Gyógyító növények: GYERMEK LÁNC FÜ (kép)

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

GYERMEK LÁNC FÜ

Gyermekláncfű levél

A keserűanyagok serkentik az emésztést, így a gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövényünk



ebben a kiszerelésben: egységár
50 gr 250 Ft/db db
Pongyola pitypang, gyermekláncfű - Taraxacum officinale

Alkalmazása:

Belsőleg:

· Epehólyag- és májbántalmakra, epetermelést fokozó, epehajtó
· Étvágyjavító, emésztést serkentő
· Erős vizelethajtó (fokozza a nátriumürítést, de káliumveszteséget nem okoz),
vesekőoldó, vesekőhajtó
· Vértisztító, reuma elleni, vérnyomáscsökkentő teák alkotója
· A levél nyersen fogyasztva salátaként magas vitaminforrás (virágzás előtt)
· Gyökér inulintartalma miatt cukorbetegek diétájában alkalmazható

Kisebb kövek elhajtására előírt vízlökés céljára két evőkanálnyi pitypanglevélből 1,5 l vízzel főzetet készítünk 3 percig tartó főzéssel, 10 perc múlva szűrjük, majd langyosan éhgyomorra az egész mennyiséget 15-20 perc alatt fogyasztjuk el. Szükség esetén hetenként egyszer ismételhető (ha az egyik vese nem záródott el). Társítható az
aranyvesszőfűvel, a kukorica bibeszálával illetve zsurlóval.

Mellékhatás: veseköves betegeknél a kőelakadás veszélye miatt óvatosan adható.

Tea készítése és adagolása: 1-2 kávéskanálnyi drogot 2 dl vízzel 3 percig főzünk, 10
perc múlva szűrjük, reggel és este fogyasztjuk 4-6 héten keresztül, majd 1-2 hetes szünet után a kezelés megismételhető.

Teáink a FITODRY Gyógy- és Fűszernövény Feldolgozó Kft. termékei.

Látta 29 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Gyógyító pitypang
2014.04.09. 11:12
Sokan csak gazként, egyszerű növényként tekintenek rá, pedig a gyermekláncfű nemcsak egyszerű sárga virág, igazi gyógynövény, amely kiváló méregtelenítő, az epe, a vese és a máj jó barátja. Fogyasszuk bátran, akár nyersen, salátába is!

A kutyatej, vagy más néven a pitypang minden része egészséges és bátran fogyasztható. Ez az évelő növényke rendkívül vitamin dús, A, C, D és B-vitaminokban gazdag, ezen kívül pedig sok-sok ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz. Jelentős a kálium és bór tartalma, de vasat, cinket, magnéziumot, mangánt, szilíciumot is találunk benne.

HIRDETÉS

Gyerekkorában sokan megkóstolják és akkor szembesülnek vele, hogy a szárából kicseppenő fehér, tejes folyadék bizony igen keserű. Ennek a keserűanyagnak köszönhetően képes hatni a máj, a vese és az epe működésére is.



A pitypangot nagyanyáink láz, hasmenés esetén is bevetettek, de mindenféle emésztőszervi probléma esetén érdemes a teáját kúraszerűen fogyasztani 3-6 héten keresztül. Ezalatt az idő alatt a növény elvégzi legfontosabb feladatát, a méregtelenítést. Kiüríti a szervezetből a salakanyagokat, az epehomokot, sarat is kihajtja, ugyanakkor tisztítja a vért, és erősen vízhajtó is. A máj különböző megbetegedéseikor az egyik leghatásosabb gyógynövény, májzsugor, vagy sárgaság esetén, sőt Hepatitis C és B ellen is érdemes használni, utóbbiak esetében más gyógynövényekkel kombinálva.

A szakértők a kutyatejjel kapcsolatban mindig kiemelik, hogy a gyökerét, a virágát, a szárát és a levelét is felhasználhatjuk. A gyökeréből főzött tea az ízületi bántalmakat enyhíti, de a virágából készíthetünk tinktúrát, mézes szörpöt, pálinkát, a leveleit pedig alaposan megmosva, akár nyersen, salátába, zöldturmixba is belekeverhetjük.

És ha mindezek még nem győzték meg a kedves olvasót, akkor szedjenek belőle jó sokat, és fonjanak csodás sárga hajkoronát gyermeküknek, aki biztosan értékelni fogja a pitypangot.

Fotó:
pixabay.com

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Pongyola pitypang: korán friss salátát az asztalra E-mail
Írta: Virágné Fejes Éva
2014. március 06. csütörtök
Hamarosan itt a salátaszezon, ám míg fejes salátáink a kellő nagyságot nem érik el, a természet adta lehetőséggel élve előbb is ehetünk finom salátát.
kutyatejblogs.denverspostcomA pongyola pitypangot – népies nevei: asszonyhűség, barátfej, békasaláta, bimbófű, buborékfű, ebtej, éjjeli lámpa, férfihűség, gyermekláncfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyatej, lámpavirág, májusi virág, női hűség, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pimpam, pimpamparé, pimpimparévirág, pimpó, pipevirág, pippang, récevirág, sárvirág, Szent János füve, tyúkvirág, vénasszonyvirág, zsibavirág - sok helyen szimpla gyomnövénynek tekintik, pedig a helyzet teljesen más.
A pongyola pitypang jelenléte a talaj nitrogénhiányát jelzi. Hasznos gyógynövényünk, a népi gyógyászatban már az ókorban is használták. Kevesen tudják róla, hogy táplálkozásunkba is beilleszthető. Nem sokan használják a halványított pitypangot salátának, pedig legalább olyan ízletes, mint a későbbi kerti saláták.
Élelmezési jelentősége a választék bővítésében van. Nyugat-Európa több országában fogyasztják halványítva és halványítás nélkül salátának és főzeléknek. Halványítás nélkül is szedhetünk leveleket, de számítanunk kell kifejezetten keserű ízére. Franciaországban helyenként éppen az ilyen levelekből készült salátákat kedvelik. A mi ízlésvilágunknak inkább a halványított változat felel meg.
Termesztett és vadon növő növényeknél is a legfontosabb munka a halványítás vagy etiolálás. Zöld színű leveleiben, levélnyeleiben keserűanyagok halmozódnak fel, amelyek kesernyéssé teszik a lombozatot. Halványítással a keserűanyag-tartalom jelentősen csökken és emberi fogyasztásra alkalmassá válnak a levelek.
A halványítás menete a következő. Kora tavasszal, amikor az első levelek megjelennek a növényen, egy-egy virágcseréppel vagy akár 8-10 cm szalmával fedjük le a növényeket. A takarás mindaddig maradjon rajta, míg azt nem akarja túlnőni a pitypang. Ekkor megkezdhetjük a szüretet. A gyönyörű, halvány levelek ízletesek, kevésbé keserűek, de cukorbaj elleni hatásuk változatlan.
kutyatejhealthygreenkitchencomLetakarás előtt a leveleket lazán kössük össze, majd 2-3 hetes halványítás után a tőrózsát egyszerre vágjuk le.
A gyökereket ősszel kiásva, pincében, nedves körülmények között hajtathatjuk, halványításra ekkor általában nincs szükség. Akinek ízlik, szaporíthatja is. Ehhez augusztusban a magokat vessük el sűrűn hidegágyba, majd két hónap múlva ültessük ki a növénykéket végleges helyükre. Ebben az esetben már tavasszal szedhetjük a levelét.
Tavaszi szaporításkor a magot márciusban vetjük hidegágyba vagy fólia alá. Kiültetése májustól esedékes. A halványítási munkát egyszerűsíthetjük, ha a sorokat 80 cm-re jelöljük ki és 20-25 cm-es mély árokba ültetjük a palántákat. Ősszel a kiásott földdel fedjük be a növényeket.
SALÁTARECEPT VARIÁCIÓK
Vegyes pitypangsaláta
