Gyógyító növények: Spárgától leszünk cérnavékonyak.

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Gyógy- és fűszernövény klubban .

Csatlakozz Te is közösségünkhöz , és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1730 fő
  • Képek - 491 db
  • Videók - 131 db
  • Blogbejegyzések - 935 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 119 db

Üdvözlettel,

Gyógy és fűszernövény különleges zöldség gyümölcs és táplálkozás klub . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 Spárgától leszünk cérnavékonyak.

Naponta akár 1 kilót is megehet belőle-méghozzá bűntudat nélkül.Alig van benne kalória,viszont tele van értékes ásványi anyagokkal és rosttal.
Az utóbbi azért fontos,mert eltelít és elejét veszi a falánkságnak.




spárga káliumja karbantartja a szervezet víz háztartását.Mangánja a méregtelenítést segíti,és a C-vitaminnal együtt felfűti az anyagcserét meg a zsírégetést.
Rostjai gyorsítják a fogyást,szabályozzák a vércukorszintet.
B-vitaminja a sejtanyag cseréhez nélkülözhetetlen,és erősíti az idegeket,fokozza a máj-és veseműködést,segíti a tüdő munkáját,és-széppé teszi a bőrt.

Így főzze!Nem kell okvetlenül meghámozni.Csak a fás részeket távolítsa el.Utána mossa meg alaposan,és egyben főzze meg annyi lében,hogy éppen ellepje.Persze teheti párolóedénybe is.Ne párolja/főzze 15-20 percnél tovább.A zöld spárgának 10-15 perc is elég.
A spárga főzőleve finom levesalap.Ám kihűtve magában is kiváló ivólé.Két étkezés között,ha megéhezik,ezt igya!
Egyszerre főzze meg a napi mennyiséget;a maradék frissen tartó fóliával betakarva a hűtőszekrénybe tehető.

Csak frisset!A legfinomabb természetesen a friss spárga.Ha matt,elszíneződött vagy éppen fakó-ne vegye meg.Az sem jó,ha befülledt a csomagolásába.
Pucoláskor érzi,hogy fás-e,vagy sem.A fás részt természetesen le kell vágni,és utána legjobb a sípokat gőzben elkészíteni.Erre kiváló az emeletes pároló,a szita vagy a henger alakú,kosaras spárgapároló.
Szupermarketek akcióiban ilyenkor 5 ezer forint körüli áron beszerezhető...

Zöldet vagy fehéret?Élettani szempontból mindegy.A fehér fás is lehet,és inkább levesbe,raguba való.A zölddel ritkábban lehet melléfogni,salátákba inkább azt vegye.

1.nap
Ebéd.
Pikáns spárga
Keverjen ki 10 dkg túrót 3 evőkanálnyi tejjel.Adjon hozzá 1 evőkanálnyi friss zöld fűszert,teáskanálnyi kapribogyót és teáskanálnyi reszelt citromhéjat.
Sózhatja,borsozhatja is kicsit.
Rendezzen 40 dkg főtt spárgát salátalevelekre,körítse 20 dkg héjában főtt krumplival.Púpozza a spárga tetejére a túrót.
Vacsora.
Tojásos-prézlis spárga.
Főzzön keményre 1 tojást,csapassa le hideg vízzel,majd pucolja meg.Tojás szeletelővel vágja fel.Evőkanálnyi olajban pirítson meg 5 dkg prézlit.Béleljen ki salátával 1 lapostányért,és kanalazzon rá 40 dkg főtt spárgát.Rendezze el rajta a tojást és a pirított prézlit.Szórja meg a tetejét vágott petrezselyemmel.

2.nap
Ebéd.
Halas spárga.
Fűszerezzen be kedvére 1 szelet tengeri halat.Csomagolja be jól alufóliába,és tegye párolóba.
Főzze kb. 10 percig.
Közben keverjen el 2 teáskanál olajat 1 teáskanál mustárral és 2 evőkanál főzővízzel.Szedje ki a halat a fóliából,locsolja meg frissen facsart citromlével.
Egy adag spárgával körítse,öntse le a dresszinggel.Ha szereti,ehet mellé 2 szem héjában főtt krumplit is.
Vacsora.
Fetás spárga.
Daraboljon fel 30 dkg párolt spárgát.Tegyen hozzá 10 dkg fejes salátát.Készítsen öntetet 1 evőkanál olívaolajból kevés ecettel.Kockázzon fel 3 dkg feta sajtot és 3 darab koktélparadicsomot.

3.nap.
Ebéd.
Csirkés spárga.
1 nagyobb fej vöröshagymát pároljon meg 2 teáskanál olajon.Adjon hozzá 10 dkg csíkokra vágott csirkemellfilét.Szórjon rá 1/2 teáskanál curryport és 1/2 teáskanál apróra vágott friss gyömbért.Öntsön alá kevés húslevet,és pirítsa meg jól.Ízesítse friss citromlével,és adjon hozzá 1/2 teáskanál vajat is.Körítse 40 dkg párolt spárgával,és szórja meg a tetejét snidlinggel.
Vacsora.
Talján spárga.
Ízlése szerint 10 dkg sonkát,bélszínt vágjon vékonyabb szeletekre,és rendezze tányérra.Tegyen rá 30 dkg párolt spárgát.Készítsen öntetet 1 evőkanál olajból és balzsamecetből,és locsolja meg vele a spárgát.A tetejére reszeljen ( parmezán ) sajtot.

4.nap
Ebéd.
Sonkás-krumplis spárga.
Hámozzon meg és vágjon kb.4-5 centis darabokra 1/2 kg spárgát.Pácoljon meg és vágjon félbe 10 dkg apróbb újkrumplit.A krumplit és a feldarabolt spárgát párolja együtt 2,5 dl forró húslében.Majd szórjon bele 10 dkg felkarikázott újhagymát,és főzze készre.Közben dobjon bele 2-3 szem félbevágott paradicsomot is.Tálalás előtt 1 mélyebb tányérba tegyen kb. 5 dkg sovány sonkacsíkokat,arra merje a forró levest.A tetejére szórjon friss aprított zöld fűszert.
Vacsora.
Lazacos spárga.
Pucoljon meg és főzzön meg 20 dkg felkockázott krumplit.Turmixolja össze 2,5 dl forró húslével.Vágjon fel 30 dkg spárgát,és főzze meg benne.Ha kész,szedje 1 mélyebb tányérba.Vágjon fel csíkokra fél marék füstölt lazacot,és szórja meg vele.Tetejére hintsen kaprot.

5.nap.
Ebéd.
Spenótos spárga.
Olvasszon ki 1 doboz mirelit spenótot,majd 1 serpenyőben párolja el a levét,1 szem héjában főtt krumplit reszeljen bele.Rotyogtassa össze kb. 5 percig.Adjon hozzá 4 evőkanál tejszínt,sózza,borsozza,s ha szereti reszelhet bele kevés szerecsen diót is.Ültessen 1/2 kilónyi vágott főtt spárgát a spenót tetejére.
Vacsora.
Szezámos spárga.
Süssön 1 tükörtojást.A tetejére szórjon teáskanálnyi őrölt,pirított szezámmagot.Tegyen tányérra 50 dkg főtt spárgát,szórja meg vágott petrezselyemmel.10 dkg párolt újkrumplival tálalja.

Forrás: Kiskegyed 2015.június 16.  ( 24.évfolyam 25. szám )




Címkék: fogyás-karcsúság.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu