Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A bőkezű ősz ajándéka:a szilva.
Frissen vagy aszalva,nyersen,édességként vagy sült húsok mellé tálalva egyaránt finom csemege.Nem beszélve arról,hogy a szilva a legízletesebb hashajtónk...
Hibátlan szemeket vegyünk,ne legyenek túlérettek,de a kőkemény szemektől is óvakodjunk.A szilva hamar megérik állás közben,1-2 napon belül megpuhulnak otthon.A szilvát egyébként érdemes érni hagyni,mert a legmagasabb antioxidáns-tartalommal érett állapotban rendelkezik.
A friss szilvának nem magas a cukortartalma,viszont sok vizet raktároznak,mintegy 85 százaléka víz.Nem csoda,ha jól oltja a szomjat.Tíz deka gyümölcs nagyjából 50 kalória ( 209 Kj ) energiát hordoz.Szénhidrát tartalma 10,3 g körüli.Vitaminjai közül említést érdemel az A-,az A-pro vitamin,a béta-karotin,a B1 és B2,-illetve csaknem valamennyi B- vitamin,továbbá a C-vitamin.
Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat ( kálium,kalcium,foszfor és magnézium ) és cinket.
Jó párosítás.
Ha főzünk belőle,elsősorban édességekhez használjuk.Jól gazdagítható vele a piskóta.Természetesen nem ajánlott a szilvát meghámozni,a fél szilvákat héjukkal helyezzük a piskótába,nehogy eláztassák a tésztát.
A szilva kiváló a klasszikus pite töltelékének,jó alanya egy réteshez,kelt buktához,a klasszikus gombócról nem is beszélve.
A szilvából érdemes lekvárt főzni.A szilvalekvár évszázadok óta fontos tápláléka a magyar embernek.Sok helyen sütőben,tepsiben,cukor nélkül sütik meg a gyümölcsöt.Az igazán finom,buktába való masszív lekvárok ezekből a tepsikből kerülnek ki.Savanyíthatjuk,kompótnak tehetjük el,lehet belőle levest,mártás húsok mellé,de a desszertek sora meg szinte végtelen.Fűszerek közül a legjobban a fahéj a szegfűszeg illik hozzá.
Egy kicsit merész,de izgalmas kombináció,ha rózsaborssal vagy a szegfűborssal ízesítjük.
Ha hús mellé kínáljuk,akkor zöld fűszerekkel is meg bolondíthatjuk.Például a szilvamártást egy egészen kevés kakukk fűvel.
Rumos és szilvás pite.
Hozzávalók:a tésztához:25 dkg liszt,12,5 dkg lágy vaj,12,5 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,fél teáskanál fahéj,1 teáskanál sütőpor,15 dkg összevagdalt dió,4 tojás,2 evőkanál rum,1 kg szilva;az öntethez: 20 dkg porcukor,3 evőkanál rum,valamint:5 dkg összevagdalt dió,2 evőkanál összevagdalt pisztácia,1 dl tejszín.
A tésztához a vajat összedolgozzuk a cukorral,a vaníliás cukorral,a fahéjjal és egy csipet sóval.A lisztet elvegyítjük a sütőporral,a dióval,és a tojásokkal váltakozva a vajat masszába dolgozzuk.A rumot is hozzáadjuk.Kibélelünk sütőpapírral a tepsit.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.A szilvát megmossuk ketté vágjuk,kimagozzuk.A tésztát tepsibe simítjuk,a tetejét kirakjuk a szilvával,és sütőben 45 percig sütjük.A mázhoz összekeverjük a porcukrot a rummal és 1-2 evőkanál vízzel.A máz legyen jó sűrű! A kész süteményt vastagon meglocsoljuk vele,és megszórjuk a vagdalt dióval,pisztáciával.Díszítéskor a tejszínt kemény habbá verjük,hab rózsákat nyomunk a szeletekre,és menta leveleket tűzünk bele.
Szilvalekvár.
Hozzávalók:4 kg szilva,40-80 dkg cukor ( a gyümölcs édességétől függően ),fél dl 20 százalékos ecet.
A szilvát kimagozzuk,egy nagyobb hibátlan edénybe tesszük.Hozzáadjuk a cukrot és az ecetet,24 órán át letakarva tartjuk,majd feltesszük főni.
A forrástól számítva körülbelül 5 órán át főzzük kisebb hőfokon,a lényege,hogy tilos megkavarni! Akkor lesz sűrű lekvár,ha 1/3-ra összefő,a mennyisége.A végén 15-20 percig folyamatosan keverjük,hogy szétessen a még egyben lévő héj.Üvegekbe merjük,és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Forrás: TVR Újság 2015.szeptember 14.-20. 38.Hét.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Pitébe zárt sós és édes finomságok.
Gyömbér-gyógynövény és fűszer.
Csemegekukoricát minden fogásba.
Körte,a nagylelkű ősz ajándéka.