Olajból, borecetből vagy citromléből kevés só hozzáadásával salátaalapot készítünk. Ehhez apróra vágott zöldséget, (pl. petrezselyem, hagyma, metélőhagyma, medvehagyma) és szükség szerint finomra őrölt fűszert: kakukkfüvet, repkényt (nagyon keveset), majorannát, bazsalikomot adunk. ízlés szerint más fűszereket is felhasználhatunk, így köményt, ánizst, koriandert, borágót, borsfüvet, lestyánt, zsályát, levendulát, rozmaringot. Ezekhez esetleg egy szétnyomott főtt burgonyát adunk. A finomra vágott zsenge pitypangleveleket a pácba tesszük, jól átforgatjuk és legalább egy órán át – ha van időnk, tovább – állni hagyjuk.
kutyatejtammysrecipescomPongyola pitypang saláta olvasztott vajban
250 g fiatal pitypanglevelet megmosunk, finomra vágjuk, majd sóval, borssal ízesített olvasztott vajjal leöntve 30 percig állni hagyjuk, közben fokozatosan lehűtjük. Az ízesítést ecet vagy citromlé hozzáadásával fejezzük be.
Pongyola pitypang saláta póriasan
A tál alján egy fokhagymagerezdet szétnyomunk, erre 2-3 evőkanál olajat, 1-2 evőkanál ecetet, 1 teáskanál mustárt, sót és csipetnyi cukrot adunk, simára keverjük. Ebbe a salátaöntetbe kb. 150 g alaposan megmosott, lecsepegtetett, zsenge pitypanglevelet teszünk, majd tálalásig állni hagyjuk (kb. 30 perc).
Pongyola pitypang saláta parasztosan
Meleg, fokhagymával kikent lábosba szórjuk a pitypangleveleket majd vörösborecetben megforgatva, csipet sóval és kevés borssal meghintjük. Tálalás előtt ropogósra pirított füstöltszalonna-szeletekkel díszítjük. Franciaországban ezt a salátát fokhagymaszeletekkel eszik.
Sajtos pitypangsaláta
A fiatal pitypangleveleket 1/3 rész ecetből, 2/3 rész olajból (ízesítés: só, bors, csipet cukor, 1 teáskanál mustár) álló öntetbe keverjük, és egy olyan szelet kenyeret, amelyet előzőleg fokhagymával bedörzsöltünk, aprítunk hozzá. Végül az egészre vékony szeletekben markáns ízű, zsírdús sajtdarabokat hintünk, összekeverjük a salátával és 30 percig érni hagyjuk.
Pitypangfej saláta
kutyatejsassyradishcomA még „bimbózó" virágzatot (200 g) keresztben finom szeletekre vágjuk, csipet cukrot, kevés sót, 1 kis, finomra vágott hagymát adunk hozzá. 2 vagy 3 szelet finomra vágott angol szalonnát ropogósra pirítunk. Ha kész van, kivesszük a serpenyőből és a forró zsiradékba 2 evőkanál borecetet öntünk. Ha felforrt, a felaprított pitypangfejeket beleszórjuk és összekeverjük. A salátát összevágott kemény tojással (fejenként 2 db) körítjük és azonnal tálaljuk.
Pitypangbor
Száraz időben 4 1/2 l pitypangvirágzatot gyűjtünk. Kb. 10 l-es fazékba tesszük, 4 1/2 liter forró vízzel leöntjük. A fazekat lefedjük, 3 napig áztatjuk benne a virágokat. Ezután a folyadékot molinókendőn átszűrjük, a virágzatokból a lét kifacsarjuk. A folyadékba dobunk egy kis gyömbérgyökeret, 3 finomra vágott narancs és 1 citrom héját valamint 1 1/4 kg cukrot. Az egészet egy nagy fazékban 20 percig lassú tűzön felfőzzük. Mázas cserép- vagy porcelánedénybe töltjük. Lehűtjük, egész addig, amíg testmeleg nem lesz. 1/2 darab élesztőt egy pirított rozskenyéren elkenünk és a folyadék tetejére téve azon úszni hagyjuk. Az edényt kendővel lefedjük, 6 napig meleg helyiségbe állítjuk, ezután a bort nagy edénybe szűrjük, és pamutkendővel letakarjuk. Három hétig sötét helyen állni hagyjuk, majd az edény tartalmát palackokba fejtjük. Az üvegeket dugóval gondosan lezárjuk. A bort legalább karácsonyig pihentessük.
A pitypang szirupról (hamis méz) és a pitypangból készült pótkávéról korábbi cikkeinkben olvashatnak.



Share

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu