Húsvéti finomságok a világ körül.
Az új élet szimbóluma,a tojás szinte mindenütt főszerepet kap.Mellette ott a zsidó pészahból átvett bárány,az egyszerűsödés jegyében meghonosodott-mára már klasszikusnak számító-sonka,illetve az édeskés péksütemények.
Az édes péksütemények szinte az egész világon jellemzik a húsvétot.
Olaszországban galambformára mintázott kalácsot.
Spanyolországban tipikus húsvétvasárnapi menü a sült bárány és a crema catalana,illetve a húsvétkor szinte minden pékségben kapható,olívaolajjal készült édes péksütemény,a torrija.Nem beszélhetünk egységes spanyol húsvéti menüről.
Katalóniában a la mona de Pascua nevű tojásfehérjében gazdag mandulás süteményt sütik.
Kasztília és Leon környékének a hornazo a jellemző.A tésztát ehhez hússal,kolbásszal és tojással töltik de sok helyen készítik mandulával és ánizzsal.
Édes és sós.
Angliában az anyák napján is gyakorta készített simnel torta,valamint a hot cross buns kerül az asztalra.Utóbbit a régi angolszászoktól ered,akik a tavasz istennője tiszteletére sütötték ezt az édeskés zsömlét,de az édes cukorkereszt a tészta tetején manapság már a keresztény húsvétra emlékeztet.A középkor óta ismert simnel gyümölcsökben és marcipánban gazdag torta.
Amerikában legszívesebben mézes sült sonkát esznek húsvétkor,mellé sok-sok zöldséget,tojást.A hot cross buns zsemle errefelé is kedvelt,hagyományos nagypénteki sütemény.Amerikában és Kanadában kedvelik a peepset,a mályvacukorból formált húsvéti figurákat.
Lengyelországban a sonka,a kalács és a tojás mellett a zurek ( savanyú krumplileves ) is része a húsvéti menünek.
Franciaországban levendulával,mézzel,provence - i fűszerekkel megbolondított báránycomb kerül az asztalra,de kedvelt étel a bárányragu is.
Németországban nagypéntek este halat esznek.Vasárnap bárány kerül
az asztalra..
Hot cross buns.
Hozzávalók:45 dkg finomliszt,1,4 dkg száraz élesztő,5 dkg cukor,10 dkg mazsola,1 kávéskanál fahéj,fél-fél kávéskanál őrölt szegfűszeg és őrölt szerecsendió,1 tojás,5 dkg vaj,1,7 deci meleg tej.
Elkészítés:A liszthez adjuk az élesztőt,a cukrot.Jönnek a fűszerek,a tej és a tojás,só és a mazsola.A tésztát kidolgozzuk,pihenni hagyjuk.Egyforma darabokból zsemlét görgetünk.Sütőpapíros tepsibe ültetjük,kelesztés után a sütőbe toljuk.A mázhoz két evőkanál lisztet elkeverünk két evőkanál porcukorral és vízzel.Keresztet teszünk a zsömlékre,a sütőben rászárítjuk.
Sonkaleves
Hozzávalók:40 dkg nyers füstölt sonka,50 dkg leveszöldség,1 vöröshagyma,1 deci száraz vörösbor,1 deci tejföl,1 deci tejszín,1 púpozott teáskanál liszt.
Elkészítés:A füstölt húst egy éjszakára beáztatjuk.Másnap két liter vízben feltesszük főni.Amikor a sonka megfő,hűlni hagyjuk,majd felkockázzuk.A sonkalében föltesszük főni a megtísztított és hasábokra vágott leveszöldséget,a hagymát és a sonkakockákat.Ha a zöldség is megfőtt,akkor a lisztet simára keverjük a borral,a tejföllel és a tejszínnel,és a forrásban lévő levest behabarjuk.
Húsvéti kenyér
Hozzávalók:25 dkg főtt sonka,4 főtt tojás,4 ecetes uborka,1 kisebb piros kaliforniai paprika,3 deci tatármártás,2,5 deci víz,2,5 dkg zselatin,1 leveskocka.Elkészítés:Lábasba öntünk 1 deci hideg vizet,beletesszük a zselatint.Összekeverjük az apró kockákra vágott sonkát,tojást,uborkát és paprikát a tatármártással.A maradék 1,5 deci vízben felforraljuk a leveskockát,és ráöntjük a zselatinra.Belekeverjük a majonézes masszába.Kibélelünk fóliával 1 őzgerincformát,belesimítjuk a keveréket,és hűtőbe tesszük 5 órára.Végül kiborítjuk,felszeleteljük.
Forrás:TV újság 2014.április 14-20 / 16. hét /
Kapcsolódó hírek:
Hogyan termesszünk sáfrányos szeklicét?