Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Babapiskóta egyszerűen nagyszerűen.
A babapiskóta piemontei kekszkülönlegesség.Több néven is felbukkan a gasztronómia történetében:a középkorban savoiradiként találkozhatunk vele.Nevét az olasz királyi családról,a Savoyaikról kapta.A kultúrtörténeti írások szerint az angolszász ladyfinger elnevezést annak köszönheti a piskóta,hogy a kisült példányokról hölgyek ujjára lehet asszociálni,bár az esetek nagy többségében a babapiskóta mérete egy jól megtermett súlyemelő ujjával vetekszik.
A piemonti tartomány közelsége és a királyi udvarban történő debütálás után a franciáknál is hamar megvetette a lábát a babapiskóta.Olyannyira,hogy Diderot Enciklopédiájában a Charlotte tortánál kifejezetten ez a keksz szerepel,mint alapanyag.
Franciaország után jött Anglia,pontosabban az olaszoknál időző Keats,akit megihletett a likőrbe,borba mártható édesség.A minimális alapanyagból,sütőpor,illetve élesztő nélkül készülő sütemény a zsidóknál is kedvelt,főleg a húsvéti időszakban készítik.
Mire használjuk?
A babapiskóta nagyon jó alapanyag többféle desszertnek,igazi valója akkor tárul elénk,ha hagyjuk,hogy magába szívjon némi nedvességet.Ilyenkor eltűnik a fűrészporos jellege,és a helyét átveszi valami omlósan finom,könnyű,mámorítóan krémes állag.
Ha pohárkrémhez használjuk,akkor is meg lehet egy kicsit locsolni valamilyen,a krémmel harmonizáló sziruppal,likőrrel,de ha van ideje állni a hűtőben és a krém állaga is elég lágy,akkor nem nagyon kell előkezelni.
Az olaszoknál gyakorta adják zuppa ingleséhez vagy zabaglionéhoz,de tiramisut is készíthetünk poharakba porciózva a felhasználásával.Ha gyors desszertre vágyunk,akkor egy kevés babapiskótából kis pudinggal,gyümölccsel és esetleg gyümölcspálinkával vagy likőrrel remek dolgokat készíthetünk.
A babapiskóta azonban hivatalosan is több sütemény alapanyaga,ilyen a már korábban említett Charlotte,a tiramisu,illetve a firenzei eredetű Zucotto,aminek a formáját állítólag a firenzei dóm kupolája ihlette.
Kávés alagút.
Hozzávalók:12 szelethez:
10 dkg vegyes aszalt gyümölcs
2 dl tejszín
25 dkg tehéntúró (vagy rikotta)
10 dkg porcukor
1 tasak expressz zselatin fix
2-3 dl gyenge feketekávé
1 evőkanál cukor
30 db babapiskóta
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket apróra összevágjuk. Egy 30x10 cm-es téglalap alakú formát kibélelünk frissen tartó fóliával. A túrót áttörjük, kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket. A tejszínt
A kávéban feloldjuk a cukrot, egyesével megmártjuk benne a piskótákat (ne áztassuk el), és kirakjuk vele a forma alját és két oldalát. Betöltjük a krémet, elsimítjuk, és a maradék, kávéba mártott piskótával lezárjuk. Megnyomkodjuk.
Pihentetjük 2-3 órán át, de akár egy éjszakán át is.
Tálaláskor deszkára kiborítjuk, eltávolítjuk a fóliát és felszeleteljük. Ízlés szerint bevonhatjuk csokoládémázzal!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Pitébe zárt sós és édes finomságok.
Gyömbér-gyógynövény és fűszer.
Csemegekukoricát minden fogásba.
Körte,a nagylelkű ősz ajándéka.