Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kannibalizmus: miért szokott le róla szinte teljesen az emberiség?
Hosszú sorban haladnak az azték piramis teteje felé a hőségtől és a
félelemtől félig alélt foglyok. A piramis tetején a papok vágóhídi
precizitással metszik ki az áldozatok szívét, és lökik le a majdan
eleségként szolgáló testeket. A világ másik felén a győztes harcból
hazatérő pápua törzs tagjai az elfogott ellenségből készítenek pompás
lakomát. És ez csak két példa az egykor a világ minden táján elterjedt
emberevésre, amely még napjainkban sem szűnt meg teljesen, és egy nagy
éhínség miatt bármikor újra előfordulhat.
Morbid, de észszerű a kérdés: miért nem esszük meg egymást? Pedig tisztán
táplálkozástudományi szempontból nézve, a kannibalizmus
kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálkozást nyújt, mert optimális
arányban és jól emészthető formában tartalmazza a testünk számára
szükséges tápanyagokat. Ráadásul - legalábbis az új-guineaiak szerint -
az emberhús nagyon ízletes, jobb a sertés- vagy a csirkehúsnál. A mai
civilizált társadalmakban azonban olyan erős gát épült be az emberekbe
ez ellen a szokás ellen, hogy az emberhús fogyasztását a legtöbben még a
gyilkosságnál is megvetendőbb bűnnek tartják. Visszatartó erő még a
nagy fertőzésveszély is. Nem volt azonban ez mindig így.
Az embereknél három esetben szokott előfordulni emberhús fogyasztása.
Akkor, ha kevés az egyéb élelem, rituális okokból, és torzult
személyiségű bűnözőknél (ez utóbbiakkal jelen cikkben nem foglalkozunk,
de az ajánlatok között olvashat a közelmúlt híres kannibáljairól). Az
újabb kutatások szerint az első két eset gyakran átfedi egymást: a
szertartások tulajdonképpen felmentést adnak az emberevés hagyományos
"tilalma" alól, és a rítusokban részt vevők nyugodt lelkiismerettel
lakhatnak jól hússal, amihez egyébként igen ritkán juthatnak.
Noha a kannibalizmusról sokan úgy hiszik, hogy azt kizárólag a primitív
óceániai törzsek (például pápuák) gyakorolták, az emberevés szokása
egyidős az emberiséggel és a világ minden táján előfordult. Számos
régész állítja, hogy az ősember létfenntartásához szinte biztos
fogyasztott emberhúst. A kutatók azt is felfedezték, hogy a modern ember
hordoz egy olyan gént, amely közvetett bizonyítékul szolgálhat az ősi
kannibalizmusra. Ez a gén egy olyan - a fertőző szivacsos agysorvadáshoz
hasonló - agybetegség ellen nyújt védelmet az embereknek, amely a
feltételezések szerint kizárólag az emberi hús fogyasztása révén terjed.
Amerika őslakói is előszeretettel fogyasztottak emberhúst. Az aztékok
fővárosukban, Tenochtitlánban, szabályos időközönként nagy mészárlásokat
rendeztek. A piramis legfelső emeletén a papok futószalagon ölték a
foglyokat, s miután kitépték a szívüket, letaszították őket a piramis
lépcsőin. A piramis alján aztán levágták a fejüket, a maradékot pedig
foglyul ejtőiknek adták. Ők a következő nap földarabolták az áldozatot, s
borssal, paradicsommal és tökvirággal ízesítve megfőzték.
Ezeket a nagy mészárlásokat ugyan szertartások vezették be, de ez ne
tévesszen meg bennünket. Nem a vallás, hanem az éhség juttatott oda
egész népeket, hogy embert egyenek. Az aztékok nem tartottak nagyobb
számban olyan haszonállatokat, amikkel megoldhatták volna a
háromszázezer lakosú Tenochtitlan húsellátását. A kannibalizmusnak a
mezőgazdaság fejlődése vetett véget. A vágóállatok egyre nagyobb arányú
fogyasztásához képest az emberhús megszerzése fáradságos és veszélyes
tevékenység volt.
Észak-Amerikában sem volt ismeretlen az emberevés. Az anaszázi indiánok
egy évezreddel ezelőtt a mai Egyesült Államok Négy Saroknak nevezett
délnyugati vidékén éltek. A Négy Sarok az a térség, ahol Colorado,
Új-Mexikó, Arizona és Utah szövetségi állam határai 90 fokos szögben
találkoznak. A több mint hatszáz éve nyomtalanul eltűnt nép
megismerésére először a múlt század közepén kezdődtek komoly tudományos
kutatások. A legalaposabb ásatásokat Christy Turner, Arizona Állam
Egyetemének antropológiaprofesszora és felesége folytatta három
évtizeden át.
A feltárt csontmaradványok tüzetes megvizsgálása során derült ki, hogy
az anaszázi törzsek kisebb csoportjai évszázadokon át, időről időre
megtámadták egymás településeit, a legyőzötteket, nőket és gyerekeket
beleértve, megölték, megnyúzták, feldarabolták, és sülve vagy főve
megették.
