Gyógyító növények: kökény (kép)

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

kökény

Lépések:
1. Kökénygyűjtés. Nagyszemű, érett kökényeket keressünk.
2. Szártalanítás, válogatás, mosás., lecsepegtetés
3. Fagyasztás legalább egy napra, de tovább is lehet. Fanyar íze mérséklődik, helyettesíti a "dércsípést".
4. Főzés magostól, annyi vízben amennyi éppen ellepi, inkább kevesebben. Forrástól számítva 10-15 perc után, valószínűleg puha lesz. Ha kicsit hűlt gumikesztyűs kézzel szét kell nyomkodni, vagy botmixerrel kicsit megdolgozni, de óvatosan, hogy a magok ne törjenek fel (kéksav/cianid tartalmuk mérgező).
6. Magmentesítés passzírozással. Akkora lyukú szűrőn, amin a magok éppen nem mennek át. Nem kisebb lyukún, mert akkor nagyon sokáig tart, és nagy a veszteség.
7. A magmentes anyagot ismét felforraljuk, ízlés szerint édesítjük, majd ismételt forrástól számítva, kb. 20 percig kis lángon kevergetve főzzük.
8. Forrón, sterilizált (sütőben, mikróban vagy forró vízben) üvegekbe töltjük. Szintén steril tetőkkel lezárjuk, és kihűlésig dunsztba tesszük.



Tippek:
1. Kevés citromsav hozzáadásával a passzírozás után, még jobban előhozhatjuk a kökény színanyagait. A citromsav /citromsó a tartósítást is segíti. De mértékkel, mert a kökény egyébként is savanykás

2. Fűszerezni lehet
- citromhéjjal, citromporral (nálunk kapható volt, keresem újra, mert bár számomra ismeretlen eredetű, és készítésű, de nagyon finom fűszer)
- vagy mandula darabkákkal (lapocskák vagy hasábok), kevéssel, mert mire összeérik majd az üvegben, nagyon karakteres mandulás ízt ad a lekvárnak.
- vagy egész fahéjjal , de azt már a főzés elején tegyük bele és a végén vegyük is ki.

3. A magokkal együtt kipasszírozott, veszteségnek számító anyagot vízzel felöntve, ismét felfőzve, pici citromsavval a színeket még jobban kioldva, majd újrapasszírozva egy kisebb lyukú szűrőn, édesítve, még mindig nagyon élénk színű és finom ízű szörpöt készíthetünk. Ezt is forrón, sterilen eltehetjük télire.

A hőkezelés a kökény egyébként magas C-vitamintartalmát már tönkretette, de még így is számos jótékony hatású anyag marad a lekvárban és szörpben.

Kökényes és más vadgyümölcsös itókák (alkoholos italok): itt az Erdőkóstolón: shttp://erdokostolo.blogspot.hu/2012/11/c

képek

Látta 137 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

mi idén különösen sokat szedtünk fagyasztva is szárítva is van bőven ,

Válasz

Madarász Lajosné Éva üzente 10 éve

Gyermekkorunk domboldalon termett inyenc csemegéje, milyen jó is volt
amikor a dér már megcsipte.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Kedves János, köszönjük, hogy bevezetsz az általunk ismert, vagy kevésbé ismert növények gyógyhatásainak ismeretébe. Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Kedves Répasy jános!

Miért olyan egészséges a kékszőlő, a kékáfonya, a kékszilva, a kökény héjai?

Az elmúlt hétvégén gyönyörű kiránduló idő volt. Még egyszer előveszem a biciklit – gondoltam. Erdei bicikli-túrára indultam. Utamba került egy szép nagy kökénybokor, tele kékszemű kökénnyel. Meg kellett állnom, és elkezdtem csipegetni. Bevettem a számba a gyümölcsöt, nyelvemmel és fogaimmal kiforgattam a magokat. A magokat kiköptem és a héjat lenyeltem. Még a nagyapámtól tanultam, hogy így kell enni a kökényt. Mikor a dér megcsípi, akkor már nem olyan fanyar, és ehető a kökénybokor gyümölcse. Eszembe jutott egy nagyon régi kép a NATIONAL GEOGRAPHIC címlapján egy afgán lányról, ami nekem nagyon tetszett annak idején. Bár nem teljesen kökény színű volt a szeme, de elneveztem „kökényszemű barnalánynak”. Miért tetszik nekünk annyira a kökény szem? Lehet, hogy az egészségesség érzésével függ össze? Ki tudja? Afgán lány

Van olyan vélemény, hogy a hamvas réteg a kék gyümölcsök felszínén megakadályozza a gyümölcsök gombás fertőzését. Jómagam onnan közelíteném a helyzetet, hogy a hamvas rétegben lévő pterostilbene és rezveratrol nevű flavonoid molekulák megakadályozzák az ultraibolya sugárzás és kozmikus sugárzásból eredő ionizációt a gyümölcs felszínén. Így nem alakulnak ki a gyümölcsön mikro sérülések, amelyeken támadást indíthatnának a kórokozók. Tehát a helyes sorrend az, hogy a sérüléseket megakadályozva megakadályozzuk a fertőzést is.

A fent említett két flavonoidról kimutatták, hogy a legjobb gyulladáscsökkentők és a legjobb öregedés- gátlók.

A kékhéjas gyümölcsök héjain kialakult hamvas réteg két flavonoidja a káros ionizációk gátlói, Nyugodtan kijelenthetjük, hogy megtaláltuk a természet két leghatékonyabb egészségvédő molekuláját a kékgyümölcsök felületi hamvaiban.

Ezen kívül írok még az öregedés- gátlásáról is. Miképpen védik a sejtjeinket az öregedéstől.

Ha érdekel ez a téma, kattints ide, itt elolvashatod részletesen>>

Baráti üdvözlettel:



Dr. Hummel Zoltán

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu