Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A tyúkhúrt sokan csak gyomnövénynek vagy gaznak tartják, pedig ennek a növénynek figyelemre méltó gyógyító hatásai vannak, sok betegséget megelőzhetünk vagy kúrálhatunk vele hatékonyan.
A közönséges tyúkhúr (Stellaria media) áprilistól a fagyokig virágzik, nem nehéz megtalálni bármely veteményeskertben vagy beépítetlen telken, árokparton. A szegfűfélék családjának csillaghúr nemzetségbe tartozik, általánosan elterjedt, a nitrogénben gazdag talajokat kedvelő növényfaj.
Egyéves, hideg évszaki növény; ősszel vagy télen csírázik, majd áttelel. Vékony karógyökerével, heverő szárának csomóiból eredő bojtos gyökereivel szilárdan kapaszkodik a földben. Levelei átellenesen állnak. A szár alsó levelei nyélbe keskenyednek. Kora tavasztól késő őszig virágzik, gyakran enyhe téli napokon is. Virágai aprók, fehérek, a levelek hónaljában vékony kocsányokon fejlődnek, magányosak vagy álernyős virágzatot alkotnak. Egyedenként több ezer mag terem. A virágzás és a termés megjelenése időben nem különül el. A magvak 2 °C-on már csíráznak, csírázóképességüket 25 évig is megtarthatják a talajban.
Gyógyhatása
Sok betegség ellen hatásos gyógyír:
- epe és vese működését segíti a teája. Kőoldó hatása is van.
- egyike azon ritka gyógynövényeknek, amelyek a vérben levő koleszterint-szintet csökkentik.
Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel, éhgyomorra fogyasszuk.
segít a görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén. Segítségével gyorsabban elmúlnak a furunkulusok, a diatézis, az ekcéma súlyosbodása. A növényt használják hashajtóként és vízhajtóként, valamint arthritis, köszvény, reuma és különféle sérülések esetében. Ha álmatlanságtól, elhízástól, szemgyulladástól szenvednek, szintén jól jöhet ez a szerény kis növény.
Diabéteszes betegek számára nélkülözhetetlen ez a zöldféle. Rendszeresen használják, kisebb mennyiségben. Alacsonyan tarja a vércukorszintet és szabályozza az egész endokrin rendszer működését. A tyúkhúr javítja az általános anyagcserét. Szaponintartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben hasmenést, hányást okozhat , tehát egyszerre ne sokat fogyasszunk, inkább csak kiegészítésként, fűszerként használjuk. Tisztító hatása miatt azonban eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj – és a későbbiekben (láncreakcióként) minden belső szervünk – működését. Diabétesz esetén ez nagyon fontos, de egészséges szervezetre is jó hatással van.
Fogyasszuk fűszerként
Fogyasztása egyszerű: naponta gyűjtsük a tyúkhúrt, folyó víz alatt mossuk meg a leveleit, és adjuk hozzá a salátához.
Pároljuk, főzzük, szárítsuk, használjuk fűszerként.
Érdemes tavasszal összegyűjteni a fiatal hajtásait, ezeket mossuk le, itassuk le róla a nedvességet és szárítsuk meg. Ezután őröljük porrá, és tegyük el egy befőttes üvegbe. Adjuk bármilyen ételhez, szórjuk rá szendvicsekre.
Nyersen készül a tyúkhúr leves: a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval és nyers fokhagymával.
Víz és tej keverékét adjuk hozzá, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze.
Főtt burgonyát keverjünk hozzá és máris fogyaszthatjuk!
Forrás: egeszsegtukor
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
csicsókáról