Pápuák - szelíd emberek az örömök völgyében címmel ír A Földgömb 2010.
május-júnusi száma a pápuák mai életmódjáról, amelynek már nem része az
emberevés. "A...megbélyegzésen nem egyszerű változtatni, de a valós
helyzetet mi sem szemlélteti jobban, hogy amikor Delhiben indiai
ismerősömnek meséltem a mai pápuákat sújtó európai tévhitekről, azonnal
közölte, hogy a pápuák lakóhelye helyett itt a fővárosban könnyen
megszervezheti, ha emberhúst szeretnék enni..." - írja a cikk szerzője,
Kirschner Péter bevezetőjében.
Turnerék az általuk feltárt hetvenhat lelőhely közül harmincnyolc helyen
bukkantak kannibalizmus nyomaira. Az indiánok éles kőszerszámokkal
vágták, kaparták le a csontokról a húst, a hosszabb csontokat, például a
lábszárcsontot, hosszanti irányban hasították ketté, hogy könnyebben
férjenek hozzá a nagy tápértékű csontvelőhöz. A megskalpolt koponyát
feltörték, azután arccal lefelé a tűzhely parazsára helyezték, hogy az
agyvelőt magában a koponyában főzzék meg. A lerágott csontokat
szemetesgödrökbe vagy csontvermekbe dobták - elföldelésnek,
hamvasztásnak vagy bármiféle rituális temetésnek sehol sem maradt nyoma.
Úgy bántak az emberi maradványokkal, mint a civilizált ember az általa
elfogyasztott állatok csontjaival.
Az európaiak sem lehetnek azonban túl büszkék magukra. A leghíresebb és
legtragikusabb tömeges emberevési esetek a 14. század elején egész
Európán végigsöprő éhínség alatt történtek. Nem volt ritka, hogy a
kiéhezett és végsőkig elkeseredett szülők saját gyermekeiket ették meg. A
nagy éhínségek alatt máskor is, még a II. világháború alatt is
előfordultak szórványos emberevési esetek. De nemcsak ilyen szélsőséges
helyzetekben fordult elő kannibalizmus. Egy időben a korai közép- és
felsőbb osztálybeli emberek között ínyencségnek számított az emberhús. A
keresztes háborúk idején is gyakori volt az emberevés. Állítólag
egyszer, amikor beteg volt, Oroszlánszívű Richárdnak is föltálaltak
szaracénhúst disznóhús gyanánt. Amikor a király kérte, mutassák meg neki
a disznó fejét, a szakács behozott egy emberfejet. A király nevetve
mondta, most, hogy tudja milyen jó a szaracénhús, biztos, hogy emberei
nem fognak éhezni.
Manapság szinte kizárólag alkalmi emberevési esetek fordulnak elő,
rendszeresen gyakorolt, főként rituális emberevésről alig van
tudomásunk. Jelenlegi ismereteink szerint még a kannibálok
"őshazájában", Pápua-Új-Guineán és a környező szigeteken is
gyakorlatilag teljesen megszűnt az emberhús fogyasztása. Egy-két nagyon
elszigetelt törzsről, például a Pápua délkeleti részén élő korowai vagy
kolufo törzs tagjairól úgy gondolják, hogy még mindig nem hagytak fel az
emberhús fogyasztásával, de erre nincs bizonyíték. Egyes melanéziai
törzsekről is úgy tudják, hogy gyakorolják még a rituális és a harcok
idején előforduló emberevést.
Annál több bizonyíték utal az alkalmi afrikai emberevésekre. A libériai,
Sierra Leone-i és a kongói törzsi háborúk folyamán sokszor előfordult,
hogy az ellenség katonáit - elsősorban elrettentési célzattal -
földarabolták, és egyes testrészeiket elfogyasztották.
Napjaink egyik legnagyobb nyilvánosságot kapott emberevési esete az
éhezés miatt történhetett meg. 1972. október 13-án lezuhant az Andokban
az uruguayi rögbicsapatot szállító repülőgép. Az életben maradt 16
embert csak 1972. december 23-án találták meg a mentőcsapatok. A
készletek elfogyása után társaik hó alól kikapart holttesteit
fogyasztották.
Ez az eset két fontos dologra is rávilágít a kannibalizmussal
kapcsolatban. A békés vagy csak elviselhető együttélés feltétele, hogy
magas gátlási küszöböt hozzunk létre magunkban az állandóan jelenlévő
kísértés, egymás fölfalása ellen. Ez sikerült ugyan, de nem jelenti azt,
hogy a küszöb rendkívüli körülmények esetén is mindig áthághatatlan
marad. Az életben maradás ösztöne sokszor ledönti az erkölcsi gátakat,
és akkor szinte mindenki enged a mélyben lapuló ősi késztetéseinek.
(F:Pesthy Gábor)
Tekintsd meg és vegyél részt az Agrárium Klub szerkesztésében. http://agrarpraktikum.network.hu/
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Az éltető brokkoli!
husvét étkeink