Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek
látaboglárka (Ranunculus ficaria v. Ficaria verna)
Magyar, mai, hivatalos neve is mutatja, mire használható, persze ezenkívül még számos helyi neve ismert. Sok helyen nálunk és Európában fogyasztották. Salátán kívül főzve, párolva is ehető, szárítva gyógynövényként is használható. Veseproblémák esetén teaként, vizelethajtó, enyhe fájdalom csillapító is. Külsőleg sebösszehúzó, aranyér-gyógyír, fekélyekre is használták.
Megfelelő óvatossággal kezelendő. Fiatal leveleit ajánlott leszedni. Aki még nem kóstolta, kicsivel kezdje, mert allergiás reakciót okozhat, külsőleg bőrirritáló lehet. Virágzás után már ne szedjük. Azt írják virágzás után lesz mérgezőbb, de a méreganyagok nem stabilak, főzéssel, szárítással elbomlanak.
Virágbimbóiból és gyökérkoloncaiból is lehet készíteni ehetőt, de szerintem nagyon gazdaságtalan gyűjteni, nagyon gyorsan kinyílnak a bimbók, a gyökérkolonc gyűjtés természetkárosító is.
Virágainak mérgező nem-mérgező tartalmáról nem sokat sikerült találnom, így azt nem tudom.
Miért jó enni: mint minden zöld levél magnézium forrás. C-vitamintartalmáról azt írják magas, mert egykor skorbut ellen hatásos volt (persze ez csak nyersen fogyasztva érvényesül.)
Én eszem, de csak más zölddel keverve szeretem, mert van valami kis szappan íze. Egyébként van is szaponin a leveleiben, ami miatt túl sokat nem ajánlott enni. Hasmenést okozhat. A szaponin vérbe jutva mérgező, roncsolja a vörösvértesteket. De ha megesszük elvileg nem jut a vérbe.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!