelkezők
egyik tünete ugyancsak lehet a fokozott izzadás. Figyelnünk kell
szervezetünkre, és adott esetben kivizsgáltatni az okokat.
Az izzadás során nemcsak víztől, hanem ásványi anyagoktól is megszabadul
a szervezetünk. Fokozott izzadásunk legyengüléshez is vezethet, ezért
óvatosnak kell lennünk, a folyadék pótlása szükséges. Izzadáscsökkentő
hatású gyógynövény az izsóp (Hyssopus officinalis) és az orvosi zsálya
(Salvia officinalis).
Az orvosi zsálya hatóanyagainak számos gyógyhatása van (gyulladásgátló,
antiszeptikus, gargarizáló, összehúzó, görcsoldó, antidiabetikum,
hasmenésgátló), emellett izzadáscsökkentő tulajdonsága is jelentős. E
gyógynövényből készült tea elkészítésekor ügyelnünk kell arra, hogy az
egyik fő összetevője mérgező (tujont tartalmaz), ezért azt csak főzéssel
tudjuk eltávolítani. Különösen ajánlom ezt a teát a változó korban lévő
nőknek.
Zsályatea izzadáscsökkentésre: 1 evőkanálnyi zsályát 2 dl vízben 5
percig főzzünk (lefedetlenül), majd leszűrve fogyasztjuk, édesíthetjük
mézzel ízlés szerint.
Adagolása: minden harmadik nap iszunk 2 dl mennyiségű, a fent leírt
módon elkészített teát, ugyanis a zsálya izzadáscsökkentő hatása 3 napig
tart.
Akik a feszült, stresszes életmódjuk miatt izzadnak (hiszen elég
megpróbáltatásnak vannak kitéve, és még a meleggel is meg kell
küzdeniük), azoknak javasolható, hogy kombinálják a zsályateát
idegerősítő gyógynövények hozzáadásával, ilyen a citromfű, a levendula, a
kakukkfű.
Ha a láb izzad vagy ödémás
Az izzadás másik nagyon kellemetlen formája, amikor a lábunk izzad vagy
ödémás lesz. Számos lehetőség mellett olyan gyógynövényeket ajánlanék,
amelyek cserzőanyagokat tartalmaznak, és ezzel segítenek (tölgyfakéreg,
apróbojtorján, diólevél, fűzfakéreg, babérlevél).
Gondoskodjunk a láb megfelelő szellőzéséről, ha erre nincs mód nap
közben, akkor a vékony pamutzokni viselete, esetleges többszöri cseréje
és a láb gyógynövényes hintőporral való hintőporozása mérsékelheti a
kellemetlen tüneteket.
A felsorolt gyógynövények azonos arányú keverékből (de lehet mono
formában is) 3-5 evőkanálnyi mennyiséget főzünk 2-4 liter vízben, majd
5-10 perc főzés után (ha a kéregből főzünk, azt tovább szükséges főzni)
leszűrjük, a láb fürdetésére alkalmas edénybe öntjük, néhány evőkanálnyi
almaecetet is tehetünk hozzá (ödémás lábnál ez elengedhetetlen). A
leírt teában naponta egy alkalommal áztathatjuk a lábainkat 15-20
percig. Az áztatás után gondosan szárazra törölt lábainkat érdemes
napoztatni, szellőztetni, majd gyógynövényes hintőporral megszórni
(zsályás, kamillás). Ezzel elkerülhetjük a későbbi bepállás okozta
kellemetlenségeket vagy gombás fertőzést.
Még több érdekes felhasználási lehetőség és titok a zsályáról itt (Kínai energetikai leírással!!!):
http://wudangshanhu.5mp.eu/web.php?a=wudangshanhu&o=mewQ9EDPfU
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!