Gyógyító növények: Mini kiwi termés 2013. (kép)

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Mini kiwi termés 2013.

Finom, édes. Nem kell meghámozni.

Látta 501 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

Mini kivi, a divatos balkon "gyümölcsfa"

A kivi szóról a gyümölcsön kívül asszociálhatunk Új-Zélandra, vagy éppen az apró termetű kivi madárra. És valóba van összefüggés e három főnév között. A kivi Kelet Ázsiából származik, de tény és való, hogy Új-Zélandba is elkerült az 1900-as évek elején, ahol hamarosan gyümölcséért kezdték termeszteni. Az új-zélandiak azonban előszeretettel kivi gyümölcsnek nevezték, mert a kivi név már foglalt volt egy bennszülött madaruk számára. De nem kell ilyen távoli tájakra utaznunk, hogy megismerkedhessünk a növénnyel. Saját teraszunkon vagy napos, déli fekvésben, a kiskertben is sikerrel tarthatjuk.
A növény bemutatása

A mini kivi (Actinidia arguta 'Issai') kúszónövény. Akár 16 méteres példányokat is nevelhetünk. Növekedése nem olyan erőteljes, mint fajtársaié, ezért kimondottan alkalmas teraszra, mediterrán kertbe edényes növénynek. De kiültetve is megmarad. Bárhová kerül lenyűgöző látványt nyújt. Leomló lombozatának, finoman fogazott, fényes-zöld leveleinek köszönhetően. A kivit már csak mutatós leveleiért is érdemes ültetni, a termés csupán ráadás. Krémfehér virágai illatosak, de jelentéktelenek. A mini kivi egyik nagy előnye, hogy az alapfajtól eltérően a növény nem kétlaki. Bár szakvélemények szerint termésképzését segíti, ha porzós példányt is ültetünk a közelébe. A termőre fordulással nem kell sokat várnunk. Az ültetés utáni második évben már terem. Kopasz terméseinek íze, kinézete is megegyezik a jól ismert kivivel. De valamivel apróbb termetű, és édesebb ízű. Egyes vélemények szerint kevésbé zamatos. A gyümölcs cukortartalma 20% körüli, és C-vitamin tartalma magas. Októberre érik be.
Gondozása

Az erős fagyok a fiatal hajtásokban kért tehetnek, de ezt könnyen kiheveri. Miután kúszónövény, feltétlenül szüksége van valamilyen támasztékra. Ebből a célból használhatunk például bambusz támasztékot. Ha nincs módunk elkészíteni, a mutatós, dézsás növény támasztékkal együtt meg is vásárolható.

Metszését a szőlőéhez hasonlóan végezzük. Metszeni tél végén, vagy nyár végén ajánlatos, amikor a vízfelvétele alacsony. Ernyő alakra metszve hasznosítja legjobban a fényt. Az első évben egy főhajtást hagyjunk meg, így eléri a támrendszer tetejét. A második évben koncentráljunk az oldalhajtásokra. Napos, meleg helyre, üde, jó vízgazdálkodású, humuszban gazdag, savanyú talajba való. Meghálálja, ha talajába marhatrágyát, komposztot keverünk. Április, május, júniusban műtrágyázhatjuk (N-P-K 15-15-15). Öntözést kíván. Miután mészkerülő, legjobb, ha lágy vízzel, esővízzel öntözzük. Fás vagy félfás dugvánnyal szaporítható.

Virágzáskor monília ellen permetezhetjük a jobb terméskötődés érdekében. Forró, száraz nyarakon megtámadhatják a takácsatkák.


Gyümölcse

Gyümölcsét akkor szedjük, amikor már kicsit puha, ha megnyomkodjuk. Ha mégis keményen szedjük le, tartsuk együtt őket nejlon zsákban, ahol a fejlődő etilén segíti a gyümölcsök gyors beérését. Ha a gyümölcs tapintása az érett őszibarackra emlékeztet, akkor a megérett a fogyasztásra. Pár napig tárolhatjuk kilyuggatott nejlonzacskóban a hűtőszekrényben, vagy mélyhűthetjük 10-12 hónapra.

A kopasz kivi előnye, hogy hámozás nélkül is fogyasztható. Nyersen a legegészségesebb. Kollagénbontó enzimei nemcsak ízletessé, de porhanyóssá is teszik a sült vagy éppen grillezett húsokat. Elég, ha sütés előtt 30 percre a hússzeletekre fektetjük a felkarikázott gyümölcsöt. Tálalhatjuk frissen felkarikázva húsételekkel. Frissen készült kivi sékkel leönthetjük a vanília fagylaltot.

Kínában már négyezer évvel ezelőtt a kivi kipréselt levét használták a csecsemők bőrének tonizálására. Ha bőrtáplálónak összetörünk egy fél banánt, egy kivi gyümölcshúst, máris kész a bőrtápláló pakolás. Nem kell mást tenni, mint a megtisztított arcra 15-20 percre föltenni.
Kiss Gábor hobbikertész

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 10 éve

na végre már azt hittem elköltözött mindenki más tájakra mi mis gondolkodunk a telepítésén .főleg ha ilyet látunk

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu