Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .
Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Cukkini,a sokoldalú zöldség.
A nyár kedvelt finomsága a cukkini.Nem csak a fogyókúrázók kedvence.Igazi különlegességek készíthetők belőle,ráadásul nagyon kedvező az egészségre gyakorolt hatása.
A cukkini jó szerkezetű húsa szinte elolvad a szájban.A mediterrán országokban inkább a sárgás,zsengébb típusú cukkinit fogyasztják.
Íze lágy,kissé hasonlít a tökére.
Akkor a legfinomabb,ha még fiatal,zsenge,ilyenkor még a magját sem kell kiszedni,elég alaposan megmosni,meghámozni sem kell-a héjában vannak a leghasznosabb anyagok.Fogyaszthatjuk párolva,főzve,sütve akár grillezve is,de tehetjük lecsóba,salátába,készíthetünk belőle fasírtot vagy megtölthetjük.
Nagyon jó főzelék készül belőle,párolva egy kis fokhagymával remek diétás köret.A lecsó jól lazítható,gazdagítható vele,karikára vágva a vége felé adjuk az ételhez.Levesnek is elkészíthető,egy botmixerrel krémesítve,némi fűszerrel gazdagítva pedig mártásnak sem utolsó.A virágát is elfogyaszthatjuk salátaként vagy rántva.
Fűszerezni kell.
Hibátlan héjú,kemény húsú példányokat vegyünk.Ha töltjük,érdemes nagyjából egyforma méretűeket venni,ha összefőzzük valamivel,akkor inkább a kisebb darabokra vadásszunk.
A cukkini jól idomul bármilyen ételhez.Ha nem főzzük túl,hanem csak pároljuk,akkor nagyon kellemes állagú,kissé roppanós,de nem nyers élményt ad az ételnek.Jól harmonizál a zöld fűszerekkel,jó hozzá a kakukkfű,oregánó,bazsalikom,rozmaring.De más irányba is elvihető az ízvilága egy kis szerecsendióval,frissen őrölt fekete borssal vagy egy csipetnyi rózsaborsos sóval.
Gyulladáscsökkentő hatása van,emellett jót tesz az asztmásoknak.Fokozza a bélműködést,erősíti az immunrendszert,és a hasnyálmirigy-gyulladásra is orvosság.Kifejezetten alacsony a kalóriatartalma ( 10 dkg cukkiniban 15 kalória található ),sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz,található benne mangán,kálium,foszfor,A-és B-vitamin.A cukkini segít karbantartani a szívünket,és hatásosan küzd az érelmeszesedés ellen.
Cukkini krémleves egyszerűen.
Hozzávalók:4-5 kisebb cukkini,1 vöröshagyma,1,5 dl tejföl,1 liter csirkealaplé,só,frissen őrölt fekete bors.
Az apróra vágott hagymát olajon,egy kis vízzel felöntve lassan megdinszteljük.A cukkinit karikára vágva megpároljuk,majd botmixerrel az egészet átsimítjuk,sózzuk,borsozzuk,végezetül egy kis tejföllel gazdagítjuk,és hagyjuk még egyet rottyanni.
Csirkés-cukkinis spagetti.
Hozzávalók:30 dkg spagetti,30 dkg csirkemellfilé,12 dkg húsos szalonna,1 nagyobb cukkini,2 gerezd fokhagyma,olívaolaj,só,rozmaring,oregánó.
A felkockázott szalonna zsírját kisütjük,majd rányomjuk a fokhagymát,és hozzáadjuk az apróra vágott csirkemellet.Sózzuk,fűszerezzük,majd a szintén apróra szecskázott cukkinit is hozzákeverjük.Amíg a cukkini kicsit veszít a tartásából,megfőzzük a spagettit,majd a kész tésztát beleforgatjuk a csirkés raguba.
Cukkinifasírt.
Hozzávalók:2 bögre reszelt cukkini,2 bögre főtt rizs,1 fej hagyma finomra vágva,1 csokor aprított petrezselyem,1/4 bögre liszt,1 kávéskanál pirospaprika,só,bors,liszt,kukoricadara,olaj.
A cukkinit besózzuk,fél órát állni hagyjuk,majd kinyomkodjuk.Hozzáadjuk a főtt rizst,a hagymát,a petrezselymet,a paprikát,sót,borsot és annyi lisztet,hogy sűrű masszát kapjuk.Egy tányéron összekeverünk néhány kanál kukoricadarát és lisztet.A cukkini masszából pogácsákat formázunk,megforgatjuk a darás lisztben,és olajban megsütjük.
Forrás: TVR Újság 2015.Augusztus 10-16. 33.Hét.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Pitébe zárt sós és édes finomságok.
Gyömbér-gyógynövény és fűszer.
Csemegekukoricát minden fogásba.
Körte,a nagylelkű ősz ajándéka.